Natura care vindecă

Multe plante medicinale pot ajuta femeile de toate vârstele în tratarea sau ameliorarea anumitor afecțiuni feminine dintre cele mai comune.

 Plantele medicinale au fost utilizate din cele mai vechi timpuri pentru ameliorarea sau vindecarea anumitor tulburări specifice femeilor, incluzând tulburările legate de menstruație, de perioada sarcinii sau a menopauzei, dar și neplăcuta candidoză vaginală sau osteoporoza. De asemenea, plantele medicinale pot aduce un anumit echilibru în cazul problemelor care fără să fie exclusiv feminine, le afectează totuși, în cea mai mare măsură pe femei: astenia, anxietatea, migrenele, infecțiile vezicii urinare, constipația, etc.

 Unele dintre aceste plante medicinale sunt binecunoscute, cum sunt pelinul, mușețelul, salvia, ovăzul, feniculul, salcia albă, însă altele nu sunt atât de cunoscute – de exemplu: cimicifuga, santolina, piperul călugărului sau mielăreaua, ciumăreaua, traista-ciobanului sau meiul păsăresc.

 Vă prezint în acest articol 7 dintre cele mai eficiente plante medicinale pentru tratarea afecțiunilor feminine.

                      7 plante eficiente pentru afecțiunile feminine

1. Valeriana – relaxantă și combate insomniile

 Valeriana (Valeriana officinalis) oferă o excelentă alternativă la medicamentele folosite contra insomniei, care în prezent afectează mai mult de 20% din populația Europei, în special femeile de vârstă medie și peste 60 ani.

 Valeriana este o plantă medicinală care are un efect liniștitor, relaxează mușchii și facilitează un somn regenerator. Valeriana este indicată de asemenea contra iritabilității, a anxietății, durerilor de cap, palpitațiilor, hipertensiunii, indigestiei și a altor tulburări de origine nervoasă asociate cu perioada menstruală și cu menopauza.

 - Proprietăți: valeriana este sedativă, relaxează mușchii, antispastică și hipotensoare.

 - Cum se administrează: sub formă de infuzie simplă sau în amestec cu alte plante precum lemnul dulce care îi îmbunătățește aroma (câte 2-3 căni zilnic, ultima cu o jumătate de oră înainte de culcare); pulbere sau tinctură (câte 1-3 ml, după-masă și cu o oră înainte de culcare) și capsule (câte 3 pe zi).

 - Precauții: valeriana poate interacționa cu medicamentele hipnotice, sedative și cu cele antihistaminice. Nu consumați ulei esențial de valeriană pe cale orală.

2. Salvia contra oboselii

 Oboseala este un simptom frecvent în menopauză și care se poate agrava odată cu înaintarea în vârstă. Salvia (Salvia officinalis) are un clar efect tonic și antiastenic care poate contribui la reducerea epuizării. În timpul menopauzei, salvia combate dereglările menstruale și transpirațiile nocturne. Dacă este folosită pe cale externă, prin băi și spălături locale, salvia ajută la combaterea distrofiei mucoasei vaginale, care poate afecta femeile de toate vârstele.

 - Proprietăți: salvia este tonică, energizantă, antiinflamatorie, estrogenică, antisudorifică, antiseptică și cicatrizantă.

 - Cum se administrează: sub formă de infuzie simplă sau mixtă (câte trei căni pe zi după mese), tinctură (câte 40 picături de trei ori pe zi) și extract lichid; infuzia se folosește și pentru băi locale sau irigații vaginale, iar uleiul esențial de salvie, diluat într-un ulei de masaj sau ca adaos pentru o baie tonifiantă.

 - Precauții: salvia trebuie evitată în cazul tratamentelor cu estrogeni și în timpul sarcinii și alăptării. Este recomandat ca uleiul esențial de salvie să nu fie administrat intern, deoarece în doze ridicate este convulsiv și neurotoxic.

3. Feniculul – reglează digestia

 Feniculul (Foeniculum vulgare) se folosește mai ales pentru stimularea motilității gastrice și evitarea gazelor și a distensiei abdominale. Împreună cu alte plante laxative, feniculul este un excelent remediu contra constipației.

