Ce este multiculturalismul: 9 întrebări și răspunsuri

Multiculturalismul este o formă de etnopolitică, în care populațiile minoritare de pe un teritoriu nu sunt nevoite să accepte pierderi culturale forțate pentru a coexista fără conflicte cu majoritatea. De asemenea, în multiculturalism se urmărește păstrarea identitatății grupului și evitarea discriminării. Preocuparea pentru multiculturalism este consacrată în Convenția-cadru pentru protecția minorităților naționale (1995), în Recomandările de la Lund ale Consiliului Europei (1999) și în alte documente.

Suntem obișnuiți cu faptul că multiculturalismul este legat de ”niște ei”.De migranții din Statele Unite, imigranții din Canada sau refugiații din Germania.În realitate, multiculturalismul este în jurul nostru – un restaurant găgăuz, un doner kebab la colț, biserici catolice și sinagogi, școli ruse și ucrainene și alte manifestări ale diversității culturale din viața de zi cu zi.Pentru a vă convinge de acest lucru, este suficient să vă amintiți de unde vin părinții Dvs. (și părinții lor), să decideți care este mâncarea Dvs. preferată, să discutați cu vecinul într-o română-rusă sau să citiți cartonașelenoastre informative.

Ce estemulticulturalismul?

Potrivit Enciclopediei de filosofie Stanford, multiculturalismul reprezintă o politică ce vizează păstrarea și dezvoltarea diferențelor culturale dintr-o țară. În sens larg, multiculturalismul reprezintă integrarea fără asimilare. Aceasta înseamnă că într-o singură țară pot coexista liber diferite culturi, confesiuni și limbi, formând o societate în care fiecare persoană poate trăi așa cum se simte confortabil (din punct de vedere cultural).

Estemulticulturalismulrelevantpentru Moldova?

Da. De mai mult timp (vorbim despre sute de ani) Moldova practic nu mai poate fi numită stat mononațional.În ciuda faptului că, în conformitate cu recensământuldin 2014, majoritatea respondenților (75,1%) se identifică drept moldoveni, un sfert din populație aparține altor grupuri etnice: 7,0% s-au autodeterminat ca fiind români, 6,6% - ucraineni, 4,6% - găgăuzi, 4,1% - ruși, 1,9% - bulgari, 0,3% - romi.

Dar ce înseamnă acest lucru în practică?

În Canada, unde acest termen a apărut inițial, a însemnat  punerea semnului egalității între limba franceză și cea engleză în sfere publice, inclusiv în media.În Europa multiculturalismul a generat schimbări în sistemul educațional, prin revizuirea programelor de învățământ într-un mediu multinațional.

Ce spun oamenii noștri de știință?

Într-un articol științific referitor la politica multiculturalismului în Moldova, politologul Eduard Volcov scrie că, deși oficial în Republica Moldova nu a fost proclamată o politică a multiculturalismului, trăsăturile principale ale acesteia pot fi distinse clar în țara noastră.De exemplu, legea „Cu privire la funcționarea limbilor”, chiar și în noua ediție (din 2018) oferă posibilitatea utilizării și dezvoltării limbilor găgăuză, ucraineană, bulgară, idiș, ebraică, țigănească și a altor limbi ale minorităților naționale.În Moldova există școli și universități cu predare în limbile rusă, ucraineană, bulgară și găgăuză.

Cultura nu face excepție – teatre, biblioteci, grupuri artistice și etno-folclorice - toate există în limbi diferite.

De ceeste nevoiedemulticulturalism?

Mult timp s-a crezut că liderii statelor ar trebui să fie ghidați de o simplă cerință: un stat, o națiune, o cultură.Dar dacă vorbim despre o populație în care diferiți oameni vorbesc diferite limbi, sărbătoresc diferite sărbători, se roagă diferitelor divinități, atunci această condiție este foarte dificil de îndeplinit.Anume acest lucru conduce țările către o politică de multiculturalism.

Aceasta înseamnă cămulticulturalismulse referă doar la politică?

