Născută în Siberia: Povestea Liubei Drăgan din Nisporeni

Liuba Drăgan este unul dintre miile de copii care s-a născut în Siberia, având părinții deportați. A văzut lumina zilei în regiunea Irkutsk, pe data de 20 august 1954.

Liuba Drăgan a povestit pentru ALBASAT adevărul despre acel calvar, prin care a trecut familia ei şi mii de alţi basarabeni. Mărturiile ei spuse şi la microfonul televiziunii ALBASAT:

Din memoriile Liubei Drăgan din oraşul  Nisporeni, născută în 1954.

Amintirile copilăriei Liubei Drăgansunt despre foame, sete, frig, frică, boli, morţi şi muncă silnică. În perioada stalinistă, aproape 60 de mii de moldoveni au fost duşi forţat în Siberia. În iunie 1941 au fost judecaţi şi închişi intelectualii şi activiştii partidelor politice.

Din memoriile Liubei  Drăgan  din oraşul  Nisporeni, născută în 1954.

Istoricii din Nisporenisunt de părere că deportările au purtat un caracter represiv şi au fost îndreptate împotriva celor care respingeau orânduirea sovietică socialistă, instaurată în teritoriul dintre Prut şi Nistru. Soarta deportaţilor în Siberia a fost diferită. Munca în colhozurile şi sovhozurile de acolo, era o muncă istovitoare.

Profesoara de istorie Tatiana Gheorghiev a povestit despre modul în care au fost pregătite și efectuate deportările, motivele exilului în Siberia și cum supraviețuiau exilații.

“Adevărul rămâne oricare ar fi soarta slujitorilor săi.”Gheorghe I.Brătianu

 Ion Bahcivanji, unchiul Liubei Drăgan, a fost deportat în Siberia pe când avea 17 ani, împreună cu familia sa. Acesta a povestit la microfonul televiziunii ALBASAT ce a suferit în Siberia, a vorbit despre calvarul prin care a trecut, despre frigul şi foamea cu care s-a luptat în aceşti ani.

Ziua Națională a Comemorării Victimelor Deportărilor Staliniste în Moldova este sărbătorită conform decretului președintelui Nicolae Timofti pe 6 iulie. În această zi, în teritoriu se țin momente solemne de tăcere, drapelele de stat sunt lăsate în bernă.

 În bibliotecile și librăriile din Nisporeni, nu este greu să găsim opere în perioada deportărilor lui Stalin. Materialele sunt publicate în limba română.

Patru volume din cartea de memorie au fost publicate din 1999 până în 2005. Aceasta carte conține numele tuturor victimelor represiunii sovietice. În Cărțile memoriei informațiile sunt reduse la date biografice scurte: ele conțin numele și prenumele, data nașterii, ocupația, locul deportării sau executarea reprimatului. Listele nu indică etnia victimelor: se pot trage concluzii numai pe baza numelor de familie.

Cartea memoriei

Cărți similare au fost publicate și numele continuă să fie colectate în aproape toate republicile post-sovietice. În Ucraina, se numește "Reabilitați de istorie". În Polonia - "Indicele reprimaților". În Estonia - "Arestări politice în Estonia, 1940-1988".

În Nisporeni sunt disponibile cărți de memorie la biblioteca publica raionala. Cu toate acestea, numai cercetătorii și rudele victimelor sunt interesați de acestea.

Foto: Cartea memoriei

Zinovia Popa, bibliotecară vorbeste despre  "Cartea Memoriei"

Filmul „Golgota Basarabiei” prezintă ororile regimului comunist din Uniunea Sovieticăca urmare a desecretizării arhivelor KGB-ului.

Golgota Basarabiei este un film documentarmoldovenesc în limba română din 2010 produs de Moldova Film, în regia lui Ion Chistruga și Alina Ciutac.

Golgota Basarabiei: Documentar despre deportările staliniste în RSSM

 Au existat trei valuri de deportări ale populației din Basarabia și Bucovina de Nord. Cu toate acestea, acțiuni de strămutare a moldovenilor din Basarabia și Bucovina au avut loc și între cele trei valuri.

Primul val de deportări a avut loc între 12-13 iunie 1941.
Numărul celor deportați se ridică la peste 22.000 de persoane. După alte surse, numărul deportaților ar fi fost de 24.360, sau chiar de 30.000 de persoane.

Al doilea val de deportări a avut loc la 6 iulie 1949.
Operațiunea din 6 iulie 1949 a fost denumită conspirativ IUG (mold. SUD). Conform datelor oficiale, în ziua de 6 iulie 1949, au fost deportate în Siberia 11.293 de familii din Moldova sau peste 35 mii de oameni.

