(video/foto) Unitatea primire urgenţe din cadrul spitalului raional Nisporeni, modernizată

La Spitalul Raional Nisporeni a fost deschisă Unitatea Primiri Urgenţe.Aceasta a fost modernizată conform standardelor internaţionale. Astfel, pacienţii se pot bucura de servicii medicale de urgenţă calitative şi eficiente.

LIDIA CRĂCIUN, DIRECTORUL SPITALULUI RAIONAL NISPORENI: “Unitatea Primiri Urgenţe a fost deschisă în baza Secţiei de Internare. S-au pregătit încăperile cu ajutorul Consiliului Raional şi al fondatorilor, s-a făcut reparaţie, s-a cumpărat utilajul necesat, câştigând un proiect finanţat de Compania Naţională de Asigurări, fondul de dezvoltare a prestatorilor de servicii şi instruirea personalului de acum am făcut-o noi, pe loc şi în unul din spitalele republicane.  Dacă până acum era un singur post de asistenţi medicali, acum avem două posturi de asistenţi medicali. Avem medic 24 din 24 de ore, echipă de medici şi practice s-a îmbunătăţit calitatea asistenţei medicale simţitor.” 

Unitatea a fost dotată cu mobilier modern și cu echipament medical performant, cum ar fi: ultrasonograf cu mai multe sonde, ventilator pentru respirația artificială, defibrilator, video fibră endoscop, cardiograf, laringoscop, paturi multifuncționale şi multe altele. De asemenea, în cadrul Unității Primire Urgenţe,pacienții sunt triați conform codurilor internaționale (roșu- urgențe majore cu risc vital, galben – urgențe grad mediu şi verde - urgențe minore. Astfel, asistența medicală se acordă pacienţilor după principiu de gravitate a stării generale.Primii fiind preluați pacienţii al căror risc vital este evaluat în triaj, cât şi pacienţii pentru care există un risc de agravare rapidă.

LIDIA CRĂCIUN, DIRECTORUL SPITALULUI RAIONAL NISPORENI:“În afară de aceasta în Unitatea Primiri Urgenţe, pacientul vine şi beneficiază de investigaţia de laborator 24 din 24 de ore. Tot aici avem serviciul radiologic, serviciul de endoscopie şi serviciul de ultrasonografie. Ţelul acestor departamente este ca pacientul de urgenţă să intre şi într-un timp record să poată beneficia de toate investigaţiile necesare pentru a-i spune un diagnostic şi o conduită  de tratament, dar se vorbeşte strict numai de pacienţii de urgenţă.”   Anterior, în secţia de primire tot erau careva echipamente. Laboratorul era, noi laboratorul l-am dotat mai devreme, Serviciul radiologic este dotat foarte modern, tot mai devreme şi acum practice am suplinit ceea ce lipsea.” 

 Şeful Secţiei susţine că datorită noilor condiţii, medicii vor interveni mai rapid în situații în care viața oamenilor este în pericol. Acum, au la îndemână toate echipamentele necesare de care depinde tratarea în cazuri de urgență.

ANDREI COSTEI, ŞEFUL INTERIMAR AL SECŢIEI UNITATEA DE PRIMIRI URGENTE: “În Unitatea de Primiri Urgente pacienţii nu se prezintă în mod programat, sunt pacienţi neprogramaţi, care vin aici ori însoţiţi de asistenţa medicală de urgenţă, ori cu mijloace proprii. Unitatea de Primiri Urgente a fost dotată în conformitate cu complexitatea maladiilor cu care noi ne confruntăm aici. La moment, Unitatea de Primiri Urgente este dotată cu tot instrumentariul necesar pentru a menţine indicii vitali ai unui pacient şi de a acorda asitenţă medicală ca unitate independentă, fără ca pacientul să fie transferat în altă secţie.” 

 Pacienţii recunosc că Unitatea Primire Urgenţe dispune acum de toate condiţiile necesare şi oferă asistenţă medicală non-stop, de calitate.

 “Clar lucru că e mai bine, e foarte frumos.  S-a schimbat mult. Şi interiorul, şi exteriorul, totul s-a schimbat spre bine, spre binele oamenilor. Noi nu ne închipuim în ziua de astăzi fără un aşa aparataj, fără aşa utilaje. Mulţumim pentru tot ce s-a dat, ce s-a făcut.”

 “E amenajat frumos, pacienţii sunt primiţi de medici. Eu acum am făcut USG. Sunt vizibile schimbările, este foarte frumos. Nouă ne place tare.”

 “E cald, e bine, primesc frumos pe pacienţi, nu e ca înainte. Mai greu era, iar acum totul e mai bun.”

 “Foarte mult s-a modernizat, e foarte bine şi e foarte frumos în Spitalul Raional Nisporeni.  Era foarte puţin utilaj, nu era confort, acum e foarte bine, fetelor.”

