NASA urmează să închirieze Staţia Spaţială Internaţională turiştilor

NASA vrea să facă bani începând din 2020, la 20 de ani după Rusia, de pe urma găzduirii unor turişti în spaţiu şi a unor companii pe Staţia Spaţială Internaţională (ISS), din care încearcă să se dezangajeze financiar, relatează AFP.

”NASA deschide Staţia Spaţială Internaţională oportunităţilor comerciale”, a anunţat Jeff DeWit, directorul financiar al agenţiei spaţiale americane, la Nasdaq, la New York.

”NASA va autoriza până la două misiuni scurte cu astronauţi privaţi pe an”, a precizat Robyn Gatens, o reprezentană a NASA însărcinată cu ISS:

Este vorba despre sejururi de până la 30 de zile, a precizat NASA. Până la 12 persoane ar putea să efectueze sejururi la nordul ISS pe an. Însă fără să iasă în vid,în spaţiu.

Ei ar putea să aibă orice naţionalitate.

Însă aceşti astronauţi privaţi - cum preferă să-i numească NASA - vor trebui să fie transportaţi exclusiv de către cele două societăţi americane care dezvoltă în acest moment vehicule pentru NASA, şi anume SpaceX - capsula Crew Dragon - şi Boeing, care construieşte capsula Starliner.

Aceste societăţi îşi vor alege clienţii şi le vor factura voiajul - partea cea mai costisitoare a aventurii - cu 58 de milioane de dolari dus-întors, adică tariful facturat în medie agenţiei de către cele două societăţi pentru a-i trasporta astronauţii.

Nici Dragon şi nici Starliner nu sunt gata încă. În teorie, capsulele -concurente - trebuie să fie operaţionale la sfârşitul lui 2019, însă calendarul depinde de reuşita mai multor teste. În 2020 ar urma, aşadar, să aibă loc cel mai devreme aceste misiuni private.

Turiştii vor plăti NASA pentru sejurul pe orbită - hrană, apă, toaletă şi întregul sistem de susţinere a vieţii la bord, dezvoltat de decenii de către contribuabilii americani.

Costul facturat: 35.000 de dolari pe noapte de astronaut priat, porivit lui Jeff DeWit.

Internetul nu va fi inclus. El va costa 50 de dolari gigaoctetul.

RACHETE FOARTE SCUMPE

ISS nu aparţine NASA. Staţia a fost construită împreună cu Rusia, din 1998, iar alte ţări participă şi trimit austronauţi.

Însă Statele Unite au finanţat şi controlează majoritatea modulelor.

Aceşti turişti ai spaţiului nu vor fi însă primii.

Omul de afaceri american Dennis Tito a fost primul, în 2001. El a plătit Rusiei aproximativ 20 de milioane de dolari la acea vreme. Alţi câţiva i-au urmat, inclusiv canadianul Guy Laliberté, fondatorul Cirque du Soleil, în 2009.

Din 2011, rachetele Soiuz sunt singurul ”taxi” uman către ISS şi sunt trimise exclusiv cu astrnauţi de la agenţii spaţiale (în afară de cosmonauţi ruşi). Există în permanenţă între trei şi şase membri ai echipajului la bordul staţiei. În acest moment, în ea se află trei americani, doi ruşi şi un canadian.

Rusia preconizează, de altfel, să reia aceste zboruri cu turişti la sfârşitul lui 2021.

Schimbarea de politică anunţată vineri include, de asemenea, deschiderea părţilor americane ale staţiei unor întreprinderi private în vederea unor ”activităţi comerciale şi de marketing”.

Acest lucru include start-upuri care dezvoltă fabricarea de materiale în condiţii de imponderabilitate, de exemplu. Fibrele optice sunt de ocalitate de neegalat atunci când sunt favricate în condiţii de imponderabilitate.

NASA a publicat o primă grilă de preţuri vineri, pe kilogram de marfă.

Ideea este să se dezvolte o economie a spaţiului, în speranţa ca acest sector privat să preia într-o bună zi ISS, pe care Statele Unite ar urma să înceteze o finanţeze la sfârşitul anilor 2020.

”Noi vrem să devenim locatar şi nu proprietar”, explica Jim Bridenstine, administratorul NASA, în aprilie, unor jurnalşti.

Agenţia spaţială vrea să dezangajeze mijloace financiare în vederea întoarcerii misiunii Arremis pe Lună în 2024 şi trimierii primilor oameni pe Marte, poate în deceniul următor.

Însă rentabilitatea activităţilor comerciale pe orbită terestră rămâne de dovedit, din cauza costului încă foarte ridicat al transportului.

Pentru agenţia spaţială, necesitatea pare să facă legea.

