Ce este multiculturalismul: 9 întrebări și răspunsuri

Multiculturalismul este o formă de etnopolitică, în care populațiile minoritare de pe un teritoriu nu sunt nevoite să accepte pierderi culturale forțate pentru a coexista fără conflicte cu majoritatea. De asemenea, în multiculturalism se urmărește păstrarea identitatății grupului și evitarea discriminării. Preocuparea pentru multiculturalism este consacrată în Convenția-cadru pentru protecția minorităților naționale (1995), în Recomandările de la Lund ale Consiliului Europei (1999) și în alte documente.

Suntem obișnuiți cu faptul că multiculturalismul este legat de ”niște ei”.De migranții din Statele Unite, imigranții din Canada sau refugiații din Germania.În realitate, multiculturalismul este în jurul nostru – un restaurant găgăuz, un doner kebab la colț, biserici catolice și sinagogi, școli ruse și ucrainene și alte manifestări ale diversității culturale din viața de zi cu zi.Pentru a vă convinge de acest lucru, este suficient să vă amintiți de unde vin părinții Dvs. (și părinții lor), să decideți care este mâncarea Dvs. preferată, să discutați cu vecinul într-o română-rusă sau să citiți cartonașelenoastre informative.

Ce estemulticulturalismul?

Potrivit Enciclopediei de filosofie Stanford, multiculturalismul reprezintă o politică ce vizează păstrarea și dezvoltarea diferențelor culturale dintr-o țară. În sens larg, multiculturalismul reprezintă integrarea fără asimilare. Aceasta înseamnă că într-o singură țară pot coexista liber diferite culturi, confesiuni și limbi, formând o societate în care fiecare persoană poate trăi așa cum se simte confortabil (din punct de vedere cultural).

Estemulticulturalismulrelevantpentru Moldova?

Da. De mai mult timp (vorbim despre sute de ani) Moldova practic nu mai poate fi numită stat mononațional.În ciuda faptului că, în conformitate cu recensământuldin 2014, majoritatea respondenților (75,1%) se identifică drept moldoveni, un sfert din populație aparține altor grupuri etnice: 7,0% s-au autodeterminat ca fiind români, 6,6% - ucraineni, 4,6% - găgăuzi, 4,1% - ruși, 1,9% - bulgari, 0,3% - romi.

Dar ce înseamnă acest lucru în practică?

În Canada, unde acest termen a apărut inițial, a însemnat  punerea semnului egalității între limba franceză și cea engleză în sfere publice, inclusiv în media.În Europa multiculturalismul a generat schimbări în sistemul educațional, prin revizuirea programelor de învățământ într-un mediu multinațional.

Ce spun oamenii noștri de știință?

Într-un articol științific referitor la politica multiculturalismului în Moldova, politologul Eduard Volcov scrie că, deși oficial în Republica Moldova nu a fost proclamată o politică a multiculturalismului, trăsăturile principale ale acesteia pot fi distinse clar în țara noastră.De exemplu, legea „Cu privire la funcționarea limbilor”, chiar și în noua ediție (din 2018) oferă posibilitatea utilizării și dezvoltării limbilor găgăuză, ucraineană, bulgară, idiș, ebraică, țigănească și a altor limbi ale minorităților naționale.În Moldova există școli și universități cu predare în limbile rusă, ucraineană, bulgară și găgăuză.

Cultura nu face excepție – teatre, biblioteci, grupuri artistice și etno-folclorice - toate există în limbi diferite.

De ceeste nevoiedemulticulturalism?

Mult timp s-a crezut că liderii statelor ar trebui să fie ghidați de o simplă cerință: un stat, o națiune, o cultură.Dar dacă vorbim despre o populație în care diferiți oameni vorbesc diferite limbi, sărbătoresc diferite sărbători, se roagă diferitelor divinități, atunci această condiție este foarte dificil de îndeplinit.Anume acest lucru conduce țările către o politică de multiculturalism.

Aceasta înseamnă cămulticulturalismulse referă doar la politică?

Nu chiar.Analistul politic Vladimir Malahov considerăcă multiculturalismul poate fi structurat pe două nivele: birocratic-managerial și socio-politic.Altfel spus, asta înseamnă că statul trebuie să țină seama de faptul că societatea este eterogenă din punct de vedere cultural și să le asigure tuturor cetățenilor drepturi egale în dezvoltarea culturii, limbii, tradițiilor, valorilor etnice și religioase.

În al doimea rând, această societate își schimbă înțelegerea de sine, presupunând că diferența culturală în societate este inevitabilă.Începem să ne percepem unii pe alții nu ca o comunitate de popoare unite de un trecut comun, de rădăcini comune, ci ca pe niște oameni cu totul diferiți, cu medii culturale complet diferite.Mai mult ca atât, părerea că etnia este inerentă omului de la naștere a fost demult depășită.

Acest lucru înseamnă că astăzi națiunea trece pe plan secundar?

Parțial da. Înseamnă, mai degrabă, că națiunile moderne nu pot exista fără conștiința de sine și autoidentificarea oamenilor.Un subiect aparte este de ce a devenit dominant anume acest tip de clasificare a comunității (pe o bază „națională”, și nu pe una „confesională”, de exemplu)? Motivul este că anterior, cu multe secole în urmă, s-a considerat că puterea este dată de la Dumnezeu unui monarh, care domnește prin dreptul nașterii.Dar, odată cu dezvoltarea burgheziei, apare o nouă cerere de putere – aceasta aparține poporului, adică națiunii.

