Natura care vindecă

Multe plante medicinale pot ajuta femeile de toate vârstele în tratarea sau ameliorarea anumitor afecțiuni feminine dintre cele mai comune.

 Plantele medicinale au fost utilizate din cele mai vechi timpuri pentru ameliorarea sau vindecarea anumitor tulburări specifice femeilor, incluzând tulburările legate de menstruație, de perioada sarcinii sau a menopauzei, dar și neplăcuta candidoză vaginală sau osteoporoza. De asemenea, plantele medicinale pot aduce un anumit echilibru în cazul problemelor care fără să fie exclusiv feminine, le afectează totuși, în cea mai mare măsură pe femei: astenia, anxietatea, migrenele, infecțiile vezicii urinare, constipația, etc.

 Unele dintre aceste plante medicinale sunt binecunoscute, cum sunt pelinul, mușețelul, salvia, ovăzul, feniculul, salcia albă, însă altele nu sunt atât de cunoscute – de exemplu: cimicifuga, santolina, piperul călugărului sau mielăreaua, ciumăreaua, traista-ciobanului sau meiul păsăresc.

 Vă prezint în acest articol 7 dintre cele mai eficiente plante medicinale pentru tratarea afecțiunilor feminine.

                      7 plante eficiente pentru afecțiunile feminine

1. Valeriana – relaxantă și combate insomniile

 Valeriana (Valeriana officinalis) oferă o excelentă alternativă la medicamentele folosite contra insomniei, care în prezent afectează mai mult de 20% din populația Europei, în special femeile de vârstă medie și peste 60 ani.

 Valeriana este o plantă medicinală care are un efect liniștitor, relaxează mușchii și facilitează un somn regenerator. Valeriana este indicată de asemenea contra iritabilității, a anxietății, durerilor de cap, palpitațiilor, hipertensiunii, indigestiei și a altor tulburări de origine nervoasă asociate cu perioada menstruală și cu menopauza.

 - Proprietăți: valeriana este sedativă, relaxează mușchii, antispastică și hipotensoare.

 - Cum se administrează: sub formă de infuzie simplă sau în amestec cu alte plante precum lemnul dulce care îi îmbunătățește aroma (câte 2-3 căni zilnic, ultima cu o jumătate de oră înainte de culcare); pulbere sau tinctură (câte 1-3 ml, după-masă și cu o oră înainte de culcare) și capsule (câte 3 pe zi).

 - Precauții: valeriana poate interacționa cu medicamentele hipnotice, sedative și cu cele antihistaminice. Nu consumați ulei esențial de valeriană pe cale orală.

2. Salvia contra oboselii

 Oboseala este un simptom frecvent în menopauză și care se poate agrava odată cu înaintarea în vârstă. Salvia (Salvia officinalis) are un clar efect tonic și antiastenic care poate contribui la reducerea epuizării. În timpul menopauzei, salvia combate dereglările menstruale și transpirațiile nocturne. Dacă este folosită pe cale externă, prin băi și spălături locale, salvia ajută la combaterea distrofiei mucoasei vaginale, care poate afecta femeile de toate vârstele.

 - Proprietăți: salvia este tonică, energizantă, antiinflamatorie, estrogenică, antisudorifică, antiseptică și cicatrizantă.

 - Cum se administrează: sub formă de infuzie simplă sau mixtă (câte trei căni pe zi după mese), tinctură (câte 40 picături de trei ori pe zi) și extract lichid; infuzia se folosește și pentru băi locale sau irigații vaginale, iar uleiul esențial de salvie, diluat într-un ulei de masaj sau ca adaos pentru o baie tonifiantă.

 - Precauții: salvia trebuie evitată în cazul tratamentelor cu estrogeni și în timpul sarcinii și alăptării. Este recomandat ca uleiul esențial de salvie să nu fie administrat intern, deoarece în doze ridicate este convulsiv și neurotoxic.

3. Feniculul – reglează digestia

 Feniculul (Foeniculum vulgare) se folosește mai ales pentru stimularea motilității gastrice și evitarea gazelor și a distensiei abdominale. Împreună cu alte plante laxative, feniculul este un excelent remediu contra constipației.

