Natura care vindecă

Multe plante medicinale pot ajuta femeile de toate vârstele în tratarea sau ameliorarea anumitor afecțiuni feminine dintre cele mai comune.

 Plantele medicinale au fost utilizate din cele mai vechi timpuri pentru ameliorarea sau vindecarea anumitor tulburări specifice femeilor, incluzând tulburările legate de menstruație, de perioada sarcinii sau a menopauzei, dar și neplăcuta candidoză vaginală sau osteoporoza. De asemenea, plantele medicinale pot aduce un anumit echilibru în cazul problemelor care fără să fie exclusiv feminine, le afectează totuși, în cea mai mare măsură pe femei: astenia, anxietatea, migrenele, infecțiile vezicii urinare, constipația, etc.

 Unele dintre aceste plante medicinale sunt binecunoscute, cum sunt pelinul, mușețelul, salvia, ovăzul, feniculul, salcia albă, însă altele nu sunt atât de cunoscute – de exemplu: cimicifuga, santolina, piperul călugărului sau mielăreaua, ciumăreaua, traista-ciobanului sau meiul păsăresc.

 Vă prezint în acest articol 7 dintre cele mai eficiente plante medicinale pentru tratarea afecțiunilor feminine.

                      7 plante eficiente pentru afecțiunile feminine

1. Valeriana – relaxantă și combate insomniile

 Valeriana (Valeriana officinalis) oferă o excelentă alternativă la medicamentele folosite contra insomniei, care în prezent afectează mai mult de 20% din populația Europei, în special femeile de vârstă medie și peste 60 ani.

 Valeriana este o plantă medicinală care are un efect liniștitor, relaxează mușchii și facilitează un somn regenerator. Valeriana este indicată de asemenea contra iritabilității, a anxietății, durerilor de cap, palpitațiilor, hipertensiunii, indigestiei și a altor tulburări de origine nervoasă asociate cu perioada menstruală și cu menopauza.

 - Proprietăți: valeriana este sedativă, relaxează mușchii, antispastică și hipotensoare.

 - Cum se administrează: sub formă de infuzie simplă sau în amestec cu alte plante precum lemnul dulce care îi îmbunătățește aroma (câte 2-3 căni zilnic, ultima cu o jumătate de oră înainte de culcare); pulbere sau tinctură (câte 1-3 ml, după-masă și cu o oră înainte de culcare) și capsule (câte 3 pe zi).

 - Precauții: valeriana poate interacționa cu medicamentele hipnotice, sedative și cu cele antihistaminice. Nu consumați ulei esențial de valeriană pe cale orală.

2. Salvia contra oboselii

 Oboseala este un simptom frecvent în menopauză și care se poate agrava odată cu înaintarea în vârstă. Salvia (Salvia officinalis) are un clar efect tonic și antiastenic care poate contribui la reducerea epuizării. În timpul menopauzei, salvia combate dereglările menstruale și transpirațiile nocturne. Dacă este folosită pe cale externă, prin băi și spălături locale, salvia ajută la combaterea distrofiei mucoasei vaginale, care poate afecta femeile de toate vârstele.

 - Proprietăți: salvia este tonică, energizantă, antiinflamatorie, estrogenică, antisudorifică, antiseptică și cicatrizantă.

 - Cum se administrează: sub formă de infuzie simplă sau mixtă (câte trei căni pe zi după mese), tinctură (câte 40 picături de trei ori pe zi) și extract lichid; infuzia se folosește și pentru băi locale sau irigații vaginale, iar uleiul esențial de salvie, diluat într-un ulei de masaj sau ca adaos pentru o baie tonifiantă.

 - Precauții: salvia trebuie evitată în cazul tratamentelor cu estrogeni și în timpul sarcinii și alăptării. Este recomandat ca uleiul esențial de salvie să nu fie administrat intern, deoarece în doze ridicate este convulsiv și neurotoxic.

3. Feniculul – reglează digestia

 Feniculul (Foeniculum vulgare) se folosește mai ales pentru stimularea motilității gastrice și evitarea gazelor și a distensiei abdominale. Împreună cu alte plante laxative, feniculul este un excelent remediu contra constipației.

