(video/foto) Campania “STOP alcool la volan” continuă la Nisporeni

De la începutul anului, 54 de şoferi din Nisporeni au urcat la volan în stare de ebrietate avansată. Astfel, viteza excesivă şi alcoolul la volan rămân cele mai frecvente încălcări ale şoferilor. Acestea fiind şi principalele cauze care pot genera accidente rutiere. Pentru a preveni acest fenomen, poliţiştii din Nisporeni au desfăşurat campania “STOP alcool la volan”, în cadrul căreia au discutat cu şoferii despre consecinţele grave ce pot urma atunci când o persoană urcă băută la volan.

“Nu lăsa alcoolul să preia controlul! Pe data de 2 octombrie a fost marcată ziua consumului nociv de alcool şi această campanie continuă. Sunt informaţii foarte utile ca dvs să citiţi.Dacă aveţi copii, vă dăm un ghid al părintelui responsabil.”

 Oamenii legii au repartizat pliante informative tematice cu privire la consecinţele şofatului în stare de ebrietate şoferilor de pe rutele de microbuze, dar şi taximetriştilor.

Dumitru Tulbure este şofer de rută de 20 de ani. În toată activitatea sa, bărbatul a fost martor al unor accidente grave. El recunoaşte că încălcările conducătorilor auto au urmări tragice.

DUMITRU TULBURE, ŞOFER: “Veneam de la Grozeşti şi drumul era umed şi o maşină a zburat de pe drum, aici în vale, dincolo de staţia peco şi cu poliţistul de sector cu care eram, nu puteam scoate pasagerii din maşină, până a venit ambulanţa, şi-au pierdut cunoştinţa. Întâmplări sunt diferite. A murit un copilaş acolo, este crucea.” 

 Şi ceilalţi şoferi au fost receptivi la această campanie.

 “Acţiunea aceasta e foarte bună. În primul rând, beţia, telefonia, eu sunt de acord 1000 %. Multe accidente se produc din cauza alcoolului, a telefonului. Iar în cea mai mare parte este din cauza telefonului, noi vedem deja pe drumuri ce se întâmplă. În atâţia ani, am trecut prin greu şi fără nicio ruşinare, poate să fie şi fratele, îl opresc dacă a servit alcool, îi iau cheile şi sun la 112 şi lasă să fie pedepsit.” 

 “Este binevenită pentru şoferi. Pentru siguranţa noastră şi pentru siguranţa altor oameni.” 

 De asemenea, ofiţerii de poliţie au discutat cu şoferii din traficul rutier despre consecințele fatale la care duce alcoolul, secundele de neatenţie în ecranul telefonului şi viteza excesivă.

“Noi vrem să vă înmânăm nişte pliante cu nişte recomandări foarte utile. Când aveţi timp, împreună cu familia, prietenii, puteţi să le citiţi.” 

 “Sigur, am să le citesc. Părerea mea că alcoolul la volan e foarte rău şi ar trebi ca toţi şoferii să aibă în vedere asta.“

“ Eu cred că fac foarte corect. Au dreptate, referitor la consumul de alcool la volan, sunt contra la asta şi sunt de acord cu poliţiştii.” 

 “S-a întâmplat că am fost la o ceremonie şi am servit alcool, dar am lăsat maşina acolo şi am luat taxi şi am plecat acasă.  Este un plus mare pentru şofer să nu consume alcool la volan. Dacă ucide pe cineva?” 

 Campania de sensibilizare “STOP alcool la volan”  are drept scop responsabilizarea şoferilor de a fi mai conştienţi faţă de propria viaţă, dar şi faţă de siguranţa în trafic.

 ALIONA PROFIRE, OFIŢER PRINCIPAL AL SIC DIN CADRUL IP NISPORENI: “Astăzi IP Nisporeni în comun cu angajaţii Bazei de transport auto am desfăşurat o acţiune cu genericul “STOP alcool la volan” prin care tindem să informăm cetăţenii îndeosebi conducătorii auto privind daunele consumului de alcool. În acest sens, poliţia naţională a lansat un număr de telefon 067 112 902 destinat exclusiv sesizării cazurilor de conducere a automobilelor în stare de ebrietate. Evenimentul a avut scop de a sensibiliza automobiliştii privitor la daunele consumului de băuturi alcoolice.” 

 Totodată, oamenii legii avertizează conducătorii auto ce pedepse riscă dacă urcă băuţi la volan.

 SERGIU MARIAN, OFIŢER PENTRU SISTEMATIZAREA CIRCULAŢIEI RUTIERE AL IP NISPORENI: “Conducătorii auto care sunt depistaţi în stare de ebrietate la volan riscă două amenzi. Este răspunderea penală şi răspunderea contravenţională. În cazul răspunderii contravenţionale, aceştia riscă de la 350 până la 500 de unităţi convenţionale, adică este vorba de 17 500 de lei până la 25 de mii de lei, cu privarea de dreptul de a  conduce pe un termen de la 6 luni la un an de zile. În cazul răspunderii penale, aceştia riscă muncă neremunerată în folosul comunităţii, de la 200 de ore până la 240 de ore, cu anularea permisului de conducere.” 

 În pofida nenorocirilor rutiere şi a campaniilor de avertizare, viteza excesivă şi conducerea în stare de ebrietate rămân cele mai frecvente încălcări ale şoferilor. Asta o demonstrează datele Inspectoratului de Poliţie Nisporeni.