Al treilea val de deportări a avut loc în noaptea de 31 martie spre 1 aprilie 1951.
Acest val a vizat, de această dată, elementele religioase considerate un pericol potențial la adresa regimului comunist stalinist. Au fost arestate și deportate în Siberia (reg.Kurgan) 723 de familii, respectiv, 2.617 persoane (808 bărbați, 967 femei și 842 copii).

Nisporeni
Dacă observați o eroare, evidențiați textul dorit și apăsați pe Ctrl + Enter pentru a o raporta editorului
745 views în noiembrie
Vă recomand
Nimeni nu a recomandat încă

Comentarii

Post your comment to communicate and discuss this article.

Societate
În Republica Moldova, în anul 2018, fiecare a treizecea persoană sau aproape 120 de mii de persoane sufereau de diabet zaharat. Fiecare a nouăzecea persoană decedează din cauza complicațiilor de diabet zaharat, mortalitatea populației prin diabet zaharat fiind de 11,8 la 100 mii de locuitori. Datele sunt prezentate de către Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale în contextul marcării pe 14 noiembrie a Zilei Mondiale de profilaxie și combatere a...
Societate
Aproape 30 de porci din satul Sărata Galbenă, raionul Hâncești, vor fi sacrificați și înhumați pe parcursul zilei de astăzi, după ce ieri seară analizele de laborator prelevate de la un animal decedat au confirmat prezența virusului pestei porcine. Informația a fost confirmată pentru IPN de către Maxim Sîrbu, șef de secție în cadrul Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor.Potrivit lui Maxim Sîrbu, focarul a fost înregistrat într-o gospodărie țărăne...
Societate
Doi bărbați din satul Grozeşti, raionul Nisporeni au fost prinși în flagrant în timp ce au vânat ilegal un mistreţ. Cei doi, cu vârsta cuprinsă între 30-47 de ani, au fost descoperiți de polițiști în data de 11 noiembrie,  într-o pădure din localitate. Oamenii legii au găsit în potbagajul maşinii lor un mistreţ, dar şi o armă de vânătoare. Bărbaţii ar fi organizat o partidă de vânătoare pe fondul cinegetic din satul Grozeşti, în cadrul căreia ar fi împușca...
Societate
Numărul bolnavilor de diabet zaharat a crescut în acest an în raionul Nisporeni faţă de anul trecut. În prezent, la evidenţa medicilor se află 1807 de pacienţi care suferă de această boală, cifra fiind în creştere cu 164 de persoane comparativ cu 2018. De asemenea doi copii sunt afectaţi de diabet. Din numărul total de bolnavi, 392 de pacienţi sunt dependenți de insulină. Diabetul zaharat este o boală cronică. Aceasta se dezvoltă în cazurile în care pancr...
Societate
Urmărește-ne pe rețelele de socializare: https://www.facebook.com/albasat.nisporeni/ https://vk.com/id524319409 https://ok.ru/profile/564484387545 https://twitter.com/AlbasatL/ https://www.instagram.com/albasatdigitaltv/
Politică
Cabinetul de miniștri în frunte cu premierul Maia Sandu a fost demis astăzi, 12 noiembrie, în plenul Parlamentului. Moțiunea de cenzură înaintă de fracțiunea Partidului Socialiștilor a fost votată de 63 de deputați ai PSRM și ai Partidului Democrat. Parlamentarii din fracțiunea Partidului Șor s-au abținut de la vot, iar cei din Blocul ACUM au votat împotrivă. În timpul examinării moțiunii de cenzură, în fața clădirii Parlamentului a fost organizată o acțiu...
Politică
În data de 11 noiembrie, consilierii din cadrul consiliului raional Nisporeni,  s-au întrunit în prima şedinţă de constituire, după alegerile locale generale din 20 octombrie. Aceştia au primit legitimaţiile pentru un mandat de 4 ani.  SERGIU BURDUJA, REPREZENTANTUL CEC: „Prin hotărârea CEC din 7 noiembrie, în temeiul hotărârii Judecătoriei Unghei, în conformitate cu art. 12 şi 26 din Codul electoral s-a decis convocarea pentru data de 11 noiembrie prima...
Societate
Moldovenii care deţin cetăţenie română au votat, în premieră, trei zile la alegerile prezidenţiale din ţara vecină. Astfel, peste 43 de mii de cetățeni români au participat la scrutin la cele 36 de secții de votare din ţara noastră, inclusiv una la Nisporeni.   Majoritatea a votat cu președintele în exercițiu Klaus Iohannis. Rezultatele publicate de Biroul Electoral Central arată că pentru Iohannis și-au dat votul peste 76% din alegătorii români din stânga...
Societate
Urmărește-ne pe rețelele de socializare: https://www.facebook.com/albasat.nisporeni/ https://vk.com/id524319409 https://ok.ru/profile/564484387545 https://twitter.com/AlbasatL/ https://www.instagram.com/albasatdigitaltv/