(video/foto) Pompierii din Nisporeni au verificat starea sobelor în casele din Cioreşti

În ajun de sezonul rece, pompierii au pornit pe la casele oamenilor pentru a le verifica sobele. Aceştia au ajuns în comuna Cioreşti din raionul Nisporeni unde au descoperit mai multe încălcări în exploatarea sobelor. Astfel, oamenii au fost îndemnaţi să fie precauţi când aprind focul pentru a nu-şi pune viaţa în pericol.

“Să nu cadă jăraticul, să puneţi o tablă metalică, aici jos. Pe timp de iarnă să nu lăsaţi haine la uscat.”

 Mulţi dintre locuitorii comunei Cioreşti au început deja să facă focul în sobă, chiar dacă în mare parte acestea încă nu sunt pregătite. Spre exemplu, mătuşa Parascovia îşi aprinde focul în fiecare seară, însă tăbliţa de metal care ar trebui să fie pusă la vatra sobei, lipseşte. Mai mult ca atât, ea lasă focul aprins peste noapte. Observând aceste nereguli, pompierii au atenţionat femeia că îşi pune viaţa în pericol.

Să nu puneţi substanţe inflamabile lângă sobă, să nu folosiţi focul deschis, ca să nu vă intoxicaţi. …de carbon, să aveţi grijă permanent de plită.

-         Ce  cărbune, nu folosesc. E greu cu cărbune.

-         Este un gaz care se degajă în urma arderii. Puteţi să vă intoxicaţi de la acest gaz.” 

PARASCOVIA MÎRZA, LOCUITOARE A COM.CIOREŞTI: “În fiecare seară fac focul, fiindcă mi-i frig, e rece în căsuţa mea, îmi este frig. “ E veche şi iese fum.”  

O altă gospodărie verificată, alte nereguli.

“Tabla de corp metallic aţi pus, însă materialele de combustibil trebuie înlăturate, nu trebuie să stea acolo.” 

Pompierii suţin că multe incendii au loc şi din cauza ţigărilor nestinse.

Mai mulţi gospodari spun că ştiu cum să exploateze sobele, dar invocă diverse motive din care nu le respectă.

“Arde bine, încălzeşte bine soba. Aici facem puţin foc şi se încălzeşte. Nu avem tablă metalică, însă o să căutăm şi o să o punem aici şi un pervaz ca să prindă tabla de podea ca să nu cadă jăratic jos.” 

 “Era pusă tabla, dar am 4 zile de când am trecut aici şi încă nu am reuşit să o pun.

-         Numaidecât la iarnă să puneţi tabla de metal.

-         Acum o pun, nu la iarnă.”

Totodată, pompierii au atras atenţia şi la buteliile cu gaz. În familia Radian cresc 6 copii. Viaţa acestora este pusă în pericol, fiindcă butelia de gazse află chiar lângă plită, iar în orice moment se poate declanşa o tragedie.

“Butelia de gaz care se află acum lângă plită, este foarte mare pericol. Iată dvs sunteţi în altă odaie, de aici s-a aprins furtunul. - Dvs ce faceţi în acest caz? - Am înţeles. "

 Deşi pericolul este iminent în această familie, stăpâna casei spune că nu se teme.

 VIORICA RADIAN, LOCUITOARE A COM.CIOREŞTI: “Nu e prima dată. Nici poate să nu  fie ultima…Am câţiva ani şi mi-am păstrat copiii, 6 copiii, credeţi că dacă eu nu ştiu cum să o aranjez mai era ceva? “  Credeţi că mă tem de o butelie de gaz?” 

 Angajaţii Serviciului Protecţiei Civile au explicat fiecărui gospodar regulile de securitate şi cum ar trebui să exploateze corect sobele. Totodată, ei le-au înmânat prescripţii cu recomandări utile.

“Sunt nişte propuneri ce ar trebui dvs să faceţi pentru înlăturarea unor defecţiuni ale sobei sau ale coşului de fum.” 

