(video/foto) Au descoperit secretele jurnalismului

Un grup de tineri din raionul Nisporeni s-au simţit timp de jumătate de an jurnalişti. Aceştia au fost iniţiaţi în acest domeniu în cadrul unui proiect, lansat de ALBASAT TV. Astfel, în tot acest timp, aceştia au avut posibilitatea să-şi dezvolte capacităţile cu privire la scrierea unui reportaj, după rigorile necesare, laformularea ideilor, a întrebărilor concrete, găsirea surselor veridice pentru o documentare corectă. Ei s-au familiarizat cum să deosebească o ştire de un reportaj, iar pentru aceasta s-au arătat dornici de a fi în miezul evenimentelor.

EMANUELA ROBU:„Mă aflu în laboratorul didactic de microvinificaţie a Şcolii Profesionale din or. Nisporeni, unde tinerii, începând cu ziua de astăzi şi-au început munca lor de vinificator.”

Dincolo de partea tehnică a meseriei, tinerii au dat dovadă de multă implicare şi responsabilitate. Ei au stabilit tematici captivante, care, ulterior, au devenit subiecte de reportaje.

Natalia Lupu: “Persistă ideea că odată cu noua eră a informaţiei şi a internetului nu mai avem nevoie de biblioteci, însă internetul nu poate substitui biblioteca, este doar un instrument de căutare spre a fi folosit împreună cu resursele tradiţionale ale bibliotecii, urmează să aflăm ce părere au oamenii din Nisporeni despre acest subiect.”

În cadrul proiectului, tinerii au fost iniţiaţi în primii paşi de a realiza şiemisiuni.

Tinerii se declară pasionaţi de jurnalism şi susţin că îşi văd viitorul în televiziune, sau cel puţin vor să trăiască în continuare această experienţă. 

DANIELA CĂRCHILAN:„Pentru mine jurnalismul înseamnă o nouă experienţă, prin asta putem să socializăm corect cu oamenii.”

EMANUELA  ROBU:„Am avut o experienţă  frumoasă în cadrul acestui proiect, am învăţat foarte multe lucruri. Prin emisiuni am învăţat cu adevărat ce se întâmplă în societatea noastră.”

DANIELA ZUBCU: „A fost o experienţă de neuitat şi aş dori să continui în acest domeniu. De fapt acum nu mă văd ca cineva renumit în viitor sau o persoană cunoscută, dar îmi imaginez că pot să fiu un reporter foarte bun.”  

Tinerii au reuşit să discute şi cu autorităţile publice locale pentru a face rost de informaţia necesară pentru realizarea unui reportaj.

GRIGORE ROBU, PRIMARUL ORAŞULUI NISPORENI:„Într-adevăr în zilele noastre tinerii se implică mai puţin în activităţile mass-media, deoarece toţi au trecut din presa scrisă, tradiţională, ziar, online, toată lumea stă pe reţelele de socializare, tot acolo se promovează revistele scrise,  online, deja  şi o popularitate tot mai mare  au. Implicarea tinerilor  în activităţile mass-media   denotă faptul că  este un interes  pentru acest domeniu,  în primul  şi într-adoilea  rand  denotă faptul că tinerii vor  să continue  această meserie frumoasă."

Şi domeniul educaţiei nu a fost trecut cu vederea de către tinerii implicaţi în proiect. Astfel, seria de reportaje a abordatatât problemele cu care se confruntă acest sector, cât şi reuşitele lui. Managerii instituţiilor de învăţământ şicadrele didactice au apreciat interesul liceenilor de a se implica activ în mass-media locală.

VALERIU DIMA, DIRECTORUL LICEULUI TEORETIC „BORIS CAZACU: "Copiii implicaţi în  aceste activităţi au un viitor, ei trebuie să-şi cunoască tot ce se întîmplă în ţară şi trebuie să capete o  practică de muncă în acest domeniu  deaceea foarte mulţi dintre ei vor  accede la aceste profesii  făcînd studiile  în diferite  unităţi de învăţămînt şi deaceea o practică în anii de liceu cred că nu o să le fie  în defavoarea lor."

MARIA POPESCU, PROFESOARĂ DE LIMBĂ ŞI LITERATURA ROMÂNĂ LA LICEUL „MIRCEA ELIADE”:"Consider ca implicarea tinerilor în mass media  este benefică  atat pentru dezvoltarea lor personală, este şi favorabilă  pentru cursurile,  pentru examene. Noi am avut două tinere  implicate în mass media care au avut  această posibilitate de a  comunica, de a exploata, de a-şi  manifesta curiozităţile".

Tineriiau avut posibilitatea să cunoască secretele meseriei în cadrul unui training, condus în luna martie, de jurnalista Ludmila Barbă.

LUDMILA BARBĂ,  TRAINER: „Mi-aş dori ca toate cunoştinţele care le obţin, să le implementeze în viaţa lor, chiar dacă nu vor deveni ziarişti, să le prindă bine pentru comunicare, pentru a vedea anumite lucruri  şi realităţi prim prisma unei echidistanţe şi a unei imparţialităţi de care trebuie să dea dovadă ziariştii.”