 Pe de altă parte, feniculul este un bun aliat al femeilor deoarece ajută la reglarea fluxului menstrual și calmează spasmele musculare. În menopauză, feniculul ajută la reducerea retenției de lichide, a gazelor intestinale, a bufeurilor și a transpirațiilor nocturne. În amestec cu alte plante diuretice și antibacteriene, feniculul este indicat în infecțiile urinare.

 - Proprietăți: feniculul este estrogenic, galactogen, carminativ, digestiv, antispastic, antiseptic și emenagog.

 - Cum se administrează: sub formă de infuzie simplă sau mixtă (două căni pe zi), extract lichid sau hidroglicolic (30 picături de trei ori pe zi), tinctură, pulbere, en capsule și ulei esențial.

 - Precauții: feniculul trebuie evitat în cazul tratamentelor cu estrogeni. Nu se recomandă administrarea feniculului pe cale orală în timpul sarcinii și nici al alăptării. De asemenea, feniculul nu este indicat în cazul copiilor mai mici de 12 ani.

4. Meiul păsăresc, diuretic și util în menopauză

 Meiul păsăresc sau mărgelușa (Lithospermum officinale), înrudit cu limba-mielului este folosită mai ales pentru creșterea diurezei și pentru prevenirea și eliminarea calculilor renali. Această plantă medicinală este foarte bună pentru combaterea inflamației vezicii urinare. În plus, poate stimula producerea hormonului luteinizant LH și este indicată pentru a favoriza fertilitatea feminină.

 Însă meiul păsăresc este considerat util mai ales pentru combaterea tulburărilor cauzate de instalarea menopauzei, precum bufeuri, transpirații nocturne, dureri lombare și cefalee. De asemenea, datorită efectului său antitiroidian la nivelul hipofizei, această plantă este utilizată pentru combaterea hipertiroidismului.

 - Proprietăți: meiul păsăresc este diuretic, antilitiazic, antiinflamatoriu, antitiroidian și antisudorific.

 - Cum se administrează: sub formă de infuzie simplă sau mixtă, câte două căni zilnic, ca tinctură (între 50 și 80 picături zilnic, cu apă sau suc de fructe), ca extract lichid sau capsule contra tulburărilor declanșate de menopauză.

 - Precauții: în caz de hipotiroidism. Meiul păsăresc poate interacționa cu medicamentele diuretice, anticoagulante și hepatice. Folosirea sa trebuie să fie cu pauze, niciodată pe o perioadă mai lungă de timp.

5. Dârmozul contra durerilor menstruale și a varicelor

 Scoarța ramurilor tinere ale acestui arbust, dârmozul (Viburnum prunifolium) este bogată în acid salicilic, cumarine și flavonoide. Datorită diferitelor sale proprietăți terapeutice, dovedite științific, dârmozul este o plantă foarte utilă pentru sănătatea feminină. Mai precis, dârmozul calmează durerile spastice cauzate de sindromul menstrual și menstruațiile dureroase, însoțite de dureri pelviene, cefalee, crampe în picioare și spasme musculare.

 De asemenea, dârmozul este un remediu foarte bun pentru ameliorarea durerilor în articulații și a nevralgiilor, inclusiv a lumbalgiei. Această plantă medicinală acționează și ca tonic venos și este recomandată în cazul problemelor venoase care afectează multe femei, fie după perioada sarcinii, din cauza supragreutății corporale, fie din cauza varicelor și flebitei.

 - Proprietăți: dârmozul este analgezic, antiinflamatoriu, antispastic, emenagog, antidismenoreic, antireumatic, tonic venos și febrifug.

 - Cum se administrează: sub formă de decoct, în general cu alte plante, câte 2-3 căni pe zi, pe stomacul gol; ca tinctură (50-80 picături pe zi, cu apă sau suc), ca extract lichid (câte 40 picături zilnic, cu suc de fructe sau o infuzie dulce) și ca decoct călduț în băi de șezut sau comprese.

 - Precauții: dârmozul trebuie să fie evitat în cazul alergiei la salicilați, a hemoragiilor active sau dacă se folosesc medicamente hemostatice sau anticoagulante.

6. Lucerna contra antianemiei

 Lucerna (Medicago sativa) are frumoase flori violacee sau galbene care înfloresc la finalul primăverii. Bogată în izoflavone, vitamina K și săruri minerale, dar mai ales în fier, lucerna se remarcă datorită proprietăților sale antianemice și antihemoragice.