 Suplinirea Unităţii Primire Urgenţe a Spitalului Raional Nisporeni cu echipament medical performant a costat circa un milion de lei. Banii au fost oferiţi de Compania Naţională de Asigurări în Medicină.

ALBASAT
Dacă observați o eroare, evidențiați textul dorit și apăsați pe Ctrl + Enter pentru a o raporta editorului
Nimeni nu a apreciat încă
13 views în decembrie
Vă recomand
Nimeni nu a recomandat încă

Comentarii

Post your comment to communicate and discuss this article.

Societate
O zonă economică liberă între Republica Moldova și Ucraina ar putea fi construită în viitor. Despre aceasta a menționat premierul ucrainean, Oleksiy Honcharuk, în cadrul unei ședințe cu omologul său moldovean, Ion Chicu, care se află astăzi la Kiev, transmite IPN cu referire la un comunicat de presă al Guvernului.Premierul ucrainean a menționat că ambele state au în administrare conflicte teritoriale interne și s-a arătat convins că o comunicare și un schi...
Societate
Acțiunile de violență asupra cadrelor didactice vor fi calificate ca acțiuni de huliganism și vor fi pedepsite cu amenzi de până la 68 de mii de lei sau cu închisoare de până la 5 ani. Inițiativa legislativă de completare a Codului Educației, Codului Penal și Codului Contravențional a fost avizată de comisia de profil și va fi propusă plenului Parlamentului spre aprobare.Acostarea jignitoare în locuri publice a personalului didactic se va pedepsi cu amenzi...
Societate
Guvernul a aprobat alocarea a 1,87 milioane lei pentru asigurarea implementării Legii privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar. Astfel, către bugetele autorităţilor publice locale au fost aprobate transferuri cu destinaţie specială în sumă de 1,37 milioane de lei. Alte transferuri curente cu destinaţie generală sunt în sumă de 500,8 mii de lei. Hotărârea a fost aprobată la ședința de miercuri a cabinetului de miniștri, transmite IPN.De ase...
Economie
Valuta Cod ABR Rata Cursul Coroana ceha 203 CZK 1 0.7530 Coroana daneza 208 DKK 1 2.5713 Coroana islandeza 352 ISK 10 1.4223 Coroana norvegiana 578 NOK 1 1.8936 Coroana suedeza 752 SEK 1 1.8372 D.S.T. 960 XDR 1 23.8960 Denar macedonian 807 MKD 10 3.1223 Dinar kuweitian 414 KWD 1 57.1141 Dinar sirb 941 RSD 100 16.3466 Dirham E.A.U. 784 AED 1 4.7209 Dolar Hong Kong 344 HKD 1 2.2197 Dolar S.U.A. 840 USD 1 17.3404 Dolar australian 036 AUD 1 11.8565 Dolar canad...
Societate
Guvernul a operat o serie de modificări în Legea privind grupurile de producători agricoli şi asociaţiile acestora. Au fost excluse cerințele de autentificare notarială și alte cerințe care, în opinia producătorilor agricoli, birocratizau  procedura de obținere a sprijinului financiar. Acesta va fi acordat în primii cinci ani de activitate a grupului de producători, transmite IPN.Proiectul de lege concretizează competenţelor atribuite AIPA,  care reglement...
Societate
Un copil-minune din Belgia, student la 9 ani la o universitate din Olanda, a fost retras de la facultate. Părinții aveau ambiția ca el să absolve înainte de 26 decembrie, când va împlini 10 ani, pentru a marca o premieră mondială. Ar fi însemnat ca băiețelul să termine facultatea de inginerie electrică, la care era înscris, în numai 10 luni, în loc de 3 ani. Universitatea din Eindhoven le-a spus părinților că acest lucru este imposibil, pentru că ar avea d...
Economie
Valuta Cod ABR Rata Cursul Coroana ceha 203 CZK 1 0.7535 Coroana daneza 208 DKK 1 2.5735 Coroana islandeza 352 ISK 10 1.4277 Coroana norvegiana 578 NOK 1 1.8887 Coroana suedeza 752 SEK 1 1.8214 D.S.T. 960 XDR 1 23.9202 Denar macedonian 807 MKD 10 3.1250 Dinar kuweitian 414 KWD 1 57.1406 Dinar sirb 941 RSD 100 16.3578 Dirham E.A.U. 784 AED 1 4.7242 Dolar Hong Kong 344 HKD 1 2.2173 Dolar S.U.A. 840 USD 1 17.3519 Dolar australian 036 AUD 1 11.8228 Dolar canad...
Moldova Plus
În ultimii cinci ani, numărul de studenți în învățământul superior este în scădere. Potrivit datelor Biroului Național de Statistică, la începutul anului de studii 2018-2019, învățământul superior cuprindea 60,6 mii de studenți. Tendința de descendență se menține la toate tipurile de programe de studii. În cazul studiilor superioare de licență, acum avem cu 25,2 de mii de tineri sau cu 35,6% mai puțin decât în anul de studii 2014-2015.
Societate