Născută în Siberia: Povestea Liubei Drăgan din Nisporeni

Liuba Drăgan este unul dintre miile de copii care s-a născut în Siberia, având părinții deportați. A văzut lumina zilei în regiunea Irkutsk, pe data de 20 august 1954.

Liuba Drăgan a povestit pentru ALBASAT adevărul despre acel calvar, prin care a trecut familia ei şi mii de alţi basarabeni. Mărturiile ei spuse şi la microfonul televiziunii ALBASAT:

Din memoriile Liubei Drăgan din oraşul  Nisporeni, născută în 1954.

Amintirile copilăriei Liubei Drăgansunt despre foame, sete, frig, frică, boli, morţi şi muncă silnică. În perioada stalinistă, aproape 60 de mii de moldoveni au fost duşi forţat în Siberia. În iunie 1941 au fost judecaţi şi închişi intelectualii şi activiştii partidelor politice.

Din memoriile Liubei  Drăgan  din oraşul  Nisporeni, născută în 1954.

Istoricii din Nisporenisunt de părere că deportările au purtat un caracter represiv şi au fost îndreptate împotriva celor care respingeau orânduirea sovietică socialistă, instaurată în teritoriul dintre Prut şi Nistru. Soarta deportaţilor în Siberia a fost diferită. Munca în colhozurile şi sovhozurile de acolo, era o muncă istovitoare.

Profesoara de istorie Tatiana Gheorghiev a povestit despre modul în care au fost pregătite și efectuate deportările, motivele exilului în Siberia și cum supraviețuiau exilații.

“Adevărul rămâne oricare ar fi soarta slujitorilor săi.”Gheorghe I.Brătianu

 Ion Bahcivanji, unchiul Liubei Drăgan, a fost deportat în Siberia pe când avea 17 ani, împreună cu familia sa. Acesta a povestit la microfonul televiziunii ALBASAT ce a suferit în Siberia, a vorbit despre calvarul prin care a trecut, despre frigul şi foamea cu care s-a luptat în aceşti ani.

Ziua Națională a Comemorării Victimelor Deportărilor Staliniste în Moldova este sărbătorită conform decretului președintelui Nicolae Timofti pe 6 iulie. În această zi, în teritoriu se țin momente solemne de tăcere, drapelele de stat sunt lăsate în bernă.

 În bibliotecile și librăriile din Nisporeni, nu este greu să găsim opere în perioada deportărilor lui Stalin. Materialele sunt publicate în limba română.

Patru volume din cartea de memorie au fost publicate din 1999 până în 2005. Aceasta carte conține numele tuturor victimelor represiunii sovietice. În Cărțile memoriei informațiile sunt reduse la date biografice scurte: ele conțin numele și prenumele, data nașterii, ocupația, locul deportării sau executarea reprimatului. Listele nu indică etnia victimelor: se pot trage concluzii numai pe baza numelor de familie.

Cartea memoriei

Cărți similare au fost publicate și numele continuă să fie colectate în aproape toate republicile post-sovietice. În Ucraina, se numește "Reabilitați de istorie". În Polonia - "Indicele reprimaților". În Estonia - "Arestări politice în Estonia, 1940-1988".

În Nisporeni sunt disponibile cărți de memorie la biblioteca publica raionala. Cu toate acestea, numai cercetătorii și rudele victimelor sunt interesați de acestea.

Foto: Cartea memoriei

Zinovia Popa, bibliotecară vorbeste despre  "Cartea Memoriei"

Filmul „Golgota Basarabiei” prezintă ororile regimului comunist din Uniunea Sovieticăca urmare a desecretizării arhivelor KGB-ului.

Golgota Basarabiei este un film documentarmoldovenesc în limba română din 2010 produs de Moldova Film, în regia lui Ion Chistruga și Alina Ciutac.

Golgota Basarabiei: Documentar despre deportările staliniste în RSSM

 Au existat trei valuri de deportări ale populației din Basarabia și Bucovina de Nord. Cu toate acestea, acțiuni de strămutare a moldovenilor din Basarabia și Bucovina au avut loc și între cele trei valuri.

Primul val de deportări a avut loc între 12-13 iunie 1941.
Numărul celor deportați se ridică la peste 22.000 de persoane. După alte surse, numărul deportaților ar fi fost de 24.360, sau chiar de 30.000 de persoane.

Al doilea val de deportări a avut loc la 6 iulie 1949.
Operațiunea din 6 iulie 1949 a fost denumită conspirativ IUG (mold. SUD). Conform datelor oficiale, în ziua de 6 iulie 1949, au fost deportate în Siberia 11.293 de familii din Moldova sau peste 35 mii de oameni.

Al treilea val de deportări a avut loc în noaptea de 31 martie spre 1 aprilie 1951.
Acest val a vizat, de această dată, elementele religioase considerate un pericol potențial la adresa regimului comunist stalinist. Au fost arestate și deportate în Siberia (reg.Kurgan) 723 de familii, respectiv, 2.617 persoane (808 bărbați, 967 femei și 842 copii).

Nisporeni
Dacă observați o eroare, evidențiați textul dorit și apăsați pe Ctrl + Enter pentru a o raporta editorului
711 reviews în septembrie
Vă recomand
Nimeni nu a recomandat încă

Comentarii

Comments are designed to communicate and discuss the features of an enterprise or event, as well as to find out the interesting questions on it.

