Ce este multiculturalismul: 9 întrebări și răspunsuri

Multiculturalismul este o formă de etnopolitică, în care populațiile minoritare de pe un teritoriu nu sunt nevoite să accepte pierderi culturale forțate pentru a coexista fără conflicte cu majoritatea. De asemenea, în multiculturalism se urmărește păstrarea identitatății grupului și evitarea discriminării. Preocuparea pentru multiculturalism este consacrată în Convenția-cadru pentru protecția minorităților naționale (1995), în Recomandările de la Lund ale Consiliului Europei (1999) și în alte documente.

Suntem obișnuiți cu faptul că multiculturalismul este legat de ”niște ei”.De migranții din Statele Unite, imigranții din Canada sau refugiații din Germania.În realitate, multiculturalismul este în jurul nostru – un restaurant găgăuz, un doner kebab la colț, biserici catolice și sinagogi, școli ruse și ucrainene și alte manifestări ale diversității culturale din viața de zi cu zi.Pentru a vă convinge de acest lucru, este suficient să vă amintiți de unde vin părinții Dvs. (și părinții lor), să decideți care este mâncarea Dvs. preferată, să discutați cu vecinul într-o română-rusă sau să citiți cartonașelenoastre informative.

Ce estemulticulturalismul?

Potrivit Enciclopediei de filosofie Stanford, multiculturalismul reprezintă o politică ce vizează păstrarea și dezvoltarea diferențelor culturale dintr-o țară. În sens larg, multiculturalismul reprezintă integrarea fără asimilare. Aceasta înseamnă că într-o singură țară pot coexista liber diferite culturi, confesiuni și limbi, formând o societate în care fiecare persoană poate trăi așa cum se simte confortabil (din punct de vedere cultural).

Estemulticulturalismulrelevantpentru Moldova?

Da. De mai mult timp (vorbim despre sute de ani) Moldova practic nu mai poate fi numită stat mononațional.În ciuda faptului că, în conformitate cu recensământuldin 2014, majoritatea respondenților (75,1%) se identifică drept moldoveni, un sfert din populație aparține altor grupuri etnice: 7,0% s-au autodeterminat ca fiind români, 6,6% - ucraineni, 4,6% - găgăuzi, 4,1% - ruși, 1,9% - bulgari, 0,3% - romi.

Dar ce înseamnă acest lucru în practică?

În Canada, unde acest termen a apărut inițial, a însemnat  punerea semnului egalității între limba franceză și cea engleză în sfere publice, inclusiv în media.În Europa multiculturalismul a generat schimbări în sistemul educațional, prin revizuirea programelor de învățământ într-un mediu multinațional.

Ce spun oamenii noștri de știință?

Într-un articol științific referitor la politica multiculturalismului în Moldova, politologul Eduard Volcov scrie că, deși oficial în Republica Moldova nu a fost proclamată o politică a multiculturalismului, trăsăturile principale ale acesteia pot fi distinse clar în țara noastră.De exemplu, legea „Cu privire la funcționarea limbilor”, chiar și în noua ediție (din 2018) oferă posibilitatea utilizării și dezvoltării limbilor găgăuză, ucraineană, bulgară, idiș, ebraică, țigănească și a altor limbi ale minorităților naționale.În Moldova există școli și universități cu predare în limbile rusă, ucraineană, bulgară și găgăuză.

Cultura nu face excepție – teatre, biblioteci, grupuri artistice și etno-folclorice - toate există în limbi diferite.

De ceeste nevoiedemulticulturalism?

Mult timp s-a crezut că liderii statelor ar trebui să fie ghidați de o simplă cerință: un stat, o națiune, o cultură.Dar dacă vorbim despre o populație în care diferiți oameni vorbesc diferite limbi, sărbătoresc diferite sărbători, se roagă diferitelor divinități, atunci această condiție este foarte dificil de îndeplinit.Anume acest lucru conduce țările către o politică de multiculturalism.

