(video/foto) Au descoperit secretele jurnalismului

Un grup de tineri din raionul Nisporeni s-au simţit timp de jumătate de an jurnalişti. Aceştia au fost iniţiaţi în acest domeniu în cadrul unui proiect, lansat de ALBASAT TV. Astfel, în tot acest timp, aceştia au avut posibilitatea să-şi dezvolte capacităţile cu privire la scrierea unui reportaj, după rigorile necesare, laformularea ideilor, a întrebărilor concrete, găsirea surselor veridice pentru o documentare corectă. Ei s-au familiarizat cum să deosebească o ştire de un reportaj, iar pentru aceasta s-au arătat dornici de a fi în miezul evenimentelor.

EMANUELA ROBU:„Mă aflu în laboratorul didactic de microvinificaţie a Şcolii Profesionale din or. Nisporeni, unde tinerii, începând cu ziua de astăzi şi-au început munca lor de vinificator.”

Dincolo de partea tehnică a meseriei, tinerii au dat dovadă de multă implicare şi responsabilitate. Ei au stabilit tematici captivante, care, ulterior, au devenit subiecte de reportaje.

Natalia Lupu: “Persistă ideea că odată cu noua eră a informaţiei şi a internetului nu mai avem nevoie de biblioteci, însă internetul nu poate substitui biblioteca, este doar un instrument de căutare spre a fi folosit împreună cu resursele tradiţionale ale bibliotecii, urmează să aflăm ce părere au oamenii din Nisporeni despre acest subiect.”

În cadrul proiectului, tinerii au fost iniţiaţi în primii paşi de a realiza şiemisiuni.

Tinerii se declară pasionaţi de jurnalism şi susţin că îşi văd viitorul în televiziune, sau cel puţin vor să trăiască în continuare această experienţă. 

DANIELA CĂRCHILAN:„Pentru mine jurnalismul înseamnă o nouă experienţă, prin asta putem să socializăm corect cu oamenii.”

EMANUELA  ROBU:„Am avut o experienţă  frumoasă în cadrul acestui proiect, am învăţat foarte multe lucruri. Prin emisiuni am învăţat cu adevărat ce se întâmplă în societatea noastră.”

DANIELA ZUBCU: „A fost o experienţă de neuitat şi aş dori să continui în acest domeniu. De fapt acum nu mă văd ca cineva renumit în viitor sau o persoană cunoscută, dar îmi imaginez că pot să fiu un reporter foarte bun.”  

Tinerii au reuşit să discute şi cu autorităţile publice locale pentru a face rost de informaţia necesară pentru realizarea unui reportaj.

GRIGORE ROBU, PRIMARUL ORAŞULUI NISPORENI:„Într-adevăr în zilele noastre tinerii se implică mai puţin în activităţile mass-media, deoarece toţi au trecut din presa scrisă, tradiţională, ziar, online, toată lumea stă pe reţelele de socializare, tot acolo se promovează revistele scrise,  online, deja  şi o popularitate tot mai mare  au. Implicarea tinerilor  în activităţile mass-media   denotă faptul că  este un interes  pentru acest domeniu,  în primul  şi într-adoilea  rand  denotă faptul că tinerii vor  să continue  această meserie frumoasă."

Şi domeniul educaţiei nu a fost trecut cu vederea de către tinerii implicaţi în proiect. Astfel, seria de reportaje a abordatatât problemele cu care se confruntă acest sector, cât şi reuşitele lui. Managerii instituţiilor de învăţământ şicadrele didactice au apreciat interesul liceenilor de a se implica activ în mass-media locală.

VALERIU DIMA, DIRECTORUL LICEULUI TEORETIC „BORIS CAZACU: "Copiii implicaţi în  aceste activităţi au un viitor, ei trebuie să-şi cunoască tot ce se întîmplă în ţară şi trebuie să capete o  practică de muncă în acest domeniu  deaceea foarte mulţi dintre ei vor  accede la aceste profesii  făcînd studiile  în diferite  unităţi de învăţămînt şi deaceea o practică în anii de liceu cred că nu o să le fie  în defavoarea lor."

MARIA POPESCU, PROFESOARĂ DE LIMBĂ ŞI LITERATURA ROMÂNĂ LA LICEUL „MIRCEA ELIADE”:"Consider ca implicarea tinerilor în mass media  este benefică  atat pentru dezvoltarea lor personală, este şi favorabilă  pentru cursurile,  pentru examene. Noi am avut două tinere  implicate în mass media care au avut  această posibilitate de a  comunica, de a exploata, de a-şi  manifesta curiozităţile".

Tineriiau avut posibilitatea să cunoască secretele meseriei în cadrul unui training, condus în luna martie, de jurnalista Ludmila Barbă.

LUDMILA BARBĂ,  TRAINER: „Mi-aş dori ca toate cunoştinţele care le obţin, să le implementeze în viaţa lor, chiar dacă nu vor deveni ziarişti, să le prindă bine pentru comunicare, pentru a vedea anumite lucruri  şi realităţi prim prisma unei echidistanţe şi a unei imparţialităţi de care trebuie să dea dovadă ziariştii.”

