Natura care vindecă

Multe plante medicinale pot ajuta femeile de toate vârstele în tratarea sau ameliorarea anumitor afecțiuni feminine dintre cele mai comune.

 Plantele medicinale au fost utilizate din cele mai vechi timpuri pentru ameliorarea sau vindecarea anumitor tulburări specifice femeilor, incluzând tulburările legate de menstruație, de perioada sarcinii sau a menopauzei, dar și neplăcuta candidoză vaginală sau osteoporoza. De asemenea, plantele medicinale pot aduce un anumit echilibru în cazul problemelor care fără să fie exclusiv feminine, le afectează totuși, în cea mai mare măsură pe femei: astenia, anxietatea, migrenele, infecțiile vezicii urinare, constipația, etc.

 Unele dintre aceste plante medicinale sunt binecunoscute, cum sunt pelinul, mușețelul, salvia, ovăzul, feniculul, salcia albă, însă altele nu sunt atât de cunoscute – de exemplu: cimicifuga, santolina, piperul călugărului sau mielăreaua, ciumăreaua, traista-ciobanului sau meiul păsăresc.

 Vă prezint în acest articol 7 dintre cele mai eficiente plante medicinale pentru tratarea afecțiunilor feminine.

                      7 plante eficiente pentru afecțiunile feminine

1. Valeriana – relaxantă și combate insomniile

 Valeriana (Valeriana officinalis) oferă o excelentă alternativă la medicamentele folosite contra insomniei, care în prezent afectează mai mult de 20% din populația Europei, în special femeile de vârstă medie și peste 60 ani.

 Valeriana este o plantă medicinală care are un efect liniștitor, relaxează mușchii și facilitează un somn regenerator. Valeriana este indicată de asemenea contra iritabilității, a anxietății, durerilor de cap, palpitațiilor, hipertensiunii, indigestiei și a altor tulburări de origine nervoasă asociate cu perioada menstruală și cu menopauza.

 - Proprietăți: valeriana este sedativă, relaxează mușchii, antispastică și hipotensoare.

 - Cum se administrează: sub formă de infuzie simplă sau în amestec cu alte plante precum lemnul dulce care îi îmbunătățește aroma (câte 2-3 căni zilnic, ultima cu o jumătate de oră înainte de culcare); pulbere sau tinctură (câte 1-3 ml, după-masă și cu o oră înainte de culcare) și capsule (câte 3 pe zi).

 - Precauții: valeriana poate interacționa cu medicamentele hipnotice, sedative și cu cele antihistaminice. Nu consumați ulei esențial de valeriană pe cale orală.

2. Salvia contra oboselii

 Oboseala este un simptom frecvent în menopauză și care se poate agrava odată cu înaintarea în vârstă. Salvia (Salvia officinalis) are un clar efect tonic și antiastenic care poate contribui la reducerea epuizării. În timpul menopauzei, salvia combate dereglările menstruale și transpirațiile nocturne. Dacă este folosită pe cale externă, prin băi și spălături locale, salvia ajută la combaterea distrofiei mucoasei vaginale, care poate afecta femeile de toate vârstele.

 - Proprietăți: salvia este tonică, energizantă, antiinflamatorie, estrogenică, antisudorifică, antiseptică și cicatrizantă.

 - Cum se administrează: sub formă de infuzie simplă sau mixtă (câte trei căni pe zi după mese), tinctură (câte 40 picături de trei ori pe zi) și extract lichid; infuzia se folosește și pentru băi locale sau irigații vaginale, iar uleiul esențial de salvie, diluat într-un ulei de masaj sau ca adaos pentru o baie tonifiantă.

 - Precauții: salvia trebuie evitată în cazul tratamentelor cu estrogeni și în timpul sarcinii și alăptării. Este recomandat ca uleiul esențial de salvie să nu fie administrat intern, deoarece în doze ridicate este convulsiv și neurotoxic.

3. Feniculul – reglează digestia

 Feniculul (Foeniculum vulgare) se folosește mai ales pentru stimularea motilității gastrice și evitarea gazelor și a distensiei abdominale. Împreună cu alte plante laxative, feniculul este un excelent remediu contra constipației.

 Pe de altă parte, feniculul este un bun aliat al femeilor deoarece ajută la reglarea fluxului menstrual și calmează spasmele musculare. În menopauză, feniculul ajută la reducerea retenției de lichide, a gazelor intestinale, a bufeurilor și a transpirațiilor nocturne. În amestec cu alte plante diuretice și antibacteriene, feniculul este indicat în infecțiile urinare.

 - Proprietăți: feniculul este estrogenic, galactogen, carminativ, digestiv, antispastic, antiseptic și emenagog.

 - Cum se administrează: sub formă de infuzie simplă sau mixtă (două căni pe zi), extract lichid sau hidroglicolic (30 picături de trei ori pe zi), tinctură, pulbere, en capsule și ulei esențial.

 - Precauții: feniculul trebuie evitat în cazul tratamentelor cu estrogeni. Nu se recomandă administrarea feniculului pe cale orală în timpul sarcinii și nici al alăptării. De asemenea, feniculul nu este indicat în cazul copiilor mai mici de 12 ani.