Pe scurt, care este partea bună amulticulturalismului?

Volcov scriecă multiculturalismul elimină tensiunile sociale: încurajează respectul și toleranța față de diferite minorități etnice, devine un motiv de a renunța la xenofobie și șovinism – adică dă fiecărei persoane șansa de a-și realiza (sau de a nu-și realiza) dreptul la diferență.

Și care este partea proastă?

Criticiimulticulturalismului există și ei (de exemplu, Merkel, Cameron, Sarcozy).Ei cred că acesta poate provoca distrugerea culturii gazdă.Formarea unui spațiu cultural comun va ajuta la rezolvarea problemei.Dar putem începe de la noi înșine – să permitem unei persoane să vorbească într-o altă limbă, să nu criticăm credința acesteia și să îi permitem să trăiască conform conceptelor sale culturale.

Pentru a verifica cât de bine ați înțeles ce este „multiculturalismul”, vă invităm să faceți acest test.

ALBASAT
Dacă observați o eroare, evidențiați textul dorit și apăsați pe Ctrl + Enter pentru a o raporta editorului
Nimeni nu a apreciat încă
14 views în decembrie
Vă recomand
Nimeni nu a recomandat încă

Comentarii

Post your comment to communicate and discuss this article.

Societate
Chiar dacă există sisteme de reciclare a sticlelor,  cele mai multe capace  ajung la gunoi sau rămân “uitate” pe marginea drumului. Pentru a proteja mediul înconjurător, Consiliul Raional al Tinerilor din Nisporeni a  demarat un proiect în cadrul căruia colectează dopurile din plastic, ca mai apoi să le transforme în opere de artă.  Tinerii au găsit o modalitate originală de a reutiliza capacele din plastic. Ei îşi vor valorifica la maxim imaginaţia şi ur...
Societate
Volumul de gaz necesar Republicii Moldova pentru acoperirea întregului consum, transportat în regim revers, va fi majorat, astfel încât acesta va constitui circa 15 de milioane de metri cubi pe zi. La o astfel de înțelegere s-a ajuns în cadrul unei ședințe de lucru, cu participarea operatorilor de transport gaze pe culoarul Transbalcanic, care a avut loc la Bruxelles, pe data de 12 decembrie, transmite IPN.Potrivit unei informații plasate pe Facebook de că...
Economie
Valuta Cod ABR Rata Cursul Coroana ceha 203 CZK 1 0.7555 Coroana daneza 208 DKK 1 2.5803 Coroana islandeza 352 ISK 10 1.4106 Coroana norvegiana 578 NOK 1 1.9045 Coroana suedeza 752 SEK 1 1.8464 D.S.T. 960 XDR 1 23.9104 Denar macedonian 807 MKD 10 3.1324 Dinar kuweitian 414 KWD 1 57.0809 Dinar sirb 941 RSD 100 16.4036 Dirham E.A.U. 784 AED 1 4.7158 Dolar Hong Kong 344 HKD 1 2.2190 Dolar S.U.A. 840 USD 1 17.3212 Dolar australian 036 AUD 1 11.9369 Dolar canad...
Societate
În incinta Consiliului Raional Nisporeni au fost organizate audieri publice cu privire la examinarea proiectului de buget pentru anul 2020. Astfel, pentru anul viitor este prevăzut un buget de peste 169 de mln de lei, fiind în creştere cu mai mult de 25 de mln de lei faţă de anul 2019. Cei mai mulţi bani vor fi direcţionaţi către domeniul învăţămînt, căruia îi vor fi oferiţi peste 70 la sută din bugetul total. VERA LAZĂR, ŞEFA DIRECŢIEI FINANŢE DIN CADRUL...
Societate
O zonă economică liberă între Republica Moldova și Ucraina ar putea fi construită în viitor. Despre aceasta a menționat premierul ucrainean, Oleksiy Honcharuk, în cadrul unei ședințe cu omologul său moldovean, Ion Chicu, care se află astăzi la Kiev, transmite IPN cu referire la un comunicat de presă al Guvernului.Premierul ucrainean a menționat că ambele state au în administrare conflicte teritoriale interne și s-a arătat convins că o comunicare și un schi...
Societate
Acțiunile de violență asupra cadrelor didactice vor fi calificate ca acțiuni de huliganism și vor fi pedepsite cu amenzi de până la 68 de mii de lei sau cu închisoare de până la 5 ani. Inițiativa legislativă de completare a Codului Educației, Codului Penal și Codului Contravențional a fost avizată de comisia de profil și va fi propusă plenului Parlamentului spre aprobare.Acostarea jignitoare în locuri publice a personalului didactic se va pedepsi cu amenzi...
Societate
Guvernul a aprobat alocarea a 1,87 milioane lei pentru asigurarea implementării Legii privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar. Astfel, către bugetele autorităţilor publice locale au fost aprobate transferuri cu destinaţie specială în sumă de 1,37 milioane de lei. Alte transferuri curente cu destinaţie generală sunt în sumă de 500,8 mii de lei. Hotărârea a fost aprobată la ședința de miercuri a cabinetului de miniștri, transmite IPN.De ase...