(video/foto) Pompierii din Nisporeni au verificat starea sobelor în casele din Cioreşti

În ajun de sezonul rece, pompierii au pornit pe la casele oamenilor pentru a le verifica sobele. Aceştia au ajuns în comuna Cioreşti din raionul Nisporeni unde au descoperit mai multe încălcări în exploatarea sobelor. Astfel, oamenii au fost îndemnaţi să fie precauţi când aprind focul pentru a nu-şi pune viaţa în pericol.

“Să nu cadă jăraticul, să puneţi o tablă metalică, aici jos. Pe timp de iarnă să nu lăsaţi haine la uscat.”

 Mulţi dintre locuitorii comunei Cioreşti au început deja să facă focul în sobă, chiar dacă în mare parte acestea încă nu sunt pregătite. Spre exemplu, mătuşa Parascovia îşi aprinde focul în fiecare seară, însă tăbliţa de metal care ar trebui să fie pusă la vatra sobei, lipseşte. Mai mult ca atât, ea lasă focul aprins peste noapte. Observând aceste nereguli, pompierii au atenţionat femeia că îşi pune viaţa în pericol.

Să nu puneţi substanţe inflamabile lângă sobă, să nu folosiţi focul deschis, ca să nu vă intoxicaţi. …de carbon, să aveţi grijă permanent de plită.

-         Ce  cărbune, nu folosesc. E greu cu cărbune.

-         Este un gaz care se degajă în urma arderii. Puteţi să vă intoxicaţi de la acest gaz.” 

PARASCOVIA MÎRZA, LOCUITOARE A COM.CIOREŞTI: “În fiecare seară fac focul, fiindcă mi-i frig, e rece în căsuţa mea, îmi este frig. “ E veche şi iese fum.”  

O altă gospodărie verificată, alte nereguli.

“Tabla de corp metallic aţi pus, însă materialele de combustibil trebuie înlăturate, nu trebuie să stea acolo.” 

Pompierii suţin că multe incendii au loc şi din cauza ţigărilor nestinse.

Mai mulţi gospodari spun că ştiu cum să exploateze sobele, dar invocă diverse motive din care nu le respectă.

“Arde bine, încălzeşte bine soba. Aici facem puţin foc şi se încălzeşte. Nu avem tablă metalică, însă o să căutăm şi o să o punem aici şi un pervaz ca să prindă tabla de podea ca să nu cadă jăratic jos.” 

 “Era pusă tabla, dar am 4 zile de când am trecut aici şi încă nu am reuşit să o pun.

-         Numaidecât la iarnă să puneţi tabla de metal.

-         Acum o pun, nu la iarnă.”

Totodată, pompierii au atras atenţia şi la buteliile cu gaz. În familia Radian cresc 6 copii. Viaţa acestora este pusă în pericol, fiindcă butelia de gazse află chiar lângă plită, iar în orice moment se poate declanşa o tragedie.

“Butelia de gaz care se află acum lângă plită, este foarte mare pericol. Iată dvs sunteţi în altă odaie, de aici s-a aprins furtunul. - Dvs ce faceţi în acest caz? - Am înţeles. "

 Deşi pericolul este iminent în această familie, stăpâna casei spune că nu se teme.

 VIORICA RADIAN, LOCUITOARE A COM.CIOREŞTI: “Nu e prima dată. Nici poate să nu  fie ultima…Am câţiva ani şi mi-am păstrat copiii, 6 copiii, credeţi că dacă eu nu ştiu cum să o aranjez mai era ceva? “  Credeţi că mă tem de o butelie de gaz?” 

 Angajaţii Serviciului Protecţiei Civile au explicat fiecărui gospodar regulile de securitate şi cum ar trebui să exploateze corect sobele. Totodată, ei le-au înmânat prescripţii cu recomandări utile.

“Sunt nişte propuneri ce ar trebui dvs să faceţi pentru înlăturarea unor defecţiuni ale sobei sau ale coşului de fum.” 