 Lucerna este un bun remediu pentru combaterea anemiei de care suferă multe femei tinere și adolescente sau cea care apare după sarcină sau după o perioadă de convalescență, din cauza unui deficit în absorbția vitaminelor și mineralelor. Datorită izoflavonelor pe care le conține, lucerna are o notabilă acțiune estrogenică, fiind foarte utilă pentru ameliorarea diverselor tulburări legate de menopauză precum bufeurile, transpirațiile nocturne și durerile lombare. De asemenea, germenii de lucernă sunt foarte indicați în alimentație pentru stoparea procesului de a apariție a osteoporozei.

 - Proprietăți: antihemoragică, antianemică, estrogenică, remineralizantă, vitaminizantă și cicatrizantă.

 - Cum se administrează: sub formă de germeni în diverse salate de legume sau sub formă de infuzie (câte trei căni pe zi), tinctură (50 picături pe zi, dizolvate în suc de fructe sau legume), extract lichid și capsule (între 1 și 3 pe zi, conform afecțiunii).

 - Precauții: lucerna nu trebuie să fie folosită dacă se urmează o medicație cu estrogeni, anticoagulante sau hemostatice, pentru a nu interfera cu tratamentul. De asemenea, în cadrul studiilor de laborator, s-a observat că lucerna poate provoca reactivarea lupusului eritematos sistemic.

7. Mielăreaua (piperul călugărului), un aliat în perioada menstruației

 Mielăreaua sau piperul călugărului (Vitex agnus-castus), un arbust cu spectaculoase inflorescențe conice cu flori mici violacee, crește de obicei pe malul apelor curgătoare, mai ales din zona mediteraneană. În scopuri medicinale se folosesc florile și fructele sale.

 Această plantă medicinală conține casticină, un flavonoid care echilibrează nivelele sanguine de prolactină, una hormon eliberat de glanda pituitară și care stimulează creșterea sânilor. Mielăreaua este indicată în cazul mastalgiei sau a durerilor ciclice de la nivelul sânilor de care suferă multe femei înainte de perioada menstruală.

 De asemenea, mielăreaua este un excelent remediu naturist pentru calmarea spasmelor musculare și a durerilor de spate din timpul perioadei menstruale și combate tulburările menstruale ca amenoreea sau hipermenoreea. Totodată, această plantă medicinală favorizează producerea laptelui matern și este indicată pentru combaterea diverselor simptome ale perimenopauzei precum: iritație nervoasă, palpitații, migrene, insomnii, grețuri și amețeli.

 - Proprietăți: mielăreaua este antiestrogenică, galactogenă, antispastică și sedativă.

 - Cum se administrează: sub formă de infuzie simplă sau mixtă (între două și patru căni zilnic), ca extract lichid (câte 2 g pe zi, cu apă sau suc de fructe) sau sub formă de capsule hipoestrogenice sau antimigrenoase.

 - Precauții: dacă există probleme ale sistemului hormonal sau dacă se urmează tratamente cu hormoni feminini, este indicat să se consulte un medic de specialitate. În cazul folosirii acestei plante medicinale, pot apărea efecte secundare ocazionale, precum prurit, greață sau senzația de oboseală. De asemenea, mielăreaua poate interacționa cu medicamentele antihipertensive, agoniste sau antagoniste ale dopaminei și cu terapiile cu estrogeni.

albasat
Dacă observați o eroare, evidențiați textul dorit și apăsați pe Ctrl + Enter pentru a o raporta editorului
19 reviews în iulie
Vă recomand
Nimeni nu a recomandat încă

Comentarii

Comments are designed to communicate and discuss the features of an enterprise or event, as well as to find out the interesting questions on it.