Nu chiar.Analistul politic Vladimir Malahov considerăcă multiculturalismul poate fi structurat pe două nivele: birocratic-managerial și socio-politic.Altfel spus, asta înseamnă că statul trebuie să țină seama de faptul că societatea este eterogenă din punct de vedere cultural și să le asigure tuturor cetățenilor drepturi egale în dezvoltarea culturii, limbii, tradițiilor, valorilor etnice și religioase.

În al doimea rând, această societate își schimbă înțelegerea de sine, presupunând că diferența culturală în societate este inevitabilă.Începem să ne percepem unii pe alții nu ca o comunitate de popoare unite de un trecut comun, de rădăcini comune, ci ca pe niște oameni cu totul diferiți, cu medii culturale complet diferite.Mai mult ca atât, părerea că etnia este inerentă omului de la naștere a fost demult depășită.

Acest lucru înseamnă că astăzi națiunea trece pe plan secundar?

Parțial da. Înseamnă, mai degrabă, că națiunile moderne nu pot exista fără conștiința de sine și autoidentificarea oamenilor.Un subiect aparte este de ce a devenit dominant anume acest tip de clasificare a comunității (pe o bază „națională”, și nu pe una „confesională”, de exemplu)? Motivul este că anterior, cu multe secole în urmă, s-a considerat că puterea este dată de la Dumnezeu unui monarh, care domnește prin dreptul nașterii.Dar, odată cu dezvoltarea burgheziei, apare o nouă cerere de putere – aceasta aparține poporului, adică națiunii.

Pe scurt, care este partea bună amulticulturalismului?

Volcov scriecă multiculturalismul elimină tensiunile sociale: încurajează respectul și toleranța față de diferite minorități etnice, devine un motiv de a renunța la xenofobie și șovinism – adică dă fiecărei persoane șansa de a-și realiza (sau de a nu-și realiza) dreptul la diferență.

Și care este partea proastă?

Criticiimulticulturalismului există și ei (de exemplu, Merkel, Cameron, Sarcozy).Ei cred că acesta poate provoca distrugerea culturii gazdă.Formarea unui spațiu cultural comun va ajuta la rezolvarea problemei.Dar putem începe de la noi înșine – să permitem unei persoane să vorbească într-o altă limbă, să nu criticăm credința acesteia și să îi permitem să trăiască conform conceptelor sale culturale.

Pentru a verifica cât de bine ați înțeles ce este „multiculturalismul”, vă invităm să faceți acest test.

ALBASAT
Dacă observați o eroare, evidențiați textul dorit și apăsați pe Ctrl + Enter pentru a o raporta editorului
14 reviews în septembrie
Vă recomand
Nimeni nu a recomandat încă

Comentarii

Comments are designed to communicate and discuss the features of an enterprise or event, as well as to find out the interesting questions on it.