 Pe de altă parte, feniculul este un bun aliat al femeilor deoarece ajută la reglarea fluxului menstrual și calmează spasmele musculare. În menopauză, feniculul ajută la reducerea retenției de lichide, a gazelor intestinale, a bufeurilor și a transpirațiilor nocturne. În amestec cu alte plante diuretice și antibacteriene, feniculul este indicat în infecțiile urinare.

 - Proprietăți: feniculul este estrogenic, galactogen, carminativ, digestiv, antispastic, antiseptic și emenagog.

 - Cum se administrează: sub formă de infuzie simplă sau mixtă (două căni pe zi), extract lichid sau hidroglicolic (30 picături de trei ori pe zi), tinctură, pulbere, en capsule și ulei esențial.

 - Precauții: feniculul trebuie evitat în cazul tratamentelor cu estrogeni. Nu se recomandă administrarea feniculului pe cale orală în timpul sarcinii și nici al alăptării. De asemenea, feniculul nu este indicat în cazul copiilor mai mici de 12 ani.

4. Meiul păsăresc, diuretic și util în menopauză

 Meiul păsăresc sau mărgelușa (Lithospermum officinale), înrudit cu limba-mielului este folosită mai ales pentru creșterea diurezei și pentru prevenirea și eliminarea calculilor renali. Această plantă medicinală este foarte bună pentru combaterea inflamației vezicii urinare. În plus, poate stimula producerea hormonului luteinizant LH și este indicată pentru a favoriza fertilitatea feminină.

 Însă meiul păsăresc este considerat util mai ales pentru combaterea tulburărilor cauzate de instalarea menopauzei, precum bufeuri, transpirații nocturne, dureri lombare și cefalee. De asemenea, datorită efectului său antitiroidian la nivelul hipofizei, această plantă este utilizată pentru combaterea hipertiroidismului.

 - Proprietăți: meiul păsăresc este diuretic, antilitiazic, antiinflamatoriu, antitiroidian și antisudorific.

 - Cum se administrează: sub formă de infuzie simplă sau mixtă, câte două căni zilnic, ca tinctură (între 50 și 80 picături zilnic, cu apă sau suc de fructe), ca extract lichid sau capsule contra tulburărilor declanșate de menopauză.

 - Precauții: în caz de hipotiroidism. Meiul păsăresc poate interacționa cu medicamentele diuretice, anticoagulante și hepatice. Folosirea sa trebuie să fie cu pauze, niciodată pe o perioadă mai lungă de timp.

5. Dârmozul contra durerilor menstruale și a varicelor

 Scoarța ramurilor tinere ale acestui arbust, dârmozul (Viburnum prunifolium) este bogată în acid salicilic, cumarine și flavonoide. Datorită diferitelor sale proprietăți terapeutice, dovedite științific, dârmozul este o plantă foarte utilă pentru sănătatea feminină. Mai precis, dârmozul calmează durerile spastice cauzate de sindromul menstrual și menstruațiile dureroase, însoțite de dureri pelviene, cefalee, crampe în picioare și spasme musculare.

 De asemenea, dârmozul este un remediu foarte bun pentru ameliorarea durerilor în articulații și a nevralgiilor, inclusiv a lumbalgiei. Această plantă medicinală acționează și ca tonic venos și este recomandată în cazul problemelor venoase care afectează multe femei, fie după perioada sarcinii, din cauza supragreutății corporale, fie din cauza varicelor și flebitei.

 - Proprietăți: dârmozul este analgezic, antiinflamatoriu, antispastic, emenagog, antidismenoreic, antireumatic, tonic venos și febrifug.

 - Cum se administrează: sub formă de decoct, în general cu alte plante, câte 2-3 căni pe zi, pe stomacul gol; ca tinctură (50-80 picături pe zi, cu apă sau suc), ca extract lichid (câte 40 picături zilnic, cu suc de fructe sau o infuzie dulce) și ca decoct călduț în băi de șezut sau comprese.

 - Precauții: dârmozul trebuie să fie evitat în cazul alergiei la salicilați, a hemoragiilor active sau dacă se folosesc medicamente hemostatice sau anticoagulante.

