CALVARUL deportărilor staliniste povestit de Vasile Arteni din Nisporeni.

Mii de basarabeni au fost deportaţi, iar pentru cei care au reuşit să supraveţuiască, Siberia şi acum este sinonim cu durerea.

Vasile Arteni din Nisporeni nu va uita niciodată anii petrecuti în Siberia, atunci când împreună cu mama şi tata au trecut prin momente grele, a fost un adevărat calvar.

Familia sa a fost dusă, pe un drum chinuitor cu trenul, îngrămădiţi ca animalele, fără apă, hrană sau oprire pentru nevoile fiziologice. Totuşi, chiar şi în clipele cele mai grele, Vasile Arteni din Nisporeni nu-şi pierdea speranţa. Şi acum poartă amintirea amară aacelor zile petrecute în Siberia.

Din memoriile lui Vasile Artenidin oraşulNisporeni, născut în 1953:

Drumul spre Siberia( harta cu traseul familiei Arteni )

Profesoara de istorieTatiana Gheorghiev de la Liceul Teoretic “Boris Cazacu” din Nisporeni spune capoveştile de viaţă ale moldovenilor deportaţi în Siberia şi Kazahstan par desprinse din filmele de groază.

Vasile Arteni a evocat în amintirile sale vremuri teribil de grele pe care le-a trăit. Să fii trimis în pribegie, doar cu ce apuci să pui pe tine şi câteva lucruri mai de preţ, a fost un şoc căruia nu mulţi i-au rezistat.

Viaţa deportaţilor era grea. Aprovizionarea aşezărilor speciale cu produse alimentare şi de primă necesitate se făcea destul de prost şi deportaţii erau nevoiţi să facă schimb cu populaţia locală: pentru pâine sau cartofi se cedau costume din ţesătura calitativă, covoare, perne, bijuterii, obiecte preţioase etc. Pentru a-i putea hrăni pe copii, adulţii făceau eforturi colosale. Copiii lucrau de mici.Lipsurile materiale erau accentuate şi de lipsa hranei spirituale. Credinţa strămoşească, păstrată în sufletele intristate ale deportaţilor, îi ajuta şi le dădea puteri pentru a suporta chinurile şi a spera la revenirea acasă.

O soartă similară a avut şi verişoara lui Vasile Arteni, Elena Arteni, originară din Nisporeni, moldoveanca, fără apartenenta politică.

Ca să reziste frigului trebuia nu doar mâncare, ci şi haine deosebit de groase. Iar oamenii Siberiei ştiau ce ţine de cald.

La întorcerea din exil, Vasile Arteni avea numai 6 ani. El poate fi considerat un învingător. Învingător în lupta, inegală şi uneori inumană, cu regimul comunist, care a încercat, şi de multe ori a şi reuşit, să distrugă vieţi aşa cum a distrus casele din chirpici ridicate cu trudă, suferinţă şi lacrimi de copii.

În 1959 a fost eliberat din exil și s-a întors din nou în locurile natale din Nisporeni.

Și-a început viața de la zero în orasul Nisporeni și nu a încetat niciodată să lupte pentru drepturile deportaților, alături de care a trăit aceeași dramă.

Istoricul Lazăr Buzut din Nisporeni a fost martorul deportărilor. Acesta îşi aminteşte şi în prezent cum familiile au fost îmbarcate în vagoane pentru vite.Trataţi în acest fel, ei au suportat mizeria, foame, setea, ruşinea şi căldura etc. timp de câteva săptămâni.

Deportările au constituit una din cele mai dureroase pagini din istorie. ALBASAT a căutat să afle ce ştiu oamenii întâlniţi ocazional în stradă despre deportări.

Menţionăm că numărul moldovenilor deportaţi în primul val diferă de la o sursă la alta. Astfel, între 22 şi 33 de mii de locuitori ai Basarabiei şi Bucovinei de Nord au fost ridicaţi şi duşi în Siberia şi Kazahstan la munci silnice. 

Nisporeni
Dacă observați o eroare, evidențiați textul dorit și apăsați pe Ctrl + Enter pentru a o raporta editorului
269 reviews în septembrie
Vă recomand
Nimeni nu a recomandat încă

Comentarii

Comments are designed to communicate and discuss the features of an enterprise or event, as well as to find out the interesting questions on it.

