(video/foto) ” La izvoarele înțelepciunii” – un nou concurs susținut cu succes la Nisporeni!

În incita bibliotecii publice raionale din or. Nisporeni s-a desfășurat etapa raională a Concursului literar” La izvoarele înțelepciunii”, ediţia a XXIX-a, dedicată scriitorului Camil Petrescu. Scopul acestui concurs este promovarea lecturii şi familiarizarea elevilor cu viaţa şi activitatea personalităţilor din literatură, cultură, istorie naţională şi universală.

GABRIEL BOUROŞ, PARTICIPANT: "Acest concurs a fost un pic mai greu deoarece Cămil Petrescu este totuşi un dramaturg şi un scriitor pentru o vârstă mai înaintată, dar concursul, mi s-a părut uşor pentru că m-am pregătit din timp. Concurenţii au fost unii mai pregătiţi decât mine şi au dat răspuns la mai multe întrebări decât mine."

ANA BUHUREAC, PARTICIPANTĂ:"Concursul mi s-a părut destul de dificil, adică necesita o pregătire mult mai aprofundată. Luând în considerare că Cămil Petrescu a fost un dramaturg de o lege mai mult filosofică, este destul de greu de înţeles. Am mai participat cu doi ani în urmă, când anul a fost consacrat scriitorului Petre Ispirescu. Concurenţii mi s-au părut destul de pregătiţi, sunt unii mai puţin pregătiţi, alţii mai bine pregătiţi, adică au atras atenţie mai mult la detalii, la critică şi comentarii."

ANDREEA MUNTEANU, PARTICIPANTĂ: "În opinia mea cred că m-am descurcat destul de bine, deoarece am ocupat un loc de frunte, aş spune menţiune, locul patru. Sunt mandră de ce-am relizat şi cred că pe viitor mă va ajuta acest lucru. Am mai participat doar la etapa locală, la etapa raională încă nu am ajuns niciodată dar acum sunt mandră că am putut reuşi această performanţă."

Participanții au fost susținuți de profesorii de limba și literatura romană și de bibliotecarii din localități, care i-au pregătit pentru concurs.

 ZINAIDA TÎMBUR, PROFESOARĂ: "Acest concurs a fost destul de serios, a fost chiar un examen, elevii au avut posibilitatea de a-şi verifica nivelul lor de cunoştinţe. În anul acesta concursul a fost dedicat lui Cămil Petrescu, deşi a fost un scriitor pentru clasele liceale, elevii au cunoscut lucruri noi."

ELIZAVETA TÎMBUR, DIRECTOAREA BIBLIOTECII PUBLICE RAIONALE NISPORENI: "Astăzi în incinta bibliotecii publice raionale din Nisporeni se desfăşoară etapa raională a concursului de lectură “La izvoarele înţelepciunii”, ediţia 29, dedicată scriitorului român Cămil Petrescu. Acest concurs are scopul ca elevii să cunoască mai bine viaţa şi activitatea, opera scriitorului. Acest scriitor este şi în programul şcolar şi elevii au posibilitatea să cunoască mai profund opera acestui scriitor."

 Evenimentul este organizat de Direcţia cultură şi turism în colaborare cu Direcţia învăţământ Nisporeni, bibliotecile publice şi pentru copii și bibliotecile şcolare cu sprijinul Consiliului raional Nisporeni.

EUGENIA NEGURĂ SPECIALIST PRINCIPA, DIRECŢIA DEÎNVĂTĂMĂNT: "Este o activitate, de fapt, a bibliotecii raionale în colaborare cu Direcţia de Învăţământ, deoarece participă elevii noştri, mai multe detalii, informaţii cu rezultatele acestui concurs le puteţi lua de la biblioteca raională."

TATIANA MITITELU, SPECIALIST PRINCIPAL SECŢIA CULTURĂ : "Tradiţional în luna aprilie organizăm etapa raională a concursului ”La izvoarele înțelepciunii”. Anul acesta, la cea de-a 29 ediţie a fost dedicată scriitorului Cămil Petrescu, au participat la acest concurs 20 de elevi din raionul Nisporeni. În urma preselecţiei juriul a acordat diploma şi premii băneşti. Premiul mare i-a revenit Iulianei Marian, de la L.T. Boris Cazacu, locul I l-a obţinut eleva Liceului Teoretic “Prometeu” din Grozeşti, Faizemberg Alina, locul 3 a fost împărţit de către trei elevi. Toţi participanţii au fost menţionaţi cu diploma de participare. Scopul concursului este de a cunoaşte opera scriitorului, de a pătrunte în universul creaţiei acestui scriitor iar cel mai bun va fi desemnat pentru etapa republicană."

La acest concurs au participt elevii din clasele a IX- a XI –a din instituţiile de învăţământ din raion. Învingătorii etapei raionale vor fi promovaţi în etapa a treia, republicană, ce se va desfăşura pe18 mai 2019, la Chişinău. 

