NASA urmează să închirieze Staţia Spaţială Internaţională turiştilor

NASA vrea să facă bani începând din 2020, la 20 de ani după Rusia, de pe urma găzduirii unor turişti în spaţiu şi a unor companii pe Staţia Spaţială Internaţională (ISS), din care încearcă să se dezangajeze financiar, relatează AFP.

”NASA deschide Staţia Spaţială Internaţională oportunităţilor comerciale”, a anunţat Jeff DeWit, directorul financiar al agenţiei spaţiale americane, la Nasdaq, la New York.

”NASA va autoriza până la două misiuni scurte cu astronauţi privaţi pe an”, a precizat Robyn Gatens, o reprezentană a NASA însărcinată cu ISS:

Este vorba despre sejururi de până la 30 de zile, a precizat NASA. Până la 12 persoane ar putea să efectueze sejururi la nordul ISS pe an. Însă fără să iasă în vid,în spaţiu.

Ei ar putea să aibă orice naţionalitate.

Însă aceşti astronauţi privaţi - cum preferă să-i numească NASA - vor trebui să fie transportaţi exclusiv de către cele două societăţi americane care dezvoltă în acest moment vehicule pentru NASA, şi anume SpaceX - capsula Crew Dragon - şi Boeing, care construieşte capsula Starliner.

Aceste societăţi îşi vor alege clienţii şi le vor factura voiajul - partea cea mai costisitoare a aventurii - cu 58 de milioane de dolari dus-întors, adică tariful facturat în medie agenţiei de către cele două societăţi pentru a-i trasporta astronauţii.

Nici Dragon şi nici Starliner nu sunt gata încă. În teorie, capsulele -concurente - trebuie să fie operaţionale la sfârşitul lui 2019, însă calendarul depinde de reuşita mai multor teste. În 2020 ar urma, aşadar, să aibă loc cel mai devreme aceste misiuni private.

Turiştii vor plăti NASA pentru sejurul pe orbită - hrană, apă, toaletă şi întregul sistem de susţinere a vieţii la bord, dezvoltat de decenii de către contribuabilii americani.

Costul facturat: 35.000 de dolari pe noapte de astronaut priat, porivit lui Jeff DeWit.

Internetul nu va fi inclus. El va costa 50 de dolari gigaoctetul.

RACHETE FOARTE SCUMPE

ISS nu aparţine NASA. Staţia a fost construită împreună cu Rusia, din 1998, iar alte ţări participă şi trimit austronauţi.

Însă Statele Unite au finanţat şi controlează majoritatea modulelor.

Aceşti turişti ai spaţiului nu vor fi însă primii.

Omul de afaceri american Dennis Tito a fost primul, în 2001. El a plătit Rusiei aproximativ 20 de milioane de dolari la acea vreme. Alţi câţiva i-au urmat, inclusiv canadianul Guy Laliberté, fondatorul Cirque du Soleil, în 2009.

Din 2011, rachetele Soiuz sunt singurul ”taxi” uman către ISS şi sunt trimise exclusiv cu astrnauţi de la agenţii spaţiale (în afară de cosmonauţi ruşi). Există în permanenţă între trei şi şase membri ai echipajului la bordul staţiei. În acest moment, în ea se află trei americani, doi ruşi şi un canadian.

Rusia preconizează, de altfel, să reia aceste zboruri cu turişti la sfârşitul lui 2021.

Schimbarea de politică anunţată vineri include, de asemenea, deschiderea părţilor americane ale staţiei unor întreprinderi private în vederea unor ”activităţi comerciale şi de marketing”.

Acest lucru include start-upuri care dezvoltă fabricarea de materiale în condiţii de imponderabilitate, de exemplu. Fibrele optice sunt de ocalitate de neegalat atunci când sunt favricate în condiţii de imponderabilitate.

NASA a publicat o primă grilă de preţuri vineri, pe kilogram de marfă.

Ideea este să se dezvolte o economie a spaţiului, în speranţa ca acest sector privat să preia într-o bună zi ISS, pe care Statele Unite ar urma să înceteze o finanţeze la sfârşitul anilor 2020.

”Noi vrem să devenim locatar şi nu proprietar”, explica Jim Bridenstine, administratorul NASA, în aprilie, unor jurnalşti.