Atunci când Rusia a anunţat că-l trimite pe Dennis Tito, NASA s-a opus iniţial, dar până la urmă le-a prezentat ruşilor o factură.

albasat
Dacă observați o eroare, evidențiați textul dorit și apăsați pe Ctrl + Enter pentru a o raporta editorului
3 reviews august
Vă recomand
Nimeni nu a recomandat încă

Comentarii

Comments are designed to communicate and discuss the features of an enterprise or event, as well as to find out the interesting questions on it.

Societate
Sute de turisti au fost evacuati din hoteluri si de pe plaje pe insula greceasca Samos, unde un incendiu de padure a izbucnit sambata.Circa 70 de pompieri s-au luptat cu flacarile in estul insulei, au anuntat autoritatile elene, care au precizat ca 13 masini de pompieri au fost trimise in zona.Primarul insulei, Christodoulos Sevastakis, a declarat ca aproximativ o mie de persoane au fost evacuate din mai multe hoteluri si trimise in orasul Pythagoreio.Nave...
Societate
Până pe 26 august, pe arii extinse, temperatura maximă a aerului va atinge valori de 33-35 de grade, spun meteorologii. Din cauza lipsei ploilor și a codului galben de caniculă anunțat, în râurile și lacurile de acumulare din țară, în intervalul 20-28 august, se menține fenomenului de secetă hidrologică. „Solicităm agenților economici și populației să consume rațional resursele de apă”, au avertizat meteorologii. Săptămâna viitoare, temperaturile ridicate...
Societate
În perioada 2008-2019, din sistemul educaţional din municipiu Chişinău au plecat peste hotare, împreună cu familia, 17 318 copii. Această cifră constituie echivalentul a cel puţin 20 de instituţii de învăţământ. Doar în opt luni ale anului curent, din municipiu au plecat peste hotarele țării 1 468 de elevi, comparativ cu 907 elevi – pe parcursul anului 2009. Datele au fost prezentate la Forumul cadrelor didactice din municipiul Chișinău, desfășurat de cătr...
Societate
Alimentarea la stațiile PECO a buteliilor de uz casnic cu gaze petroliere lichefiate nu este permisă conform prevederilor legislației în vigoare. Despre aceasta precizează Ministerul Economiei, într-un răspuns Agenției de presă IPN ca urmare a mai multor sesizări de la cetățeni privind imposibilitatea de a-și încărca buteliile cu gaz pentru aragazuri casnice la benzinării.Astfel, potrivit Ministerului Economiei, îmbutelierea gazelor în butelii de uz casnic...
Societate
În prima jumătate a anului curent, au fost date în exploatare 3676 de apartamente și case individuale de locuit, cu suprafaţa totală de peste 270 de mii de metri păstrați. Numărul locuințelor este în creştere cu peste 30%, față de primul semestru al anului trecut, informează Biroul Naţional de Statistică, citat de IPN.Potrivit BNS, în mediul urban au fost date în exploatare 3287 de locuințe, cu 29,4% mai mult față de ianuarie-iunie 2018. În mediul rural, î...
Societate
Contractul de concesionare a Aeroportului Internațional Chișinău trebuie reziliat, iar dreptul de gestionare trebuie să fie întors statului. Acest lucru este posibil întrucât există bănuieli rezonabile că au fost prejudiciate interesele statului. Mai mult, există bănuieli rezonabile că o parte din banii investiți la aeroport provin din frauda bancară. Declarațiile aparțin președintelui Igor Dodon și au fost făcute după ședința Consiliului Suprem de Securit...
Sport
Medalia de bronz a Campionatului European de seniori, desfășurat anul trecut în Rusia, i-a fost atribuită luptătorului de stil greco-roman Daniel Cataraga, transmite IPN.Asta după ce adversarul său din meciul pentru medalia de bronz al categoriei de greutate 77 kg, georgianul Iuri Lomadze a fost depistat pozitiv la controlul anti-doping. Cataraga a pierdut acea luptă cu 6-15.Atunci, la Europenele de la Kaspiisk medalie de bronz pentru Moldova a mai cucerit...
Moldova Plus
Accidentul de la Cernobâl a afectat fizic și emoțional sute de mii de oameni. Acesta a creat frica de radiație - ceva ce nu vezi, nu auzi, nu simți și de care nu prea știi cum să te protejezi. Vrei să afli mai multe despre accident și ce lecții avem de învățat? Apasă butonul albastru!
Societate
Postul Adormirii Maicii Domnului este unul dintre cele mai importante posturi pe care creștinii ortodocși trebuie să le țină de-a lungul anului bisericesc. Acesta a început pe data de 14 august și se va încheia pe data de 28 august.Acest post reprezintă unul dintre cele mai importante posturi pe care credincioșii trebuie să le țină de-a lungul anului. Ca durată, este mai scurt decât Postul Paștelui și cel al Crăciunului.Eugen Baluţa preotul bisericii Sfinţ...