 O parte dintre locuinţele din Cioreşti au instalate detectoare de fum. Şi acestea au fost verificate de pompieri.

“Atunci când iese fum în casă, el semnalizează. Vă dă de ştire ca în acest moment să ieşiţi afară.”

 Pompierii spun că au descoperit în majoritatea locuinţelor că stăpânii ignoră cu desăvârşire măsurile de protecţie în caz de incendiu.

NICOLAE MUSTEAŢĂ, OFIŢER SUPERIOR AL SECŢIEI PREVENŢIE: “Cele mai grave încălcări au fost depistate la persoanele social-vulnerabile, care folosesc ţigara în locuinţă, folosesc careva materiale combustibile, haine pe soba de încălzit, nu sunt folosite tăbliţa de corp metalic, uşiţile la sobă sunt deteriorate. Putem să enumerăm o sumedenie de încălcări. Se dă termen de lichidare pentru aceste încălcări, iar iarna vom verifica încă odată să vedem dacă s-au înlăturat sau nu s-au înlăturat neajunsurile date.” 

Pentru a reduce riscurile, pompierii au venit cu recomandări către toţi cei care se încălzesc în sezonul rece la sobe.

 NICOLAE MUSTEAŢĂ, OFIŢER SUPERIOR AL SECŢIEI PREVENŢIE:“Înainte de a intra pe timp de iarnă, sobele trebuie să fie curăţate de funigina care se pune pe pereţi, verificarea canalelor de fum şi coşuri de ventilare, tăbliţa metalică de a fi pusă jos numaidecât, neadmiterea materialelor combustibile în jurul pliţii de încălzit, iar buteliile de gaz să fie scoase numaidecât afară.” 

 Asistenta socială din localitate s-a implicat şi ea în această acţiune a pompierilor. Ea afirmă că de regulă, familiile social-vulnerabile, bătrânii şi persoanele singuratice nu folosesc corect sobele.

 MARIA MOVILEAN, ASISTENTĂ SOCIALĂ ÎN COM.CIOREŞTI:“Ne-am străduit să verificăm toate familiile, dar în special social-vulnerabile, familiile cu mulţi copii, persoanele ţintuite la pat, persoanele solitare, care sunt la noi la îngrijire la domiciliu.  Deja avem experienţa anilor trecuţi, în aceste categorii de familii am găsit nereguli şi ne străduim ca anul acesta tot să mergem pe aceste categorii şi să vedem dacă s-au înlăturat defecţiunile care nu s-au respectat la sobe.” 

Campania de informare a populației privind utilizarea corectă a sobelor va continua în toate satele raionului Nisporeni. Amintim că anul trecut, un copil din comuna Cioreşti a decedat după ce s-a intoxicat cu monoxid de carbon, emanat de soba defectă.

Urmărește-ne pe rețelele de socializare:

https://www.facebook.com/albasat.nisporeni/

https://vk.com/id524319409

https://ok.ru/profile/564484387545

https://twitter.com/AlbasatL/

https://www.instagram.com/albasatdigitaltv/

ALBASAT
Dacă observați o eroare, evidențiați textul dorit și apăsați pe Ctrl + Enter pentru a o raporta editorului

Comentarii

Post your comment to communicate and discuss this article.