 Pe de altă parte, feniculul este un bun aliat al femeilor deoarece ajută la reglarea fluxului menstrual și calmează spasmele musculare. În menopauză, feniculul ajută la reducerea retenției de lichide, a gazelor intestinale, a bufeurilor și a transpirațiilor nocturne. În amestec cu alte plante diuretice și antibacteriene, feniculul este indicat în infecțiile urinare.

 - Proprietăți: feniculul este estrogenic, galactogen, carminativ, digestiv, antispastic, antiseptic și emenagog.

 - Cum se administrează: sub formă de infuzie simplă sau mixtă (două căni pe zi), extract lichid sau hidroglicolic (30 picături de trei ori pe zi), tinctură, pulbere, en capsule și ulei esențial.

 - Precauții: feniculul trebuie evitat în cazul tratamentelor cu estrogeni. Nu se recomandă administrarea feniculului pe cale orală în timpul sarcinii și nici al alăptării. De asemenea, feniculul nu este indicat în cazul copiilor mai mici de 12 ani.

4. Meiul păsăresc, diuretic și util în menopauză

 Meiul păsăresc sau mărgelușa (Lithospermum officinale), înrudit cu limba-mielului este folosită mai ales pentru creșterea diurezei și pentru prevenirea și eliminarea calculilor renali. Această plantă medicinală este foarte bună pentru combaterea inflamației vezicii urinare. În plus, poate stimula producerea hormonului luteinizant LH și este indicată pentru a favoriza fertilitatea feminină.

 Însă meiul păsăresc este considerat util mai ales pentru combaterea tulburărilor cauzate de instalarea menopauzei, precum bufeuri, transpirații nocturne, dureri lombare și cefalee. De asemenea, datorită efectului său antitiroidian la nivelul hipofizei, această plantă este utilizată pentru combaterea hipertiroidismului.

 - Proprietăți: meiul păsăresc este diuretic, antilitiazic, antiinflamatoriu, antitiroidian și antisudorific.

 - Cum se administrează: sub formă de infuzie simplă sau mixtă, câte două căni zilnic, ca tinctură (între 50 și 80 picături zilnic, cu apă sau suc de fructe), ca extract lichid sau capsule contra tulburărilor declanșate de menopauză.

 - Precauții: în caz de hipotiroidism. Meiul păsăresc poate interacționa cu medicamentele diuretice, anticoagulante și hepatice. Folosirea sa trebuie să fie cu pauze, niciodată pe o perioadă mai lungă de timp.

5. Dârmozul contra durerilor menstruale și a varicelor

 Scoarța ramurilor tinere ale acestui arbust, dârmozul (Viburnum prunifolium) este bogată în acid salicilic, cumarine și flavonoide. Datorită diferitelor sale proprietăți terapeutice, dovedite științific, dârmozul este o plantă foarte utilă pentru sănătatea feminină. Mai precis, dârmozul calmează durerile spastice cauzate de sindromul menstrual și menstruațiile dureroase, însoțite de dureri pelviene, cefalee, crampe în picioare și spasme musculare.

 De asemenea, dârmozul este un remediu foarte bun pentru ameliorarea durerilor în articulații și a nevralgiilor, inclusiv a lumbalgiei. Această plantă medicinală acționează și ca tonic venos și este recomandată în cazul problemelor venoase care afectează multe femei, fie după perioada sarcinii, din cauza supragreutății corporale, fie din cauza varicelor și flebitei.

 - Proprietăți: dârmozul este analgezic, antiinflamatoriu, antispastic, emenagog, antidismenoreic, antireumatic, tonic venos și febrifug.

 - Cum se administrează: sub formă de decoct, în general cu alte plante, câte 2-3 căni pe zi, pe stomacul gol; ca tinctură (50-80 picături pe zi, cu apă sau suc), ca extract lichid (câte 40 picături zilnic, cu suc de fructe sau o infuzie dulce) și ca decoct călduț în băi de șezut sau comprese.