Aceasta înseamnă cămulticulturalismulse referă doar la politică?

Nu chiar.Analistul politic Vladimir Malahov considerăcă multiculturalismul poate fi structurat pe două nivele: birocratic-managerial și socio-politic.Altfel spus, asta înseamnă că statul trebuie să țină seama de faptul că societatea este eterogenă din punct de vedere cultural și să le asigure tuturor cetățenilor drepturi egale în dezvoltarea culturii, limbii, tradițiilor, valorilor etnice și religioase.

În al doimea rând, această societate își schimbă înțelegerea de sine, presupunând că diferența culturală în societate este inevitabilă.Începem să ne percepem unii pe alții nu ca o comunitate de popoare unite de un trecut comun, de rădăcini comune, ci ca pe niște oameni cu totul diferiți, cu medii culturale complet diferite.Mai mult ca atât, părerea că etnia este inerentă omului de la naștere a fost demult depășită.

Acest lucru înseamnă că astăzi națiunea trece pe plan secundar?

Parțial da. Înseamnă, mai degrabă, că națiunile moderne nu pot exista fără conștiința de sine și autoidentificarea oamenilor.Un subiect aparte este de ce a devenit dominant anume acest tip de clasificare a comunității (pe o bază „națională”, și nu pe una „confesională”, de exemplu)? Motivul este că anterior, cu multe secole în urmă, s-a considerat că puterea este dată de la Dumnezeu unui monarh, care domnește prin dreptul nașterii.Dar, odată cu dezvoltarea burgheziei, apare o nouă cerere de putere – aceasta aparține poporului, adică națiunii.

Pe scurt, care este partea bună amulticulturalismului?

Volcov scriecă multiculturalismul elimină tensiunile sociale: încurajează respectul și toleranța față de diferite minorități etnice, devine un motiv de a renunța la xenofobie și șovinism – adică dă fiecărei persoane șansa de a-și realiza (sau de a nu-și realiza) dreptul la diferență.

Și care este partea proastă?

Criticiimulticulturalismului există și ei (de exemplu, Merkel, Cameron, Sarcozy).Ei cred că acesta poate provoca distrugerea culturii gazdă.Formarea unui spațiu cultural comun va ajuta la rezolvarea problemei.Dar putem începe de la noi înșine – să permitem unei persoane să vorbească într-o altă limbă, să nu criticăm credința acesteia și să îi permitem să trăiască conform conceptelor sale culturale.

Pentru a verifica cât de bine ați înțeles ce este „multiculturalismul”, vă invităm să faceți acest test.

ALBASAT
Dacă observați o eroare, evidențiați textul dorit și apăsați pe Ctrl + Enter pentru a o raporta editorului
14 reviews în iulie
Vă recomand
Nimeni nu a recomandat încă

Comentarii

Comments are designed to communicate and discuss the features of an enterprise or event, as well as to find out the interesting questions on it.

