NASA urmează să închirieze Staţia Spaţială Internaţională turiştilor

NASA vrea să facă bani începând din 2020, la 20 de ani după Rusia, de pe urma găzduirii unor turişti în spaţiu şi a unor companii pe Staţia Spaţială Internaţională (ISS), din care încearcă să se dezangajeze financiar, relatează AFP.

”NASA deschide Staţia Spaţială Internaţională oportunităţilor comerciale”, a anunţat Jeff DeWit, directorul financiar al agenţiei spaţiale americane, la Nasdaq, la New York.

”NASA va autoriza până la două misiuni scurte cu astronauţi privaţi pe an”, a precizat Robyn Gatens, o reprezentană a NASA însărcinată cu ISS:

Este vorba despre sejururi de până la 30 de zile, a precizat NASA. Până la 12 persoane ar putea să efectueze sejururi la nordul ISS pe an. Însă fără să iasă în vid,în spaţiu.

Ei ar putea să aibă orice naţionalitate.

Însă aceşti astronauţi privaţi - cum preferă să-i numească NASA - vor trebui să fie transportaţi exclusiv de către cele două societăţi americane care dezvoltă în acest moment vehicule pentru NASA, şi anume SpaceX - capsula Crew Dragon - şi Boeing, care construieşte capsula Starliner.

Aceste societăţi îşi vor alege clienţii şi le vor factura voiajul - partea cea mai costisitoare a aventurii - cu 58 de milioane de dolari dus-întors, adică tariful facturat în medie agenţiei de către cele două societăţi pentru a-i trasporta astronauţii.

Nici Dragon şi nici Starliner nu sunt gata încă. În teorie, capsulele -concurente - trebuie să fie operaţionale la sfârşitul lui 2019, însă calendarul depinde de reuşita mai multor teste. În 2020 ar urma, aşadar, să aibă loc cel mai devreme aceste misiuni private.

Turiştii vor plăti NASA pentru sejurul pe orbită - hrană, apă, toaletă şi întregul sistem de susţinere a vieţii la bord, dezvoltat de decenii de către contribuabilii americani.

Costul facturat: 35.000 de dolari pe noapte de astronaut priat, porivit lui Jeff DeWit.

Internetul nu va fi inclus. El va costa 50 de dolari gigaoctetul.

RACHETE FOARTE SCUMPE

ISS nu aparţine NASA. Staţia a fost construită împreună cu Rusia, din 1998, iar alte ţări participă şi trimit austronauţi.

Însă Statele Unite au finanţat şi controlează majoritatea modulelor.

Aceşti turişti ai spaţiului nu vor fi însă primii.

Omul de afaceri american Dennis Tito a fost primul, în 2001. El a plătit Rusiei aproximativ 20 de milioane de dolari la acea vreme. Alţi câţiva i-au urmat, inclusiv canadianul Guy Laliberté, fondatorul Cirque du Soleil, în 2009.

Din 2011, rachetele Soiuz sunt singurul ”taxi” uman către ISS şi sunt trimise exclusiv cu astrnauţi de la agenţii spaţiale (în afară de cosmonauţi ruşi). Există în permanenţă între trei şi şase membri ai echipajului la bordul staţiei. În acest moment, în ea se află trei americani, doi ruşi şi un canadian.

Rusia preconizează, de altfel, să reia aceste zboruri cu turişti la sfârşitul lui 2021.

Schimbarea de politică anunţată vineri include, de asemenea, deschiderea părţilor americane ale staţiei unor întreprinderi private în vederea unor ”activităţi comerciale şi de marketing”.

Acest lucru include start-upuri care dezvoltă fabricarea de materiale în condiţii de imponderabilitate, de exemplu. Fibrele optice sunt de ocalitate de neegalat atunci când sunt favricate în condiţii de imponderabilitate.

NASA a publicat o primă grilă de preţuri vineri, pe kilogram de marfă.

Ideea este să se dezvolte o economie a spaţiului, în speranţa ca acest sector privat să preia într-o bună zi ISS, pe care Statele Unite ar urma să înceteze o finanţeze la sfârşitul anilor 2020.

”Noi vrem să devenim locatar şi nu proprietar”, explica Jim Bridenstine, administratorul NASA, în aprilie, unor jurnalşti.

Agenţia spaţială vrea să dezangajeze mijloace financiare în vederea întoarcerii misiunii Arremis pe Lună în 2024 şi trimierii primilor oameni pe Marte, poate în deceniul următor.