 - Precauții: dârmozul trebuie să fie evitat în cazul alergiei la salicilați, a hemoragiilor active sau dacă se folosesc medicamente hemostatice sau anticoagulante.

6. Lucerna contra antianemiei

 Lucerna (Medicago sativa) are frumoase flori violacee sau galbene care înfloresc la finalul primăverii. Bogată în izoflavone, vitamina K și săruri minerale, dar mai ales în fier, lucerna se remarcă datorită proprietăților sale antianemice și antihemoragice.

 Lucerna este un bun remediu pentru combaterea anemiei de care suferă multe femei tinere și adolescente sau cea care apare după sarcină sau după o perioadă de convalescență, din cauza unui deficit în absorbția vitaminelor și mineralelor. Datorită izoflavonelor pe care le conține, lucerna are o notabilă acțiune estrogenică, fiind foarte utilă pentru ameliorarea diverselor tulburări legate de menopauză precum bufeurile, transpirațiile nocturne și durerile lombare. De asemenea, germenii de lucernă sunt foarte indicați în alimentație pentru stoparea procesului de a apariție a osteoporozei.

 - Proprietăți: antihemoragică, antianemică, estrogenică, remineralizantă, vitaminizantă și cicatrizantă.

 - Cum se administrează: sub formă de germeni în diverse salate de legume sau sub formă de infuzie (câte trei căni pe zi), tinctură (50 picături pe zi, dizolvate în suc de fructe sau legume), extract lichid și capsule (între 1 și 3 pe zi, conform afecțiunii).

 - Precauții: lucerna nu trebuie să fie folosită dacă se urmează o medicație cu estrogeni, anticoagulante sau hemostatice, pentru a nu interfera cu tratamentul. De asemenea, în cadrul studiilor de laborator, s-a observat că lucerna poate provoca reactivarea lupusului eritematos sistemic.

7. Mielăreaua (piperul călugărului), un aliat în perioada menstruației

 Mielăreaua sau piperul călugărului (Vitex agnus-castus), un arbust cu spectaculoase inflorescențe conice cu flori mici violacee, crește de obicei pe malul apelor curgătoare, mai ales din zona mediteraneană. În scopuri medicinale se folosesc florile și fructele sale.

 Această plantă medicinală conține casticină, un flavonoid care echilibrează nivelele sanguine de prolactină, una hormon eliberat de glanda pituitară și care stimulează creșterea sânilor. Mielăreaua este indicată în cazul mastalgiei sau a durerilor ciclice de la nivelul sânilor de care suferă multe femei înainte de perioada menstruală.

 De asemenea, mielăreaua este un excelent remediu naturist pentru calmarea spasmelor musculare și a durerilor de spate din timpul perioadei menstruale și combate tulburările menstruale ca amenoreea sau hipermenoreea. Totodată, această plantă medicinală favorizează producerea laptelui matern și este indicată pentru combaterea diverselor simptome ale perimenopauzei precum: iritație nervoasă, palpitații, migrene, insomnii, grețuri și amețeli.

 - Proprietăți: mielăreaua este antiestrogenică, galactogenă, antispastică și sedativă.

 - Cum se administrează: sub formă de infuzie simplă sau mixtă (între două și patru căni zilnic), ca extract lichid (câte 2 g pe zi, cu apă sau suc de fructe) sau sub formă de capsule hipoestrogenice sau antimigrenoase.

 - Precauții: dacă există probleme ale sistemului hormonal sau dacă se urmează tratamente cu hormoni feminini, este indicat să se consulte un medic de specialitate. În cazul folosirii acestei plante medicinale, pot apărea efecte secundare ocazionale, precum prurit, greață sau senzația de oboseală. De asemenea, mielăreaua poate interacționa cu medicamentele antihipertensive, agoniste sau antagoniste ale dopaminei și cu terapiile cu estrogeni.

albasat
Dacă observați o eroare, evidențiați textul dorit și apăsați pe Ctrl + Enter pentru a o raporta editorului
20 views în noiembrie
Vă recomand
Nimeni nu a recomandat încă

Comentarii

Post your comment to communicate and discuss this article.