Societate
Doi cetățeni moldoveni au murit, marți seara, într-un accident rutier produs pe traseul Odesa-Reni, lângă comuna Petrodolînske, regiunea Ovidiopol, după ce mașina în care se aflau s-a lovit frontal cu un alt automobil, transmite IPN.Potrivit Poliției din Odesa, accidentul a avut loc în jurul orei 20.00. Ca urmare a accidentului, șoferul unuia dintre automobile, din regiunea transnistreană, și pasagerul său, cetățean al Republicii Moldova, au murit la fața...
Sport
Atleta Alexandra Emilianov a cucerit medalia de argint la Campionatul European Under 23, care s-a desfășurat în Suedia. Sportiva de 19 ani a concurat la proba aruncarea discului și a înregistrat rezultatul 57,30 metri, transmite IPN.Primul loc a fost ocupat de croata Marija Tolj (62,76 metri), în timp ce germana Annina Brandenburg s-a clasat pe locul 3 (56,52 metri).Pentru Alexandra urmează Campionatul European pe echipe din Macedonia și Campionatul Mondia...
Sport
Sheriff a ratat calificarea în turul doi preliminar al Ligii Campionilor. Echipa din Tiraspol a câștigat meciul retur din deplasare cu Saburtalo Tbilisi, scor 3-1. În faza următoare a competiției a ajuns însă formația georgiană, grație victoriei din prima manșă cu 3-0, transmite IPN.Sheriff a început excelent partida din Georgia și în primele 10 minute a înscris de trei ori, prin Latifi, Margvelașvili (autogol) și Tambe. Saburtalo a redus din diferență în...
Societate
Casa Națională de Asigurări Sociale face publică lista agenților economici care nu au ridicat de la casele teritoriale o parte din carnetele de muncă ale angajaților. În acest context, CNAS se adresează către contribuabili să vină la structurile teritoriale și să ridice carnetele de muncă, transmite IPN.Într-un comunicat de presă emis de instituție se menționează că, în conformitate cu o hotărâre de Guvern, CNAS a fost responsabilă de scanarea carnetelor d...
Economie
Anul 2018 a fost unul reușit pentru activitatea Băncii Naționale a Moldovei, instituția făcând pași importanți care au dus la schimbarea radicală a sistemului bancar. Declarația aparține guvernatorului BNM, Octavian Armașu, și a fost făcută pe 17 iulie, la prezentarea raportului anual la ședința Comisiei economie, buget și finanțe a Parlamentului. Potrivit raportului, băncile sunt mult mai bine guvernate, fiind eliminate riscurile unor noi fraude, transmit...
Societate
Trei pompe noi și cinci convertizoare de frecvență vor fi montate de către Termoelectrica la Centrala Electrică cu Termoficare, Sursa I, în cadrul lucrărilor de modernizare planificate. Va fi modernizată și pompa de alimentare a cazanului din cadrul sursei întâi, care a fost pusă în funcțiune în 1976, se menționează într-un comunicat de presă al întreprinderii, citat de IPN.Potrivit comunicatului, lucrările sunt executate pe etape și presupun demontarea un...
Sănătate
Un copil de 11 ani din municipiul Chișinău a fost internat în stare extrem de gravă la Spitalul clinic municipal de boli contagioase de copii, fiind diagnosticat cu rabie.Solicitată de IPN, vicedirectorul Spitalului, Stela Cornilova, a declarat că băiatul a fost internat în Secția de reanimare, pe 12 iulie. Se cunoaște că a fost în contact cu câinii. Urmă de mușcătură nu are, dar putea contracta virusul printr-o zgârietură, contactând cu saliva animalului...
Politică
În Republica Moldova, va conta implementarea intențiilor expuse în programul noului Guvern. Vor conta schimbările reale pe care acestea le va produce. În acest spirit vom continua sprijinirea procesului de reformă”, a declarat înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe și politica de securitate, în cadrul unor dezbateri în Parlamentul European privind situația în Republica Moldova.Potrivit oficialului european, este îmbucurător faptul...
Economie
Valuta Cod ABR Rata Cursul Coroana ceha 203 CZK 1 0.7762 Coroana daneza 208 DKK 1 2.6586 Coroana islandeza 352 ISK 10 1.4012 Coroana norvegiana 578 NOK 1 2.0667 Coroana suedeza 752 SEK 1 1.8834 D.S.T. 960 XDR 1 24.4365 Denar macedonian 807 MKD 10 3.2268 Dinar kuweitian 414 KWD 1 58.1023 Dinar sirb 941 RSD 100 16.8665 Dirham E.A.U. 784 AED 1 4.8164 Dolar Hong Kong 344 HKD 1 2.2629 Dolar S.U.A. 840 USD 1 17.6904 Dolar australian 036 AUD 1 12.4284 Dolar canad...