 O parte dintre locuinţele din Cioreşti au instalate detectoare de fum. Şi acestea au fost verificate de pompieri.

“Atunci când iese fum în casă, el semnalizează. Vă dă de ştire ca în acest moment să ieşiţi afară.”

 Pompierii spun că au descoperit în majoritatea locuinţelor că stăpânii ignoră cu desăvârşire măsurile de protecţie în caz de incendiu.

NICOLAE MUSTEAŢĂ, OFIŢER SUPERIOR AL SECŢIEI PREVENŢIE: “Cele mai grave încălcări au fost depistate la persoanele social-vulnerabile, care folosesc ţigara în locuinţă, folosesc careva materiale combustibile, haine pe soba de încălzit, nu sunt folosite tăbliţa de corp metalic, uşiţile la sobă sunt deteriorate. Putem să enumerăm o sumedenie de încălcări. Se dă termen de lichidare pentru aceste încălcări, iar iarna vom verifica încă odată să vedem dacă s-au înlăturat sau nu s-au înlăturat neajunsurile date.” 

Pentru a reduce riscurile, pompierii au venit cu recomandări către toţi cei care se încălzesc în sezonul rece la sobe.

 NICOLAE MUSTEAŢĂ, OFIŢER SUPERIOR AL SECŢIEI PREVENŢIE:“Înainte de a intra pe timp de iarnă, sobele trebuie să fie curăţate de funigina care se pune pe pereţi, verificarea canalelor de fum şi coşuri de ventilare, tăbliţa metalică de a fi pusă jos numaidecât, neadmiterea materialelor combustibile în jurul pliţii de încălzit, iar buteliile de gaz să fie scoase numaidecât afară.” 

 Asistenta socială din localitate s-a implicat şi ea în această acţiune a pompierilor. Ea afirmă că de regulă, familiile social-vulnerabile, bătrânii şi persoanele singuratice nu folosesc corect sobele.

 MARIA MOVILEAN, ASISTENTĂ SOCIALĂ ÎN COM.CIOREŞTI:“Ne-am străduit să verificăm toate familiile, dar în special social-vulnerabile, familiile cu mulţi copii, persoanele ţintuite la pat, persoanele solitare, care sunt la noi la îngrijire la domiciliu.  Deja avem experienţa anilor trecuţi, în aceste categorii de familii am găsit nereguli şi ne străduim ca anul acesta tot să mergem pe aceste categorii şi să vedem dacă s-au înlăturat defecţiunile care nu s-au respectat la sobe.” 

Campania de informare a populației privind utilizarea corectă a sobelor va continua în toate satele raionului Nisporeni. Amintim că anul trecut, un copil din comuna Cioreşti a decedat după ce s-a intoxicat cu monoxid de carbon, emanat de soba defectă.

Urmărește-ne pe rețelele de socializare:

https://www.facebook.com/albasat.nisporeni/

https://vk.com/id524319409

https://ok.ru/profile/564484387545

https://twitter.com/AlbasatL/

https://www.instagram.com/albasatdigitaltv/

ALBASAT
Dacă observați o eroare, evidențiați textul dorit și apăsați pe Ctrl + Enter pentru a o raporta editorului
Nimeni nu a apreciat încă
417 views în decembrie
Vă recomand
Nimeni nu a recomandat încă

Comentarii

Post your comment to communicate and discuss this article.