Politică
Cabinetul de miniștri în frunte cu premierul Maia Sandu a fost demis astăzi, 12 noiembrie, în plenul Parlamentului. Moțiunea de cenzură înaintă de fracțiunea Partidului Socialiștilor a fost votată de 63 de deputați ai PSRM și ai Partidului Democrat. Parlamentarii din fracțiunea Partidului Șor s-au abținut de la vot, iar cei din Blocul ACUM au votat împotrivă. În timpul examinării moțiunii de cenzură, în fața clădirii Parlamentului a fost organizată o acțiu...
Politică
În data de 11 noiembrie, consilierii din cadrul consiliului raional Nisporeni,  s-au întrunit în prima şedinţă de constituire, după alegerile locale generale din 20 octombrie. Aceştia au primit legitimaţiile pentru un mandat de 4 ani.  SERGIU BURDUJA, REPREZENTANTUL CEC: „Prin hotărârea CEC din 7 noiembrie, în temeiul hotărârii Judecătoriei Unghei, în conformitate cu art. 12 şi 26 din Codul electoral s-a decis convocarea pentru data de 11 noiembrie prima...
Societate
Moldovenii care deţin cetăţenie română au votat, în premieră, trei zile la alegerile prezidenţiale din ţara vecină. Astfel, peste 43 de mii de cetățeni români au participat la scrutin la cele 36 de secții de votare din ţara noastră, inclusiv una la Nisporeni.   Majoritatea a votat cu președintele în exercițiu Klaus Iohannis. Rezultatele publicate de Biroul Electoral Central arată că pentru Iohannis și-au dat votul peste 76% din alegătorii români din stânga...
Societate
Urmărește-ne pe rețelele de socializare: https://www.facebook.com/albasat.nisporeni/ https://vk.com/id524319409 https://ok.ru/profile/564484387545 https://twitter.com/AlbasatL/ https://www.instagram.com/albasatdigitaltv/
Societate
Republica Moldova a recepționat prima tranșă de asistență macrofinanciară, în valoare de 30 de milioane de euro din partea Uniunii Europene. Este vorba despreun grant în valoare de 10 milioane de euro, recepționat vineri, 8 noiembrie, care va fi direcționat la finanțarea deficitului bugetar. Celelalte 20 de milioane de euro au fost debursate sub formă de împrumuturi pe parcursul lunii octombrie curent.Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Finanț...
Politică
Peste 6500 de români aflați în Republica Moldova  au votat în cadrul alegerilor președintelui României, începând cu ziua de vineri, 8 noiembrie, ora 12.00, când s-au deschis secțiile de votare în diasporă, și până sâmbătă, 9 noiembrie, ora 09.30. Procesul continuă. Datele sunt prezentate în regim online de către Biroul Electoral Central din România.Potrivit BEC, din cei 6500 de votanți din Republica Moldova, aproape 20 și-au exercitat dreptul de vot prin c...
Societate
Urmărește-ne pe rețelele de socializare: https://www.facebook.com/albasat.nisporeni/ https://vk.com/id524319409 https://ok.ru/profile/564484387545 https://twitter.com/AlbasatL/ https://www.instagram.com/albasatdigitaltv/
Societate
Urmărește-ne pe rețelele de socializare: https://www.facebook.com/albasat.nisporeni/ https://vk.com/id524319409 https://ok.ru/profile/564484387545 https://twitter.com/AlbasatL/ https://www.instagram.com/albasatdigitaltv/
Societate
În jur de 80 de elevi ai liceului “Prometeu” din satul Grozeşti au aflat despre oportunităţile puse la dispoziţie tinerilor de către Uniunea Europeană în cadrul unei lecţii speciale. Tinerii s-au arătat curioşi să afle care sunt posibilităţile de studiere la universităţile  din UE şi cum ar putea să aplice la diversele programe, care le oferă burse de studii.  La această lecţie au participat elevi care învață în clasele liceale. În cadrul acesteia, ei au a...