Proiectul „Tineri activi pentru comunitate”,a fost lansat de Albasat tv, în cadrul programului „Încurajarea tinerilor pentru ca să devină cetăţeni activi”, implementat de IREX Europe, în parteneriat cu Centrul Media pentru Tineri şi susţinut financiar de Uniunea Europeană. Tinerii care doresc să îmbrăţişeze meseria de jurnalist, se pot implica şi în continuare, pentru că ALBASAT TVle oferă şansa să guste din această profesie. Mai mult, instituţia mediatică le pune la dispoziţia lor un oficiu modern unde vor avea posibilitatea să cunoască mai bine arta jurnalismului.

Nisporeni
Dacă observați o eroare, evidențiați textul dorit și apăsați pe Ctrl + Enter pentru a o raporta editorului
219 views în octombrie
Vă recomand
Nimeni nu a recomandat încă

Comentarii

Post your comment to communicate and discuss this article.

Politică
Turul doi de scrutin pentru alegerea primarului general al municipiului Chișinău, dar și a primarilor în unele circumscripții electorale municipale, orășenești, sătești (comunale) se va desfășura în data de 3 noiembrie. O decizie în acest sens a fost aprobată de Comisia Electorală Centrală în ședința de astăzi, 13 octombrie.Potrivit lui Dorin Cimil, președinte al CEC, proiectul va fi remis consiliilor electorale pentru informarea concurenților electorali.T...
Politică
Membrii Comisiei de anchetă pentru analiza modului de organizare și desfășurare a privatizării și concesionării proprietății publice (2013-2019) au aprobat raportul preliminar care urmează să fie prezentat în Parlament, transmite IPN.În cadrul ședinței din 22 octombrie, membrii comisiei au încheiat audierile unor persoane din partea Agenției Proprietății Publice, a administrații „Gările Auto Moderne” și „CTC Tutun”.Maria Șendilă, șefa Direcției parteneriat...
Societate
Un bărbat de 34 de ani a fost condamnat 10 ani de închisoare după ce a promis unor tinere de 20 de ani locuri de muncă în Dubai, dar apoi le-a dus în Cipru de Nord, unde le-a luat pașapoartele.„Zilnic, acestea trebuiau să deservească câte 7-8 clienți, de care, în unele cazuri, erau maltratate, fără ca administrația să intervină. Munca era de 24/24 și includea și dansurile în local. Victimele nu erau lăsate să părăsească localul”, se arată într-un comunicat...
Societate
Președintele Igor Dodon întreprinde o vizită în Japonia, pentru a participa la ceremonia de încoronare a împăratului Naruhito. Într-o postare pe Facebook, președintele spune că la festivitate vor participa peste 150 de șefi de stat și guvern și preconizează să aibă întrevederi bilaterale cu lideri din străinătate.Potrivit președintelui, în Japonia, a reușit să viziteze Ambasada Republicii Moldova la Tokyo și a discutat cu angajații misiunii diplomatice. Ac...
Politică
Partidul Democrat s-a impus la alegerile din 20 octombrie la Nisporeni. Astfel, PD-ul urmează să aibă majoritate în cadrul consiliului raional, după ce a obținut un scor de aproape 50%. El este urmat de Blocul ACUM, cu 22,73 %. Iar pentru PSRM şi-au dat votul  7,88 la sută dintre alegători.  De asemenea, PDM s-a ales cu puţin peste 39% pentru consilierii locali ai or. Nisporeni. Blocul electoral ACUM a obţinut 29, 75 la sută din numărul votanţilor. Pentru...
Societate
Un oraş modern, cu locuri de muncă şi salarii decente. Pentru asta au votat majoritatea oamenilor din Nisporeni. Ei îşi pun speranţa că oraşul va fi condus de un primar responsabil, care să apere interesele cetăţenilor. De asemenea, alegătorii s-au arătat convinşi că votul lor va schimba spre bine situaţia  din Nisporeni.  Unii oameni au preferat să-şi înceapă ziua la secţiile  de votare, exercitându-şi dreptul de a alege primarul, consilierii locali, rai...
Societate
Comisia Electorală Centrală a prezentat cu puțin timp în urmă primele rezultate preliminare ale alegerilor parlamentare noi în cele patru circumscripții uninominale. Potrivit acestora, în Parlament ar ajunge un socialist, un democrat și doi membri ai Blocului ACUM. Până la această oră, pentru CEU nr. 17 (Nisporeni, Strășeni), au fost procesate 21 din 43 de procese-verbale. Voturile a 7700 de alegători au fost repartizate în felul următor: 4094- Verdeș Ghen...
Societate
Către ora 15.00, la alegerile locale in or.Nisporeni se înregistrează o prezență la vot de peste 28%. În ceea ce ține de prezența la urne, către ora 15.00, mai activi sunt bărbații  în comparație cu femeile, raportul fiind de 50.75 % la 49.25%. Totodată, cei mai activi – 37.31% – sunt alegătorii cu vârstele cuprinse între 56 și 70 de ani. Această categorie de vârstă este urmată de cetățenii cu vârstele cuprinse între 41 și 55 de ani – 26.03%. Următoarele c...
Societate
În perioada 18-25 octombrie se desfășoară Campania naţională „Săptămâna de luptă împotriva traficului de ființe umane". Cu acest prilej, Direcţia pentru Ocuparea Forţei de Muncă Nisporeni în colaborare cu Biroul de Probaţiune a organizat un seminar informativ, la care au participat 16 şomeri. Aceştia au aflat cum ar putea să se angajeze legal în câmpul muncii, dar şi care sunt riscurile de a deveni victimă a traficului de fiinţe umane. Campania este lansat...