Societate
Satul moldovenesc este la limita existenței demografice. Locuitorii satelor, cei care mai sunt, nu se identifică prin comportament cu tradițiile satului moldovenesc: meștesug, datini, obiceiuri, inclusiv dragostea față de pământ.Demografia Republicii Moldova este periclitată de migrația excesivă. Depopularea rurală știrbește din durabilitatea existenței ei și a bunăstării economice a întregului cadru demografic, menționează Valeriu Sainsus, expert în probl...
Societate
Forfotă mare în instituțiile preșcolare, unde se organizează tradiţionalele matinee, dedicate sărbătorilor de iarnă. Picii care frecventează grupa mare a grădiniţei ,,Andrieș” din orașul Nisporeni au avut parte de o sărbătoare de neuitat. Copiii, îmbrăcaţi elegant ca pentru o zi specială au prezentat un adevărat spectacol. Unii au preferat să fie costumaţi în personaje asociate cu iarna, în super eroi sau să fie în rol de fulguțe. De la sărbătoare nu a li...
Societate
Dans şi voie bună în toate instituţiile de învăţământ. Pentru că au rămas zile numărate până la Anul Nou, matineele dedicate sărbătorilor de iarnă sunt în toi. Cu mari emoţii, au serbat şi elevii claselor primare ale liceului “Mircea Eliade” din oraşul Nisporeni, care s-au pregătit ca la carte pentru acest eveniment.  Cu dispoziţie în suflet, copiii au recitat poezii, au cântat şi au dansat.  Şi colinde au răsunat la sărbătoare.  Jocurile şi dansurile nu i...
Societate
Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri pentru Parlamentul Republicii Moldova, doar trei formațiuni vor accede în legislativ potrivit Barometrului Opiniei Publice, prezentat luni, 30 decembrie, într-o conferință de presă la IPN. Pentru Partidul Socialiștilor ar vota 27,6% dintre cetățeni. Partidul Acțiune și Solidaritate ar acumula 17,5% din voturile alegătorilor, iar Partidul Democrat – 7,4%.Directorul executiv al Institutului de Politici Publice, Arca...
Societate
Mecanismul de plată automată a compensațiilor, pe care operatorii sistemelor de distribuție energiei electrice sunt obligați să le achite consumatorilor finali, în cazul depășirii numărului și duratelor admise ale deconectărilor, se amână pentru un an. Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a aprobat modificări în acest sens la Regulamentul cu privire la calitatea serviciilor de transport și de distribuție a energiei electrice, transmite IPN.Î...
Societate
Guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, Octavian Armașu, susține că pentru anul 2020 este examinată oportunitatea diminuării potențiale, în continuare, a valorii instrumentelor de politică monetară. „Această oportunitate vizează crearea condițiilor monetare capabile să mențină inflația în intervalul de variație de ± 1,5 puncte procentuale de la ținta inflației de 5% pe termen mediu. Astfel, prin țintirea inflației BNM atinge stabilitatea prețurilor”, a d...
Societate
În perioada sărbătorilor de iarnă, peste 3000 de polițiști vor asigura ordinea publică în țară. Aceștia vor supraveghea locurile de agrement, târgurile de Crăciun, piețele și vor patrula traseele naționale, transmite IPN.Daniel Mazepa, șef al Secției Coordonarea Activității Poliției Comunitare al Inspectoratului General al Poliției, a recomandat părinților să nu lase copiii fără supraveghere nici acasă, nici în stradă, la evenimente publice, mai ales când...
Societate
Un bebeluș a fost recuperat din epava avionului care s-a prăbușit vineri în Kazahstan, accident soldat cu decesul a cel puțin 12 persoane. Avionul Bek Air transporta 93 de pasageri și cinci membri ai echipajului când a decolat de pe aeroport din Almaty, cel mai mare oraș din Kazahstan. Avionul care se îndrepta spre capitala Nur-Sultan „a pierdut altitudine în timpul decolării şi a lovit un gard din beton” înainte de a se izbi de o clădire cu două etaje, a...
Societate
Un bărbat din satul Sărăteni, raionul Hâncești, a murit într-un accident rutier produs aseară în apropierea satului Lăpușna raionul Hâncești. Alte două persoane au ajuns la spital, transmite IPN.Potrivit Marianei Beţivu, ofiţer de presă la Inspectoratul General al Poliţiei, preliminar de accident se face conducătorul unui automobil de model BMW. Este vorba despre un bărbat de 28 ani, din satul Pașcani, raionul Hâncești. Acesta a inițiat o depășire fără a s...