Societate
O zonă economică liberă între Republica Moldova și Ucraina ar putea fi construită în viitor. Despre aceasta a menționat premierul ucrainean, Oleksiy Honcharuk, în cadrul unei ședințe cu omologul său moldovean, Ion Chicu, care se află astăzi la Kiev, transmite IPN cu referire la un comunicat de presă al Guvernului.Premierul ucrainean a menționat că ambele state au în administrare conflicte teritoriale interne și s-a arătat convins că o comunicare și un schi...
Societate
Acțiunile de violență asupra cadrelor didactice vor fi calificate ca acțiuni de huliganism și vor fi pedepsite cu amenzi de până la 68 de mii de lei sau cu închisoare de până la 5 ani. Inițiativa legislativă de completare a Codului Educației, Codului Penal și Codului Contravențional a fost avizată de comisia de profil și va fi propusă plenului Parlamentului spre aprobare.Acostarea jignitoare în locuri publice a personalului didactic se va pedepsi cu amenzi...
Societate
Guvernul a aprobat alocarea a 1,87 milioane lei pentru asigurarea implementării Legii privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar. Astfel, către bugetele autorităţilor publice locale au fost aprobate transferuri cu destinaţie specială în sumă de 1,37 milioane de lei. Alte transferuri curente cu destinaţie generală sunt în sumă de 500,8 mii de lei. Hotărârea a fost aprobată la ședința de miercuri a cabinetului de miniștri, transmite IPN.De ase...
Economie
Valuta Cod ABR Rata Cursul Coroana ceha 203 CZK 1 0.7530 Coroana daneza 208 DKK 1 2.5713 Coroana islandeza 352 ISK 10 1.4223 Coroana norvegiana 578 NOK 1 1.8936 Coroana suedeza 752 SEK 1 1.8372 D.S.T. 960 XDR 1 23.8960 Denar macedonian 807 MKD 10 3.1223 Dinar kuweitian 414 KWD 1 57.1141 Dinar sirb 941 RSD 100 16.3466 Dirham E.A.U. 784 AED 1 4.7209 Dolar Hong Kong 344 HKD 1 2.2197 Dolar S.U.A. 840 USD 1 17.3404 Dolar australian 036 AUD 1 11.8565 Dolar canad...
Societate
Guvernul a operat o serie de modificări în Legea privind grupurile de producători agricoli şi asociaţiile acestora. Au fost excluse cerințele de autentificare notarială și alte cerințe care, în opinia producătorilor agricoli, birocratizau  procedura de obținere a sprijinului financiar. Acesta va fi acordat în primii cinci ani de activitate a grupului de producători, transmite IPN.Proiectul de lege concretizează competenţelor atribuite AIPA,  care reglement...
Societate
Un copil-minune din Belgia, student la 9 ani la o universitate din Olanda, a fost retras de la facultate. Părinții aveau ambiția ca el să absolve înainte de 26 decembrie, când va împlini 10 ani, pentru a marca o premieră mondială. Ar fi însemnat ca băiețelul să termine facultatea de inginerie electrică, la care era înscris, în numai 10 luni, în loc de 3 ani. Universitatea din Eindhoven le-a spus părinților că acest lucru este imposibil, pentru că ar avea d...
Economie
Valuta Cod ABR Rata Cursul Coroana ceha 203 CZK 1 0.7535 Coroana daneza 208 DKK 1 2.5735 Coroana islandeza 352 ISK 10 1.4277 Coroana norvegiana 578 NOK 1 1.8887 Coroana suedeza 752 SEK 1 1.8214 D.S.T. 960 XDR 1 23.9202 Denar macedonian 807 MKD 10 3.1250 Dinar kuweitian 414 KWD 1 57.1406 Dinar sirb 941 RSD 100 16.3578 Dirham E.A.U. 784 AED 1 4.7242 Dolar Hong Kong 344 HKD 1 2.2173 Dolar S.U.A. 840 USD 1 17.3519 Dolar australian 036 AUD 1 11.8228 Dolar canad...
Moldova Plus
În ultimii cinci ani, numărul de studenți în învățământul superior este în scădere. Potrivit datelor Biroului Național de Statistică, la începutul anului de studii 2018-2019, învățământul superior cuprindea 60,6 mii de studenți. Tendința de descendență se menține la toate tipurile de programe de studii. În cazul studiilor superioare de licență, acum avem cu 25,2 de mii de tineri sau cu 35,6% mai puțin decât în anul de studii 2014-2015.
Societate