Însă rentabilitatea activităţilor comerciale pe orbită terestră rămâne de dovedit, din cauza costului încă foarte ridicat al transportului.

Pentru agenţia spaţială, necesitatea pare să facă legea.

Atunci când Rusia a anunţat că-l trimite pe Dennis Tito, NASA s-a opus iniţial, dar până la urmă le-a prezentat ruşilor o factură.

albasat
Dacă observați o eroare, evidențiați textul dorit și apăsați pe Ctrl + Enter pentru a o raporta editorului
3 views în noiembrie
Vă recomand
Nimeni nu a recomandat încă

Comentarii

Post your comment to communicate and discuss this article.

Politică
Au fost aleşi vicepreşedinţii raionului Nisporeni. În cadrul şedinţei extraordinare a Consiliului Raional, preşedintele, Vasile Mărcuţă i-a propus pe Sergiu Sococol şi Victor Tulbure, ambii din partea Partidului Democrat.  „Propun pentru a fi ales în funcţia de vicepreşedinte pe dl Victor Tulbure, pe un mandat de 4 ani.”    IURII CĂRBUNE, CONSILIER PUN: ”Să-i punem o întrebare: Vă doriţi, o să vă descurcaţi, ce planificaţi să faceţi în calitate de vicepre...
Politică
La 18 noiembrie a avut loc prima şedinţă a Consiliui orăşenesc Nisporeni, în noua componenţă,  după alegerile locale generale. În cadrul acesteia, a fost anunţată validarea mandatului de primar al oraşului, Grigore Robu. “A declara ales, cu validarea mandatului candidatului electoral al Partidului Democrat din Moldova, Robu Grigore."  GRIGORE ROBU, PRIMARUL ORAŞULUI NISPORENI:“Dacă îmi permiteţi să vin cu un mesaj de mulţumire din partea mea. Într-adevăr...
Societate
Urmărește-ne pe rețelele de socializare: https://www.facebook.com/albasat.nisporeni/ https://vk.com/id524319409 https://ok.ru/profile/564484387545 https://twitter.com/AlbasatL/ https://www.instagram.com/albasatdigitaltv/
Societate
Urmărește-ne pe rețelele de socializare: https://www.facebook.com/albasat.nisporeni/ https://vk.com/id524319409 https://ok.ru/profile/564484387545 https://twitter.com/AlbasatL/ https://www.instagram.com/albasatdigitaltv/
Societate
Urmărește-ne pe rețelele de socializare: https://www.facebook.com/albasat.nisporeni/ https://vk.com/id524319409 https://ok.ru/profile/564484387545 https://twitter.com/AlbasatL/ https://www.instagram.com/albasatdigitaltv/
Societate
Urmărește-ne pe rețelele de socializare: https://www.facebook.com/albasat.nisporeni/ https://vk.com/id524319409 https://ok.ru/profile/564484387545 https://twitter.com/AlbasatL/ https://www.instagram.com/albasatdigitaltv/
Societate
Vasile Mărcuţă este noul preşedinte al raionului Nisporeni. Acesta este reprezentantul Partidului Democrat din Moldova şi a fost ales în cadrul unei şedinţe extraordinare. Pentru candidatura acestuia au votat 20 de consilieri din partea democraţilor. Consilierii blocului electoral ACUM, unul de la PSRM şi consilierul Partidului Unităţii Naţionale s-au abţinut.  Înainte de a fi supusă votului candidatura lui Vasile Mărcuţă, acesta a ieşit la tribuna cons...
Societate
În ajun de sezonul rece, pompierii au pornit pe la casele oamenilor pentru a le verifica sobele. Aceştia au ajuns în comuna Cioreşti din raionul Nisporeni unde au descoperit mai multe încălcări în exploatarea sobelor. Astfel, oamenii au fost îndemnaţi să fie precauţi când aprind focul pentru a nu-şi pune viaţa în pericol.  “Să nu cadă jăraticul, să puneţi o tablă metalică, aici jos. Pe timp de iarnă să nu lăsaţi haine la uscat.”  Mulţi dintre locuitorii...
Societate
În Republica Moldova, în anul 2018, fiecare a treizecea persoană sau aproape 120 de mii de persoane sufereau de diabet zaharat. Fiecare a nouăzecea persoană decedează din cauza complicațiilor de diabet zaharat, mortalitatea populației prin diabet zaharat fiind de 11,8 la 100 mii de locuitori. Datele sunt prezentate de către Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale în contextul marcării pe 14 noiembrie a Zilei Mondiale de profilaxie și combatere a...