6. Lucerna contra antianemiei

 Lucerna (Medicago sativa) are frumoase flori violacee sau galbene care înfloresc la finalul primăverii. Bogată în izoflavone, vitamina K și săruri minerale, dar mai ales în fier, lucerna se remarcă datorită proprietăților sale antianemice și antihemoragice.

 Lucerna este un bun remediu pentru combaterea anemiei de care suferă multe femei tinere și adolescente sau cea care apare după sarcină sau după o perioadă de convalescență, din cauza unui deficit în absorbția vitaminelor și mineralelor. Datorită izoflavonelor pe care le conține, lucerna are o notabilă acțiune estrogenică, fiind foarte utilă pentru ameliorarea diverselor tulburări legate de menopauză precum bufeurile, transpirațiile nocturne și durerile lombare. De asemenea, germenii de lucernă sunt foarte indicați în alimentație pentru stoparea procesului de a apariție a osteoporozei.

 - Proprietăți: antihemoragică, antianemică, estrogenică, remineralizantă, vitaminizantă și cicatrizantă.

 - Cum se administrează: sub formă de germeni în diverse salate de legume sau sub formă de infuzie (câte trei căni pe zi), tinctură (50 picături pe zi, dizolvate în suc de fructe sau legume), extract lichid și capsule (între 1 și 3 pe zi, conform afecțiunii).

 - Precauții: lucerna nu trebuie să fie folosită dacă se urmează o medicație cu estrogeni, anticoagulante sau hemostatice, pentru a nu interfera cu tratamentul. De asemenea, în cadrul studiilor de laborator, s-a observat că lucerna poate provoca reactivarea lupusului eritematos sistemic.

7. Mielăreaua (piperul călugărului), un aliat în perioada menstruației

 Mielăreaua sau piperul călugărului (Vitex agnus-castus), un arbust cu spectaculoase inflorescențe conice cu flori mici violacee, crește de obicei pe malul apelor curgătoare, mai ales din zona mediteraneană. În scopuri medicinale se folosesc florile și fructele sale.

 Această plantă medicinală conține casticină, un flavonoid care echilibrează nivelele sanguine de prolactină, una hormon eliberat de glanda pituitară și care stimulează creșterea sânilor. Mielăreaua este indicată în cazul mastalgiei sau a durerilor ciclice de la nivelul sânilor de care suferă multe femei înainte de perioada menstruală.

 De asemenea, mielăreaua este un excelent remediu naturist pentru calmarea spasmelor musculare și a durerilor de spate din timpul perioadei menstruale și combate tulburările menstruale ca amenoreea sau hipermenoreea. Totodată, această plantă medicinală favorizează producerea laptelui matern și este indicată pentru combaterea diverselor simptome ale perimenopauzei precum: iritație nervoasă, palpitații, migrene, insomnii, grețuri și amețeli.

 - Proprietăți: mielăreaua este antiestrogenică, galactogenă, antispastică și sedativă.

 - Cum se administrează: sub formă de infuzie simplă sau mixtă (între două și patru căni zilnic), ca extract lichid (câte 2 g pe zi, cu apă sau suc de fructe) sau sub formă de capsule hipoestrogenice sau antimigrenoase.

 - Precauții: dacă există probleme ale sistemului hormonal sau dacă se urmează tratamente cu hormoni feminini, este indicat să se consulte un medic de specialitate. În cazul folosirii acestei plante medicinale, pot apărea efecte secundare ocazionale, precum prurit, greață sau senzația de oboseală. De asemenea, mielăreaua poate interacționa cu medicamentele antihipertensive, agoniste sau antagoniste ale dopaminei și cu terapiile cu estrogeni.

albasat
Dacă observați o eroare, evidențiați textul dorit și apăsați pe Ctrl + Enter pentru a o raporta editorului
Be the first to rate
(0 ratings)
Nimeni nu a apreciat încă
Nimeni nu a recomandat încă
Log in ,
to rate and recommend

Comentarii

Post your comment to communicate and discuss this article.