Proiectul „Tineri activi pentru comunitate”,a fost lansat de Albasat tv, în cadrul programului „Încurajarea tinerilor pentru ca să devină cetăţeni activi”, implementat de IREX Europe, în parteneriat cu Centrul Media pentru Tineri şi susţinut financiar de Uniunea Europeană. Tinerii care doresc să îmbrăţişeze meseria de jurnalist, se pot implica şi în continuare, pentru că ALBASAT TVle oferă şansa să guste din această profesie. Mai mult, instituţia mediatică le pune la dispoziţia lor un oficiu modern unde vor avea posibilitatea să cunoască mai bine arta jurnalismului.

Nisporeni
Dacă observați o eroare, evidențiați textul dorit și apăsați pe Ctrl + Enter pentru a o raporta editorului
Nimeni nu a recomandat încă
Log in ,
to rate and recommend

Comentarii

Post your comment to communicate and discuss this article.

Societate
Satul moldovenesc este la limita existenței demografice. Locuitorii satelor, cei care mai sunt, nu se identifică prin comportament cu tradițiile satului moldovenesc: meștesug, datini, obiceiuri, inclusiv dragostea față de pământ.Demografia Republicii Moldova este periclitată de migrația excesivă. Depopularea rurală știrbește din durabilitatea existenței ei și a bunăstării economice a întregului cadru demografic, menționează Valeriu Sainsus, expert în probl...
Societate
Forfotă mare în instituțiile preșcolare, unde se organizează tradiţionalele matinee, dedicate sărbătorilor de iarnă. Picii care frecventează grupa mare a grădiniţei ,,Andrieș” din orașul Nisporeni au avut parte de o sărbătoare de neuitat. Copiii, îmbrăcaţi elegant ca pentru o zi specială au prezentat un adevărat spectacol. Unii au preferat să fie costumaţi în personaje asociate cu iarna, în super eroi sau să fie în rol de fulguțe. De la sărbătoare nu a li...
Societate
Dans şi voie bună în toate instituţiile de învăţământ. Pentru că au rămas zile numărate până la Anul Nou, matineele dedicate sărbătorilor de iarnă sunt în toi. Cu mari emoţii, au serbat şi elevii claselor primare ale liceului “Mircea Eliade” din oraşul Nisporeni, care s-au pregătit ca la carte pentru acest eveniment.  Cu dispoziţie în suflet, copiii au recitat poezii, au cântat şi au dansat.  Şi colinde au răsunat la sărbătoare.  Jocurile şi dansurile nu i...
Societate
Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri pentru Parlamentul Republicii Moldova, doar trei formațiuni vor accede în legislativ potrivit Barometrului Opiniei Publice, prezentat luni, 30 decembrie, într-o conferință de presă la IPN. Pentru Partidul Socialiștilor ar vota 27,6% dintre cetățeni. Partidul Acțiune și Solidaritate ar acumula 17,5% din voturile alegătorilor, iar Partidul Democrat – 7,4%.Directorul executiv al Institutului de Politici Publice, Arca...
Societate
Mecanismul de plată automată a compensațiilor, pe care operatorii sistemelor de distribuție energiei electrice sunt obligați să le achite consumatorilor finali, în cazul depășirii numărului și duratelor admise ale deconectărilor, se amână pentru un an. Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a aprobat modificări în acest sens la Regulamentul cu privire la calitatea serviciilor de transport și de distribuție a energiei electrice, transmite IPN.Î...
Societate
Guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, Octavian Armașu, susține că pentru anul 2020 este examinată oportunitatea diminuării potențiale, în continuare, a valorii instrumentelor de politică monetară. „Această oportunitate vizează crearea condițiilor monetare capabile să mențină inflația în intervalul de variație de ± 1,5 puncte procentuale de la ținta inflației de 5% pe termen mediu. Astfel, prin țintirea inflației BNM atinge stabilitatea prețurilor”, a d...
Societate
În perioada sărbătorilor de iarnă, peste 3000 de polițiști vor asigura ordinea publică în țară. Aceștia vor supraveghea locurile de agrement, târgurile de Crăciun, piețele și vor patrula traseele naționale, transmite IPN.Daniel Mazepa, șef al Secției Coordonarea Activității Poliției Comunitare al Inspectoratului General al Poliției, a recomandat părinților să nu lase copiii fără supraveghere nici acasă, nici în stradă, la evenimente publice, mai ales când...
Societate
Un bebeluș a fost recuperat din epava avionului care s-a prăbușit vineri în Kazahstan, accident soldat cu decesul a cel puțin 12 persoane. Avionul Bek Air transporta 93 de pasageri și cinci membri ai echipajului când a decolat de pe aeroport din Almaty, cel mai mare oraș din Kazahstan. Avionul care se îndrepta spre capitala Nur-Sultan „a pierdut altitudine în timpul decolării şi a lovit un gard din beton” înainte de a se izbi de o clădire cu două etaje, a...
Societate
Un bărbat din satul Sărăteni, raionul Hâncești, a murit într-un accident rutier produs aseară în apropierea satului Lăpușna raionul Hâncești. Alte două persoane au ajuns la spital, transmite IPN.Potrivit Marianei Beţivu, ofiţer de presă la Inspectoratul General al Poliţiei, preliminar de accident se face conducătorul unui automobil de model BMW. Este vorba despre un bărbat de 28 ani, din satul Pașcani, raionul Hâncești. Acesta a inițiat o depășire fără a s...