(video/foto) Campania “STOP alcool la volan” continuă la Nisporeni

De la începutul anului, 54 de şoferi din Nisporeni au urcat la volan în stare de ebrietate avansată. Astfel, viteza excesivă şi alcoolul la volan rămân cele mai frecvente încălcări ale şoferilor. Acestea fiind şi principalele cauze care pot genera accidente rutiere. Pentru a preveni acest fenomen, poliţiştii din Nisporeni au desfăşurat campania “STOP alcool la volan”, în cadrul căreia au discutat cu şoferii despre consecinţele grave ce pot urma atunci când o persoană urcă băută la volan.

“Nu lăsa alcoolul să preia controlul! Pe data de 2 octombrie a fost marcată ziua consumului nociv de alcool şi această campanie continuă. Sunt informaţii foarte utile ca dvs să citiţi.Dacă aveţi copii, vă dăm un ghid al părintelui responsabil.”

 Oamenii legii au repartizat pliante informative tematice cu privire la consecinţele şofatului în stare de ebrietate şoferilor de pe rutele de microbuze, dar şi taximetriştilor.

Dumitru Tulbure este şofer de rută de 20 de ani. În toată activitatea sa, bărbatul a fost martor al unor accidente grave. El recunoaşte că încălcările conducătorilor auto au urmări tragice.

DUMITRU TULBURE, ŞOFER: “Veneam de la Grozeşti şi drumul era umed şi o maşină a zburat de pe drum, aici în vale, dincolo de staţia peco şi cu poliţistul de sector cu care eram, nu puteam scoate pasagerii din maşină, până a venit ambulanţa, şi-au pierdut cunoştinţa. Întâmplări sunt diferite. A murit un copilaş acolo, este crucea.” 

 Şi ceilalţi şoferi au fost receptivi la această campanie.

 “Acţiunea aceasta e foarte bună. În primul rând, beţia, telefonia, eu sunt de acord 1000 %. Multe accidente se produc din cauza alcoolului, a telefonului. Iar în cea mai mare parte este din cauza telefonului, noi vedem deja pe drumuri ce se întâmplă. În atâţia ani, am trecut prin greu şi fără nicio ruşinare, poate să fie şi fratele, îl opresc dacă a servit alcool, îi iau cheile şi sun la 112 şi lasă să fie pedepsit.” 

 “Este binevenită pentru şoferi. Pentru siguranţa noastră şi pentru siguranţa altor oameni.” 

 De asemenea, ofiţerii de poliţie au discutat cu şoferii din traficul rutier despre consecințele fatale la care duce alcoolul, secundele de neatenţie în ecranul telefonului şi viteza excesivă.

“Noi vrem să vă înmânăm nişte pliante cu nişte recomandări foarte utile. Când aveţi timp, împreună cu familia, prietenii, puteţi să le citiţi.” 

 “Sigur, am să le citesc. Părerea mea că alcoolul la volan e foarte rău şi ar trebi ca toţi şoferii să aibă în vedere asta.“

“ Eu cred că fac foarte corect. Au dreptate, referitor la consumul de alcool la volan, sunt contra la asta şi sunt de acord cu poliţiştii.” 

 “S-a întâmplat că am fost la o ceremonie şi am servit alcool, dar am lăsat maşina acolo şi am luat taxi şi am plecat acasă.  Este un plus mare pentru şofer să nu consume alcool la volan. Dacă ucide pe cineva?” 

 Campania de sensibilizare “STOP alcool la volan”  are drept scop responsabilizarea şoferilor de a fi mai conştienţi faţă de propria viaţă, dar şi faţă de siguranţa în trafic.

 ALIONA PROFIRE, OFIŢER PRINCIPAL AL SIC DIN CADRUL IP NISPORENI: “Astăzi IP Nisporeni în comun cu angajaţii Bazei de transport auto am desfăşurat o acţiune cu genericul “STOP alcool la volan” prin care tindem să informăm cetăţenii îndeosebi conducătorii auto privind daunele consumului de alcool. În acest sens, poliţia naţională a lansat un număr de telefon 067 112 902 destinat exclusiv sesizării cazurilor de conducere a automobilelor în stare de ebrietate. Evenimentul a avut scop de a sensibiliza automobiliştii privitor la daunele consumului de băuturi alcoolice.” 

 Totodată, oamenii legii avertizează conducătorii auto ce pedepse riscă dacă urcă băuţi la volan.

 SERGIU MARIAN, OFIŢER PENTRU SISTEMATIZAREA CIRCULAŢIEI RUTIERE AL IP NISPORENI: “Conducătorii auto care sunt depistaţi în stare de ebrietate la volan riscă două amenzi. Este răspunderea penală şi răspunderea contravenţională. În cazul răspunderii contravenţionale, aceştia riscă de la 350 până la 500 de unităţi convenţionale, adică este vorba de 17 500 de lei până la 25 de mii de lei, cu privarea de dreptul de a  conduce pe un termen de la 6 luni la un an de zile. În cazul răspunderii penale, aceştia riscă muncă neremunerată în folosul comunităţii, de la 200 de ore până la 240 de ore, cu anularea permisului de conducere.” 