Societate
“Citirea” creierului reprezintă o realizare ce poate aduce beneficii oamenilor care şi-au pierdut abilitatea de a comunica, însă pentru marile companii înseamnă noi orizonturi comerciale. Cercetătorii de ştiinţă de la Universitatea California, San Francisco au demonstrat cum pot decoda semnalele emise de creierul uman, descifrând cuvinte şi chiar fraze fără ca subiectul să-şi folosească vorbirea. Spre deosebire de interfeţele creier-computer actuale, care...
Societate
O dată cu debutul sezonului rece şi mai ales o dată cu începerea şcolilor, grădiniţelor şi a creşelor din ce în ce mai multe persoane de toate vârstele constată că au răcit. Pentru mulţi dintre ei nu este însă foarte clar dacă au gripă sau doar răceală. Deşi uneori şi de la răceli (viroze respiratorii) ne putem simţi epuizaţi, gripa se instalează ca o furtună. Gripa este provocată de virusul gripal, iar an de an acesta suferă mutaţii. Aşadar, este boală co...
Studii
Un grup  de tineri din raionul Nisporeni s-au simţit timp de jumătate de an jurnalişti. Aceştia au fost iniţiaţi în acest domeniu în cadrul unui proiect, lansat de ALBASAT TV. Astfel, în tot acest timp, aceştia au avut posibilitatea să-şi dezvolte capacităţile cu privire la scrierea unui reportaj, după rigorile necesare, la  formularea ideilor, a întrebărilor concrete, găsirea surselor veridice pentru o documentare corectă. Ei s-au familiarizat cum să deos...
Economie
Valuta Cod ABR Rata Cursul Coroana ceha 203 CZK 1 0.7544 Coroana daneza 208 DKK 1 2.6156 Coroana islandeza 352 ISK 10 1.4278 Coroana norvegiana 578 NOK 1 1.9730 Coroana suedeza 752 SEK 1 1.8185 D.S.T. 960 XDR 1 24.2340 Denar macedonian 807 MKD 10 3.1725 Dinar kuweitian 414 KWD 1 58.1664 Dinar sirb 941 RSD 100 16.6086 Dirham E.A.U. 784 AED 1 4.8148 Dolar Hong Kong 344 HKD 1 2.2590 Dolar S.U.A. 840 USD 1 17.6849 Dolar australian 036 AUD 1 12.0859 Dolar canad...
Economie
Mai mulţi  agenţi economici din raionul Nisporeni s-au întrunit în cadrul primului forum  economic, unde au fost trasate oportunităţile pe care le oferă oraşul, pentru atragerea investiţiilor. Antreprenorii privesc cu optimism, sperând  că  vor putea contribui la dezvoltarea economiei locale. VASILE CIOARIC,  ANTREPRENOR LOCAL ÎN CADRUL PROIECTULUI PRUT-MIGRAŢIE ŞI DEZVOLTARE LOCALĂ: “Avem o ofertă foarte atractivă pentru oraşul Nisporeni. Oraşul Nisporeni...
Societate
O delegaţie din Estonia se află într-o vizită de lucru în oraşul Nisporeni. Oaspeţii au avut o întrevedere cu autorităţile raionale, unde şi-au propus să-şi consolideze relaţiile de cooperare, precum şi să încurajeze dezvoltarea economică, culturală şi educaţională. SNC SERGIU SOCOCOL VICEPREŞEDINTELE RAIONULUI NISPORENI: „Asta este o vizită a estonienilor, care nu este pentru prima dată în raionul nostru, sunt prieteni cu care au fost create nişte relaţi...
Politică
19 septembrie este termenul limită de depunere a actelor pentru înregistrarea candidaților la funcția de primar sau consilier local, anunță Comisia Electorală Centrală. Tot  pe 19 septembrie este și ultima zi când pot fi desemnați candidații la funcția de deputat în cele patru circumscripții electorale uninominale (nr. 17, 33, 48 și 50), unde vor avea loc alegeri parlamentare noi.Un comunicat de presă CEC precizează că în această zi se încheie și activitat...
Societate
Prim-ministrul Maia Sandu întreprinde, în perioada 18-19 septembrie, o vizită oficială în Statele Unite ale Americii. Programul vizitei include o serie de întrevederi cu oficiali americani de rang înalt, reprezentanți ai mediului de afaceri din SUA, dar și cu cetățenii Republicii Moldova stabiliți la Washington.Potrivit unui comunicat de presă al Guvernului, pe 18 septembrie premierul va avea o întrevedere cu secretarul de stat Michael R. Pompeo, „pentru a...
Politică
Deputatele Marina Tauber și Reghina Apostolova, cărora Parlamentul le-a ridicat imunitatea, au fost reținute luni seara, 16 septembrie. Procuratura Generală menționează că reținerea vine ca urmare a „încercării acestora de eschivare de la acțiunile de urmărire penală”, transmite IPN.Într-un comunicat de presă al Procuraturii se precizează că „părăsirea incintei (Parlamentului – n.r.) și deplasarea lor într-o direcție necunoscută, au făcut necesară reținere...