Opiniile exprimate în acest material nu reflectă neapărat punctele de vedere ale Uniunii Europene.

albasat
Dacă observați o eroare, evidențiați textul dorit și apăsați pe Ctrl + Enter pentru a o raporta editorului
160 reviews în luna mai
Vă recomand
Nimeni nu a recomandat încă

Comentarii

Comments are designed to communicate and discuss the features of an enterprise or event, as well as to find out the interesting questions on it.

Crimă
Un adolescent, în vârstă de 17 ani, s-a înecat, miercuri, într-un bazin acvatic din localitatea Svetlîi, raionul Comrat. Inspectoratul General pentru Situații de Urgență spune că băiatul a mers la scăldat cu un grup de prieteni. Acesta a intrat primul în apă, a înotat prea departe, s-a scufundat și nu a mai reușit să iasă la suprafață, transmite IPN.Ceilalți tineri au alertat localnicii, care au chemat scafandrii. Aceștia au scos la suprafața corpul neînsu...
Economie
Petroliștii din Republica Moldova fac apel să se renunțe la presiuni asupra agenților economici, care importă și comercializează produse petroliere. Totodată, aceștia solicită să se înceteze politizarea și răspândirea minciunilor, pentru a nu provoca o eventuală criză a combustibilului în țară, transmite IPN.Într-un comunicat de presă, un grup de petroliști menționează în contextul noilor prețuri la carburanți, majorate cu 1 leu, afișate de către stațiile...
Societate
400 de câini vor fi sterilizați de către o echipă de medici veterinari americani care se află în această săptămână în Republica Moldova. Medicii sunt reprezentanți ai organizației internaționale „World Vets”, transmite IPN.Potrivit unui comunicat de presă al Primăriei Chișinău, intervențiile au loc la Centrul de Sterilizare din Chișinău, iar medicii sunt asistați de 10-15 voluntari, studenți de la facultatea de profil a Universității Agrare din Moldova. Zi...
Sport
Tenismanul moldovean Radu Albot s-a calificat în sferturile de finală ale turneului ATP de la Geneva (Elveția).După victoria în fața italianului Lorenzo Sonego, Albot l-a învins astăzi și pe argentinianul Juan Ignacio Londero, locul 78 mondial, scor 6-1, 6-7, 6-4. Partida a durat 2 ore și 21 de minute.În runda următoare, Albot (numărul 45 ATP) va juca cu învingătorul partidei dintre elvețianul Stan Wawrinka (27 ATP) și bosniacul Damir Dzumhur (57 ATP).
Sport
Leonid Oleinicenco este noul preşedinte al Federaţiei Moldoveneşti de Fotbal. Acesta a fost ales în unamititate la cel de-al XVIII-lea congres extraordinar, desfăşurat la Futsal Arena FMF din comuna Ciorescu, transmite IPN.Oleinicenco l-a înlocuit pe Pavel Cebanu, care a condus forul fotbalistic timp de 22 de ani. Leonid Oleinicenco a ocupat până acum funcţia de director executiv al Federaţiei Moldoveneşti de Fotbal.„Echipa de la Federație rămâne stabilă....
Politică
În sudul Moldovei, a fost creat un grup de inițiativă pentru constituirea unui nou partid pe arena politică. Este vorba despre Partidul popular găgăuz-bulgar „Budjac”. Reprezentanții grupului, care vin din Taraclia și UTA Găgăuzia, își propun să devină o formațiune care să reprezinte cetățenii de rând din toată țara.Solicitat de IPN, liderul grupului de inițiativă, Igor Ianac, decanul Facultății de drept de la Universitatea de Stat din Comrat, a argumentat...
Ecologie
Serviciul Hidrometeorologic de Stat avertizează că, de astăzi și până pe 29 mai, va crește nivelul apei în râul Nistru, de la satul Naslavcea până în orașul Dubăsari. Se întâmplă după ce Agenția Resurselor de Apă din Ucraina a luat decizia de a mări debitul deversărilor apei din lacul de acumulare Dnestrovsc, pe râul Nistru, până la 1100 metri cubi pe secundă.Solicitat de IPN, vicedirectorul Agenției Apele Moldovei, Radu Cazacu, a spus că, până astăzi, deb...
Societate
Cetățenii din statele membre ale Uniunii Europene aleg, în perioada 23-26 mai, noul Parlament European. Alegerea reprezentanților României în Parlamentul European va avea loc duminică, 26 mai, iar la urne sunt așteptați și cetățenii români din Republica Moldova. Autoritățile române organizează în străinătate 441 de secții de votare. Adresele acestora pot fi accesate pe o hartă interactivă. Din numărul total de secții, 36 sunt deschise în Republica Moldova....
Societate
Peste o mie de elevi vor obține în acest an nota „10” din oficiu la proba de examen la limba străină din cadrul examenului de bacalaureat. Elevii sunt cei care au susținut, pe parcursul învățământului general, examene cu recunoaștere internațională pentru certificarea competențelor lingvistice în limbi străine, transmite IPN.Potrivit Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, numărul este cu peste 200 de elevi mai mare decât anul trecut.Sesiunea de ba...