 În pofida nenorocirilor rutiere şi a campaniilor de avertizare, viteza excesivă şi conducerea în stare de ebrietate rămân cele mai frecvente încălcări ale şoferilor. Asta o demonstrează datele Inspectoratului de Poliţie Nisporeni.

SERGIU MARIAN, OFIŢER PENTRU  SISTEMATIZAREA CIRCULAŢIEI RUTIERE AL IP NISPORENI: “De la începutul anului, în zece luni ale anului curent, au fost depistate 3 persoane cu grad minim de alcool şi 54 de persoane cu grad avansat de alcool în aerul expirat.”

 De la începutul acestui an, în raionul Nisporeni au avut loc 21 de accidente rutiere, în urma cărora 4 persoane au decedat, iar altele 28 au fost traumatizate.

Urmărește-ne pe rețelele de socializare:

https://www.facebook.com/albasat.nisporeni/

https://vk.com/id524319409

https://ok.ru/profile/564484387545

https://twitter.com/AlbasatL/

https://www.instagram.com/albasatdigitaltv/

ALBASAT
Dacă observați o eroare, evidențiați textul dorit și apăsați pe Ctrl + Enter pentru a o raporta editorului
1146 views în noiembrie
Vă recomand
Nimeni nu a recomandat încă

Comentarii

Post your comment to communicate and discuss this article.

Societate
Urmărește-ne pe rețelele de socializare: https://www.facebook.com/albasat.nisporeni/ https://vk.com/id524319409 https://ok.ru/profile/564484387545 https://twitter.com/AlbasatL/ https://www.instagram.com/albasatdigitaltv/
Politică
Cabinetul de miniștri în frunte cu premierul Maia Sandu a fost demis astăzi, 12 noiembrie, în plenul Parlamentului. Moțiunea de cenzură înaintă de fracțiunea Partidului Socialiștilor a fost votată de 63 de deputați ai PSRM și ai Partidului Democrat. Parlamentarii din fracțiunea Partidului Șor s-au abținut de la vot, iar cei din Blocul ACUM au votat împotrivă. În timpul examinării moțiunii de cenzură, în fața clădirii Parlamentului a fost organizată o acțiu...
Politică
În data de 11 noiembrie, consilierii din cadrul consiliului raional Nisporeni,  s-au întrunit în prima şedinţă de constituire, după alegerile locale generale din 20 octombrie. Aceştia au primit legitimaţiile pentru un mandat de 4 ani.  SERGIU BURDUJA, REPREZENTANTUL CEC: „Prin hotărârea CEC din 7 noiembrie, în temeiul hotărârii Judecătoriei Unghei, în conformitate cu art. 12 şi 26 din Codul electoral s-a decis convocarea pentru data de 11 noiembrie prima...
Societate
Moldovenii care deţin cetăţenie română au votat, în premieră, trei zile la alegerile prezidenţiale din ţara vecină. Astfel, peste 43 de mii de cetățeni români au participat la scrutin la cele 36 de secții de votare din ţara noastră, inclusiv una la Nisporeni.   Majoritatea a votat cu președintele în exercițiu Klaus Iohannis. Rezultatele publicate de Biroul Electoral Central arată că pentru Iohannis și-au dat votul peste 76% din alegătorii români din stânga...
Societate
Urmărește-ne pe rețelele de socializare: https://www.facebook.com/albasat.nisporeni/ https://vk.com/id524319409 https://ok.ru/profile/564484387545 https://twitter.com/AlbasatL/ https://www.instagram.com/albasatdigitaltv/
Societate
Republica Moldova a recepționat prima tranșă de asistență macrofinanciară, în valoare de 30 de milioane de euro din partea Uniunii Europene. Este vorba despreun grant în valoare de 10 milioane de euro, recepționat vineri, 8 noiembrie, care va fi direcționat la finanțarea deficitului bugetar. Celelalte 20 de milioane de euro au fost debursate sub formă de împrumuturi pe parcursul lunii octombrie curent.Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Finanț...
Politică
Peste 6500 de români aflați în Republica Moldova  au votat în cadrul alegerilor președintelui României, începând cu ziua de vineri, 8 noiembrie, ora 12.00, când s-au deschis secțiile de votare în diasporă, și până sâmbătă, 9 noiembrie, ora 09.30. Procesul continuă. Datele sunt prezentate în regim online de către Biroul Electoral Central din România.Potrivit BEC, din cei 6500 de votanți din Republica Moldova, aproape 20 și-au exercitat dreptul de vot prin c...
Societate
Urmărește-ne pe rețelele de socializare: https://www.facebook.com/albasat.nisporeni/ https://vk.com/id524319409 https://ok.ru/profile/564484387545 https://twitter.com/AlbasatL/ https://www.instagram.com/albasatdigitaltv/
Societate
Urmărește-ne pe rețelele de socializare: https://www.facebook.com/albasat.nisporeni/ https://vk.com/id524319409 https://ok.ru/profile/564484387545 https://twitter.com/AlbasatL/ https://www.instagram.com/albasatdigitaltv/