Societate
“Citirea” creierului reprezintă o realizare ce poate aduce beneficii oamenilor care şi-au pierdut abilitatea de a comunica, însă pentru marile companii înseamnă noi orizonturi comerciale. Cercetătorii de ştiinţă de la Universitatea California, San Francisco au demonstrat cum pot decoda semnalele emise de creierul uman, descifrând cuvinte şi chiar fraze fără ca subiectul să-şi folosească vorbirea. Spre deosebire de interfeţele creier-computer actuale, care...
Societate
O dată cu debutul sezonului rece şi mai ales o dată cu începerea şcolilor, grădiniţelor şi a creşelor din ce în ce mai multe persoane de toate vârstele constată că au răcit. Pentru mulţi dintre ei nu este însă foarte clar dacă au gripă sau doar răceală. Deşi uneori şi de la răceli (viroze respiratorii) ne putem simţi epuizaţi, gripa se instalează ca o furtună. Gripa este provocată de virusul gripal, iar an de an acesta suferă mutaţii. Aşadar, este boală co...
Studii
Un grup  de tineri din raionul Nisporeni s-au simţit timp de jumătate de an jurnalişti. Aceştia au fost iniţiaţi în acest domeniu în cadrul unui proiect, lansat de ALBASAT TV. Astfel, în tot acest timp, aceştia au avut posibilitatea să-şi dezvolte capacităţile cu privire la scrierea unui reportaj, după rigorile necesare, la  formularea ideilor, a întrebărilor concrete, găsirea surselor veridice pentru o documentare corectă. Ei s-au familiarizat cum să deos...
Economie
Valuta Cod ABR Rata Cursul Coroana ceha 203 CZK 1 0.7544 Coroana daneza 208 DKK 1 2.6156 Coroana islandeza 352 ISK 10 1.4278 Coroana norvegiana 578 NOK 1 1.9730 Coroana suedeza 752 SEK 1 1.8185 D.S.T. 960 XDR 1 24.2340 Denar macedonian 807 MKD 10 3.1725 Dinar kuweitian 414 KWD 1 58.1664 Dinar sirb 941 RSD 100 16.6086 Dirham E.A.U. 784 AED 1 4.8148 Dolar Hong Kong 344 HKD 1 2.2590 Dolar S.U.A. 840 USD 1 17.6849 Dolar australian 036 AUD 1 12.0859 Dolar canad...
Economie
Mai mulţi  agenţi economici din raionul Nisporeni s-au întrunit în cadrul primului forum  economic, unde au fost trasate oportunităţile pe care le oferă oraşul, pentru atragerea investiţiilor. Antreprenorii privesc cu optimism, sperând  că  vor putea contribui la dezvoltarea economiei locale. VASILE CIOARIC,  ANTREPRENOR LOCAL ÎN CADRUL PROIECTULUI PRUT-MIGRAŢIE ŞI DEZVOLTARE LOCALĂ: “Avem o ofertă foarte atractivă pentru oraşul Nisporeni. Oraşul Nisporeni...
Societate
O delegaţie din Estonia se află într-o vizită de lucru în oraşul Nisporeni. Oaspeţii au avut o întrevedere cu autorităţile raionale, unde şi-au propus să-şi consolideze relaţiile de cooperare, precum şi să încurajeze dezvoltarea economică, culturală şi educaţională. SNC SERGIU SOCOCOL VICEPREŞEDINTELE RAIONULUI NISPORENI: „Asta este o vizită a estonienilor, care nu este pentru prima dată în raionul nostru, sunt prieteni cu care au fost create nişte relaţi...
Politică
19 septembrie este termenul limită de depunere a actelor pentru înregistrarea candidaților la funcția de primar sau consilier local, anunță Comisia Electorală Centrală. Tot  pe 19 septembrie este și ultima zi când pot fi desemnați candidații la funcția de deputat în cele patru circumscripții electorale uninominale (nr. 17, 33, 48 și 50), unde vor avea loc alegeri parlamentare noi.Un comunicat de presă CEC precizează că în această zi se încheie și activitat...
Societate
Prim-ministrul Maia Sandu întreprinde, în perioada 18-19 septembrie, o vizită oficială în Statele Unite ale Americii. Programul vizitei include o serie de întrevederi cu oficiali americani de rang înalt, reprezentanți ai mediului de afaceri din SUA, dar și cu cetățenii Republicii Moldova stabiliți la Washington.Potrivit unui comunicat de presă al Guvernului, pe 18 septembrie premierul va avea o întrevedere cu secretarul de stat Michael R. Pompeo, „pentru a...
Politică
Deputatele Marina Tauber și Reghina Apostolova, cărora Parlamentul le-a ridicat imunitatea, au fost reținute luni seara, 16 septembrie. Procuratura Generală menționează că reținerea vine ca urmare a „încercării acestora de eschivare de la acțiunile de urmărire penală”, transmite IPN.Într-un comunicat de presă al Procuraturii se precizează că „părăsirea incintei (Parlamentului – n.r.) și deplasarea lor într-o direcție necunoscută, au făcut necesară reținere...