Studii
La studiile de licență vor fi admise 4906 persoane, la 26 de domenii generale de studiu, număr de locuri bugetare similar cu cel din anul trecut. Guvernul a aprobat la ședința de astăzi, 18 iulie, planurile de pregătire a cadrelor, cu finanțare de la bugetul de stat, în instituțiile de învățământ superior și profesional tehnic pentru anul de studii 2019-2020, transmite IPN.Pentru studiile superioare de master vor fi finanțate de la buget 2876 de locuri. La...
Studii
Certificatul de sănătate pentru admiterea în instituțiile de învățământ profesional tehnic și superior, de astăzi, 18 iulie, nu se mai solicită. Un ordin în acest sens a fost semnat de către ministra sănătății, muncii și protecției sociale, Ala Nemerenco, și cea a educației, culturii și cercetării, Liliana Nicolaescu-Onofrei, transmite IPN.Ala Nemerenco a scris pe Facebook că astăzi forma 086/e este pestriță cu date despre starea sănătății tinerilor, iar e...
Societate
Programul de dobândire a cetățeniei prin investiții va fi suspendat în ședința de vineri, 19 iulie, a Parlamentului. Declarația a fost făcută de președintele Igor Dodon după ședința Consiliului Suprem de Securitate, transmite IPN.Potrivit președintelui, programul va fi suspendat până se vor clarifica mai multe detalii privind desfășurarea acestuia. „Sunt întrebări referitor la companiile care sunt implicate. Există o companie internațională, cu bun nume, c...
Societate
Licența pentru activitatea magazinelor Duty Free de pe teritoriul regiunii transnistrene a fost suspendată. Președintele Igor Dodon a declarat, într-o conferință de presă, că, până zilele trecute, „a existat o chemă de contrabandă prin magazinele Duty Free din Transnistria”, IPN.Potrivit lui Igor Dodon, există prevederile legale introduse în 2015 de către guvernul precedent și majoritatea parlamentară, prevederi care permiteau activitatea acestor magazine....
Politică
Fostul premier Iurie Leancă, în timpul șefiei căruia la Guvern s-a decis acordarea garanțiilor de stat pentru ca Banca Națională să acopere gaura financiară din cele trei bănci devalizate, Banca de Economii, Banca Socială și Unibank, spune că a luat această hotărâre pentru că nu exista o altă soluție. Politicianul face trimitere și la un raport elaborat în comun cu experți ai Fondului Monetar Internațional care, la fel, spunea că altă soluție, decât acorda...
Economie
Valuta Cod ABR Rata Cursul Coroana ceha 203 CZK 1 0.7721 Coroana daneza 208 DKK 1 2.6453 Coroana islandeza 352 ISK 10 1.3999 Coroana norvegiana 578 NOK 1 2.0479 Coroana suedeza 752 SEK 1 1.8801 D.S.T. 960 XDR 1 24.3366 Denar macedonian 807 MKD 10 3.2109 Dinar kuweitian 414 KWD 1 57.8808 Dinar sirb 941 RSD 100 16.7787 Dirham E.A.U. 784 AED 1 4.7962 Dolar Hong Kong 344 HKD 1 2.2544 Dolar S.U.A. 840 USD 1 17.6166 Dolar australian 036 AUD 1 12.3854 Dolar canad...
Societate
Voievodul Ștefan cel Mare și Sfânt a fost sărbătorit duminica la Mănăstirea cu același nume din or. Nisporeni. S-au împlinit 515 ani de trecerea sfântului voievod la cele veşnice şi 562 de ani de la înscăunarea sa ca domn al Moldovei.  Zeci de credincioși din raionul Nisporeni au participat la slujba dedicată Voievodului Ştefan cel Mare și Sfânt.  Personalitatea Sfântului Voievod Ștefan cel Mare, dar și credința poporului moldovenesc, au fost apreciate și...
Societate
Cuantumul ajutorului bănesc pentru beneficiarii de protecție internațională, pentru anul 2019, va constitui 1046,25 lei (egal cu 15% din salariul mediu lunar prognozat: 6975 lei), transmite IPN cu referire la o decizie aprobată de Guvern.Ajutorul bănesc este oferit în baza cererii depuse de persoanele cu statutul respectiv, dacă sunt lipsite de mijloace. Ajutorul se acordă pentru o perioadă de șase luni.În perioada 2011- 2018, au beneficiat de astfel de aj...
Societate
Vânzarea companiei de asigurări Moldasig a fost sistată. Potrivit președintelui Igor Dodon, statul va rămâne în continuare proprietarul acesteia, o va reevalua, după care o va vinde. Banii obținuți vor folosiți pentru recuperarea miliardului din sistemul bancar.Declarațiile au fost făcute în cadrul unei conferințe de presă după ședința Consiliului Suprem de Securitate, transmite IPNPreședintele susține că vânzarea companiei urma să aibă loc în următoarele...