SERGIU MARIAN, OFIŢER PENTRU  SISTEMATIZAREA CIRCULAŢIEI RUTIERE AL IP NISPORENI: “De la începutul anului, în zece luni ale anului curent, au fost depistate 3 persoane cu grad minim de alcool şi 54 de persoane cu grad avansat de alcool în aerul expirat.”

 De la începutul acestui an, în raionul Nisporeni au avut loc 21 de accidente rutiere, în urma cărora 4 persoane au decedat, iar altele 28 au fost traumatizate.

Urmărește-ne pe rețelele de socializare:

https://www.facebook.com/albasat.nisporeni/

https://vk.com/id524319409

https://ok.ru/profile/564484387545

https://twitter.com/AlbasatL/

https://www.instagram.com/albasatdigitaltv/

ALBASAT
Dacă observați o eroare, evidențiați textul dorit și apăsați pe Ctrl + Enter pentru a o raporta editorului
Nimeni nu a apreciat încă
Vă recomand
Nimeni nu a recomandat încă

Comentarii

Post your comment to communicate and discuss this article.

Societate
Satul moldovenesc este la limita existenței demografice. Locuitorii satelor, cei care mai sunt, nu se identifică prin comportament cu tradițiile satului moldovenesc: meștesug, datini, obiceiuri, inclusiv dragostea față de pământ.Demografia Republicii Moldova este periclitată de migrația excesivă. Depopularea rurală știrbește din durabilitatea existenței ei și a bunăstării economice a întregului cadru demografic, menționează Valeriu Sainsus, expert în probl...
Societate
Forfotă mare în instituțiile preșcolare, unde se organizează tradiţionalele matinee, dedicate sărbătorilor de iarnă. Picii care frecventează grupa mare a grădiniţei ,,Andrieș” din orașul Nisporeni au avut parte de o sărbătoare de neuitat. Copiii, îmbrăcaţi elegant ca pentru o zi specială au prezentat un adevărat spectacol. Unii au preferat să fie costumaţi în personaje asociate cu iarna, în super eroi sau să fie în rol de fulguțe. De la sărbătoare nu a li...
Societate
Dans şi voie bună în toate instituţiile de învăţământ. Pentru că au rămas zile numărate până la Anul Nou, matineele dedicate sărbătorilor de iarnă sunt în toi. Cu mari emoţii, au serbat şi elevii claselor primare ale liceului “Mircea Eliade” din oraşul Nisporeni, care s-au pregătit ca la carte pentru acest eveniment.  Cu dispoziţie în suflet, copiii au recitat poezii, au cântat şi au dansat.  Şi colinde au răsunat la sărbătoare.  Jocurile şi dansurile nu i...
Societate
Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri pentru Parlamentul Republicii Moldova, doar trei formațiuni vor accede în legislativ potrivit Barometrului Opiniei Publice, prezentat luni, 30 decembrie, într-o conferință de presă la IPN. Pentru Partidul Socialiștilor ar vota 27,6% dintre cetățeni. Partidul Acțiune și Solidaritate ar acumula 17,5% din voturile alegătorilor, iar Partidul Democrat – 7,4%.Directorul executiv al Institutului de Politici Publice, Arca...
Societate
Mecanismul de plată automată a compensațiilor, pe care operatorii sistemelor de distribuție energiei electrice sunt obligați să le achite consumatorilor finali, în cazul depășirii numărului și duratelor admise ale deconectărilor, se amână pentru un an. Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a aprobat modificări în acest sens la Regulamentul cu privire la calitatea serviciilor de transport și de distribuție a energiei electrice, transmite IPN.Î...
Societate
Guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, Octavian Armașu, susține că pentru anul 2020 este examinată oportunitatea diminuării potențiale, în continuare, a valorii instrumentelor de politică monetară. „Această oportunitate vizează crearea condițiilor monetare capabile să mențină inflația în intervalul de variație de ± 1,5 puncte procentuale de la ținta inflației de 5% pe termen mediu. Astfel, prin țintirea inflației BNM atinge stabilitatea prețurilor”, a d...
Societate
În perioada sărbătorilor de iarnă, peste 3000 de polițiști vor asigura ordinea publică în țară. Aceștia vor supraveghea locurile de agrement, târgurile de Crăciun, piețele și vor patrula traseele naționale, transmite IPN.Daniel Mazepa, șef al Secției Coordonarea Activității Poliției Comunitare al Inspectoratului General al Poliției, a recomandat părinților să nu lase copiii fără supraveghere nici acasă, nici în stradă, la evenimente publice, mai ales când...
Societate
Un bebeluș a fost recuperat din epava avionului care s-a prăbușit vineri în Kazahstan, accident soldat cu decesul a cel puțin 12 persoane. Avionul Bek Air transporta 93 de pasageri și cinci membri ai echipajului când a decolat de pe aeroport din Almaty, cel mai mare oraș din Kazahstan. Avionul care se îndrepta spre capitala Nur-Sultan „a pierdut altitudine în timpul decolării şi a lovit un gard din beton” înainte de a se izbi de o clădire cu două etaje, a...
Societate
Un bărbat din satul Sărăteni, raionul Hâncești, a murit într-un accident rutier produs aseară în apropierea satului Lăpușna raionul Hâncești. Alte două persoane au ajuns la spital, transmite IPN.Potrivit Marianei Beţivu, ofiţer de presă la Inspectoratul General al Poliţiei, preliminar de accident se face conducătorul unui automobil de model BMW. Este vorba despre un bărbat de 28 ani, din satul Pașcani, raionul Hâncești. Acesta a inițiat o depășire fără a s...