Societate
Satul moldovenesc este la limita existenței demografice. Locuitorii satelor, cei care mai sunt, nu se identifică prin comportament cu tradițiile satului moldovenesc: meștesug, datini, obiceiuri, inclusiv dragostea față de pământ.Demografia Republicii Moldova este periclitată de migrația excesivă. Depopularea rurală știrbește din durabilitatea existenței ei și a bunăstării economice a întregului cadru demografic, menționează Valeriu Sainsus, expert în probl...
Societate
Forfotă mare în instituțiile preșcolare, unde se organizează tradiţionalele matinee, dedicate sărbătorilor de iarnă. Picii care frecventează grupa mare a grădiniţei ,,Andrieș” din orașul Nisporeni au avut parte de o sărbătoare de neuitat. Copiii, îmbrăcaţi elegant ca pentru o zi specială au prezentat un adevărat spectacol. Unii au preferat să fie costumaţi în personaje asociate cu iarna, în super eroi sau să fie în rol de fulguțe. De la sărbătoare nu a li...
Societate
Dans şi voie bună în toate instituţiile de învăţământ. Pentru că au rămas zile numărate până la Anul Nou, matineele dedicate sărbătorilor de iarnă sunt în toi. Cu mari emoţii, au serbat şi elevii claselor primare ale liceului “Mircea Eliade” din oraşul Nisporeni, care s-au pregătit ca la carte pentru acest eveniment.  Cu dispoziţie în suflet, copiii au recitat poezii, au cântat şi au dansat.  Şi colinde au răsunat la sărbătoare.  Jocurile şi dansurile nu i...
Societate
Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri pentru Parlamentul Republicii Moldova, doar trei formațiuni vor accede în legislativ potrivit Barometrului Opiniei Publice, prezentat luni, 30 decembrie, într-o conferință de presă la IPN. Pentru Partidul Socialiștilor ar vota 27,6% dintre cetățeni. Partidul Acțiune și Solidaritate ar acumula 17,5% din voturile alegătorilor, iar Partidul Democrat – 7,4%.Directorul executiv al Institutului de Politici Publice, Arca...
Societate
Mecanismul de plată automată a compensațiilor, pe care operatorii sistemelor de distribuție energiei electrice sunt obligați să le achite consumatorilor finali, în cazul depășirii numărului și duratelor admise ale deconectărilor, se amână pentru un an. Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a aprobat modificări în acest sens la Regulamentul cu privire la calitatea serviciilor de transport și de distribuție a energiei electrice, transmite IPN.Î...
Societate
Guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, Octavian Armașu, susține că pentru anul 2020 este examinată oportunitatea diminuării potențiale, în continuare, a valorii instrumentelor de politică monetară. „Această oportunitate vizează crearea condițiilor monetare capabile să mențină inflația în intervalul de variație de ± 1,5 puncte procentuale de la ținta inflației de 5% pe termen mediu. Astfel, prin țintirea inflației BNM atinge stabilitatea prețurilor”, a d...
Societate
În perioada sărbătorilor de iarnă, peste 3000 de polițiști vor asigura ordinea publică în țară. Aceștia vor supraveghea locurile de agrement, târgurile de Crăciun, piețele și vor patrula traseele naționale, transmite IPN.Daniel Mazepa, șef al Secției Coordonarea Activității Poliției Comunitare al Inspectoratului General al Poliției, a recomandat părinților să nu lase copiii fără supraveghere nici acasă, nici în stradă, la evenimente publice, mai ales când...
Societate
Un bebeluș a fost recuperat din epava avionului care s-a prăbușit vineri în Kazahstan, accident soldat cu decesul a cel puțin 12 persoane. Avionul Bek Air transporta 93 de pasageri și cinci membri ai echipajului când a decolat de pe aeroport din Almaty, cel mai mare oraș din Kazahstan. Avionul care se îndrepta spre capitala Nur-Sultan „a pierdut altitudine în timpul decolării şi a lovit un gard din beton” înainte de a se izbi de o clădire cu două etaje, a...
Societate
Un bărbat din satul Sărăteni, raionul Hâncești, a murit într-un accident rutier produs aseară în apropierea satului Lăpușna raionul Hâncești. Alte două persoane au ajuns la spital, transmite IPN.Potrivit Marianei Beţivu, ofiţer de presă la Inspectoratul General al Poliţiei, preliminar de accident se face conducătorul unui automobil de model BMW. Este vorba despre un bărbat de 28 ani, din satul Pașcani, raionul Hâncești. Acesta a inițiat o depășire fără a s...