Agenţia spaţială vrea să dezangajeze mijloace financiare în vederea întoarcerii misiunii Arremis pe Lună în 2024 şi trimierii primilor oameni pe Marte, poate în deceniul următor.

Însă rentabilitatea activităţilor comerciale pe orbită terestră rămâne de dovedit, din cauza costului încă foarte ridicat al transportului.

Pentru agenţia spaţială, necesitatea pare să facă legea.

Atunci când Rusia a anunţat că-l trimite pe Dennis Tito, NASA s-a opus iniţial, dar până la urmă le-a prezentat ruşilor o factură.

albasat
Dacă observați o eroare, evidențiați textul dorit și apăsați pe Ctrl + Enter pentru a o raporta editorului
3 reviews în iunie
Vă recomand
Nimeni nu a recomandat încă

Comentarii

Comments are designed to communicate and discuss the features of an enterprise or event, as well as to find out the interesting questions on it.

Societate
Abuzul de alimente ultraprocesate creşte riscul de boli cardiovasculare şi de deces, sugerează două studii europene efectuate în rândul a peste 120.000 de persoane şi publicate joi, relatează AFP. Noile studii, care deşi nu demonstrează o legătură de cauzalitate directă, întăresc argumentele studiilor anterioare care fac legătura dintre alimentele ultraprocesate şi un risc crescut de obezitate, hipertensiune arterială şi chiar cancere, potrivit Agerpres.Al...
Societate
O tânără diagnosticată cu autism va intra în istorie ca fiind prima concurentă cu o astfel de afecțiune care participă la concursul de frumusețe Miss Florida. Rachel Barcellona, în vârstă de 22 de ani, a crescut cu autism, iar mama ei, care este asistentă medicală a ajutat-o să-și depășească limitele. Tinerei i s-a spus, de mică, să-și „limiteze așteptările” în viață, potrivit CNN. „Mi s-a spus că nu o să termin nicio școală și că nu o să am niciun prieten...
Societate
Avioanele Boeing 737 MAX, consemnate în prezent la sol, ar putea zbura din nou începând cu jumătatea lunii august. Anunţul a fost făcut de şeful American Airlines, compania care are una dintre cele mai mari flote de acest tip de aeronave. Firma a estimat că pierderile generate de ţinerea avioanelor 737 MAX în hangare, între martie şi august, vor fi de 350 de milioane de dolari. Boeing aşteaptă acum ca actualizarea de software, menită să rezolve principala...
Societate
Autoritățile impun restricții de circulație pe drumurile naționale pentru transportul de mare tonaj. Greutatea unei unități de transport nu trebuie să depășească 20 de tone pentru zilele în care sunt prognozate temperaturi ce depășesc 30 de grade Celsius. Circulația vehiculelor de mare tonaj va fi interzisă între orele 10.00 și 20.00, transmite IPN.Potrivit unui comunicat de presă al Ministrului Economiei și Infrastructurii, măsura a fost luată pentru prev...
Societate
Tinerii din străinătate, care și-au făcut studiile la Universitatea de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemiţanu”, au depus jurământul lui Hippocrates, în cadrul unei ceremonii organizate joi, 13 iunie, la Palatul Național „Nicolae Sulac”. Cei aproape 300 de absolvenți din 13 de țări au jurat să vegheze sănătatea pacienților, indiferent de naționalitate, confesiune, etnie, apartenență politică sau statut social, transmite IPN.Absolvenții susțin că studiile...
Societate
Amintirile din perioada neagră a deportărilor staliniste din 12-13 iunie au adunat zeci de persoane la Monumentul „Trenul durerii” din Scuarul Gării. Cei veniți la mitingul prilejuit de împlinirea a 78 de ani de la deportările în masă au depus flori și au depănat amintiri, transmite IPN.Prezent la eveniment, președintele Asociației Republicane a Veteranilor de Război ai Armatei Române, Mihai Postovan, a relatat despre tragediile prin care a trecut el și fa...
Societate
Salvatorii instalează de astăzi, 13 iunie, puncte de reabilitare anticaniculă în cele cinci sectoare ale capitalei, dar și în municipiul Bălți, Cahul și Comrat. Oamenii pot veni aici pentru a bea apă și a se proteja de soare, transmite IPN.Potrivit Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, corturile anticaniculă vor lucra zilnic de la ora 11.00 până la 18.00. În capitală acestea sunt amplasate în apropiere de centrul comercial „1000 de Mărunțușur...