Societate
“Citirea” creierului reprezintă o realizare ce poate aduce beneficii oamenilor care şi-au pierdut abilitatea de a comunica, însă pentru marile companii înseamnă noi orizonturi comerciale. Cercetătorii de ştiinţă de la Universitatea California, San Francisco au demonstrat cum pot decoda semnalele emise de creierul uman, descifrând cuvinte şi chiar fraze fără ca subiectul să-şi folosească vorbirea. Spre deosebire de interfeţele creier-computer actuale, care...
Societate
O dată cu debutul sezonului rece şi mai ales o dată cu începerea şcolilor, grădiniţelor şi a creşelor din ce în ce mai multe persoane de toate vârstele constată că au răcit. Pentru mulţi dintre ei nu este însă foarte clar dacă au gripă sau doar răceală. Deşi uneori şi de la răceli (viroze respiratorii) ne putem simţi epuizaţi, gripa se instalează ca o furtună. Gripa este provocată de virusul gripal, iar an de an acesta suferă mutaţii. Aşadar, este boală co...
Studii
Un grup  de tineri din raionul Nisporeni s-au simţit timp de jumătate de an jurnalişti. Aceştia au fost iniţiaţi în acest domeniu în cadrul unui proiect, lansat de ALBASAT TV. Astfel, în tot acest timp, aceştia au avut posibilitatea să-şi dezvolte capacităţile cu privire la scrierea unui reportaj, după rigorile necesare, la  formularea ideilor, a întrebărilor concrete, găsirea surselor veridice pentru o documentare corectă. Ei s-au familiarizat cum să deos...
Economie
Valuta Cod ABR Rata Cursul Coroana ceha 203 CZK 1 0.7544 Coroana daneza 208 DKK 1 2.6156 Coroana islandeza 352 ISK 10 1.4278 Coroana norvegiana 578 NOK 1 1.9730 Coroana suedeza 752 SEK 1 1.8185 D.S.T. 960 XDR 1 24.2340 Denar macedonian 807 MKD 10 3.1725 Dinar kuweitian 414 KWD 1 58.1664 Dinar sirb 941 RSD 100 16.6086 Dirham E.A.U. 784 AED 1 4.8148 Dolar Hong Kong 344 HKD 1 2.2590 Dolar S.U.A. 840 USD 1 17.6849 Dolar australian 036 AUD 1 12.0859 Dolar canad...
Economie
Mai mulţi  agenţi economici din raionul Nisporeni s-au întrunit în cadrul primului forum  economic, unde au fost trasate oportunităţile pe care le oferă oraşul, pentru atragerea investiţiilor. Antreprenorii privesc cu optimism, sperând  că  vor putea contribui la dezvoltarea economiei locale. VASILE CIOARIC,  ANTREPRENOR LOCAL ÎN CADRUL PROIECTULUI PRUT-MIGRAŢIE ŞI DEZVOLTARE LOCALĂ: “Avem o ofertă foarte atractivă pentru oraşul Nisporeni. Oraşul Nisporeni...
Societate
O delegaţie din Estonia se află într-o vizită de lucru în oraşul Nisporeni. Oaspeţii au avut o întrevedere cu autorităţile raionale, unde şi-au propus să-şi consolideze relaţiile de cooperare, precum şi să încurajeze dezvoltarea economică, culturală şi educaţională. SNC SERGIU SOCOCOL VICEPREŞEDINTELE RAIONULUI NISPORENI: „Asta este o vizită a estonienilor, care nu este pentru prima dată în raionul nostru, sunt prieteni cu care au fost create nişte relaţi...
Politică
19 septembrie este termenul limită de depunere a actelor pentru înregistrarea candidaților la funcția de primar sau consilier local, anunță Comisia Electorală Centrală. Tot  pe 19 septembrie este și ultima zi când pot fi desemnați candidații la funcția de deputat în cele patru circumscripții electorale uninominale (nr. 17, 33, 48 și 50), unde vor avea loc alegeri parlamentare noi.Un comunicat de presă CEC precizează că în această zi se încheie și activitat...
Societate
Prim-ministrul Maia Sandu întreprinde, în perioada 18-19 septembrie, o vizită oficială în Statele Unite ale Americii. Programul vizitei include o serie de întrevederi cu oficiali americani de rang înalt, reprezentanți ai mediului de afaceri din SUA, dar și cu cetățenii Republicii Moldova stabiliți la Washington.Potrivit unui comunicat de presă al Guvernului, pe 18 septembrie premierul va avea o întrevedere cu secretarul de stat Michael R. Pompeo, „pentru a...
Politică
Deputatele Marina Tauber și Reghina Apostolova, cărora Parlamentul le-a ridicat imunitatea, au fost reținute luni seara, 16 septembrie. Procuratura Generală menționează că reținerea vine ca urmare a „încercării acestora de eschivare de la acțiunile de urmărire penală”, transmite IPN.Într-un comunicat de presă al Procuraturii se precizează că „părăsirea incintei (Parlamentului – n.r.) și deplasarea lor într-o direcție necunoscută, au făcut necesară reținere...