4. Meiul păsăresc, diuretic și util în menopauză

 Meiul păsăresc sau mărgelușa (Lithospermum officinale), înrudit cu limba-mielului este folosită mai ales pentru creșterea diurezei și pentru prevenirea și eliminarea calculilor renali. Această plantă medicinală este foarte bună pentru combaterea inflamației vezicii urinare. În plus, poate stimula producerea hormonului luteinizant LH și este indicată pentru a favoriza fertilitatea feminină.

 Însă meiul păsăresc este considerat util mai ales pentru combaterea tulburărilor cauzate de instalarea menopauzei, precum bufeuri, transpirații nocturne, dureri lombare și cefalee. De asemenea, datorită efectului său antitiroidian la nivelul hipofizei, această plantă este utilizată pentru combaterea hipertiroidismului.

 - Proprietăți: meiul păsăresc este diuretic, antilitiazic, antiinflamatoriu, antitiroidian și antisudorific.

 - Cum se administrează: sub formă de infuzie simplă sau mixtă, câte două căni zilnic, ca tinctură (între 50 și 80 picături zilnic, cu apă sau suc de fructe), ca extract lichid sau capsule contra tulburărilor declanșate de menopauză.

 - Precauții: în caz de hipotiroidism. Meiul păsăresc poate interacționa cu medicamentele diuretice, anticoagulante și hepatice. Folosirea sa trebuie să fie cu pauze, niciodată pe o perioadă mai lungă de timp.

5. Dârmozul contra durerilor menstruale și a varicelor

 Scoarța ramurilor tinere ale acestui arbust, dârmozul (Viburnum prunifolium) este bogată în acid salicilic, cumarine și flavonoide. Datorită diferitelor sale proprietăți terapeutice, dovedite științific, dârmozul este o plantă foarte utilă pentru sănătatea feminină. Mai precis, dârmozul calmează durerile spastice cauzate de sindromul menstrual și menstruațiile dureroase, însoțite de dureri pelviene, cefalee, crampe în picioare și spasme musculare.

 De asemenea, dârmozul este un remediu foarte bun pentru ameliorarea durerilor în articulații și a nevralgiilor, inclusiv a lumbalgiei. Această plantă medicinală acționează și ca tonic venos și este recomandată în cazul problemelor venoase care afectează multe femei, fie după perioada sarcinii, din cauza supragreutății corporale, fie din cauza varicelor și flebitei.

 - Proprietăți: dârmozul este analgezic, antiinflamatoriu, antispastic, emenagog, antidismenoreic, antireumatic, tonic venos și febrifug.

 - Cum se administrează: sub formă de decoct, în general cu alte plante, câte 2-3 căni pe zi, pe stomacul gol; ca tinctură (50-80 picături pe zi, cu apă sau suc), ca extract lichid (câte 40 picături zilnic, cu suc de fructe sau o infuzie dulce) și ca decoct călduț în băi de șezut sau comprese.

 - Precauții: dârmozul trebuie să fie evitat în cazul alergiei la salicilați, a hemoragiilor active sau dacă se folosesc medicamente hemostatice sau anticoagulante.

6. Lucerna contra antianemiei

 Lucerna (Medicago sativa) are frumoase flori violacee sau galbene care înfloresc la finalul primăverii. Bogată în izoflavone, vitamina K și săruri minerale, dar mai ales în fier, lucerna se remarcă datorită proprietăților sale antianemice și antihemoragice.

 Lucerna este un bun remediu pentru combaterea anemiei de care suferă multe femei tinere și adolescente sau cea care apare după sarcină sau după o perioadă de convalescență, din cauza unui deficit în absorbția vitaminelor și mineralelor. Datorită izoflavonelor pe care le conține, lucerna are o notabilă acțiune estrogenică, fiind foarte utilă pentru ameliorarea diverselor tulburări legate de menopauză precum bufeurile, transpirațiile nocturne și durerile lombare. De asemenea, germenii de lucernă sunt foarte indicați în alimentație pentru stoparea procesului de a apariție a osteoporozei.

 - Proprietăți: antihemoragică, antianemică, estrogenică, remineralizantă, vitaminizantă și cicatrizantă.

 - Cum se administrează: sub formă de germeni în diverse salate de legume sau sub formă de infuzie (câte trei căni pe zi), tinctură (50 picături pe zi, dizolvate în suc de fructe sau legume), extract lichid și capsule (între 1 și 3 pe zi, conform afecțiunii).

 - Precauții: lucerna nu trebuie să fie folosită dacă se urmează o medicație cu estrogeni, anticoagulante sau hemostatice, pentru a nu interfera cu tratamentul. De asemenea, în cadrul studiilor de laborator, s-a observat că lucerna poate provoca reactivarea lupusului eritematos sistemic.

7. Mielăreaua (piperul călugărului), un aliat în perioada menstruației

 Mielăreaua sau piperul călugărului (Vitex agnus-castus), un arbust cu spectaculoase inflorescențe conice cu flori mici violacee, crește de obicei pe malul apelor curgătoare, mai ales din zona mediteraneană. În scopuri medicinale se folosesc florile și fructele sale.

 Această plantă medicinală conține casticină, un flavonoid care echilibrează nivelele sanguine de prolactină, una hormon eliberat de glanda pituitară și care stimulează creșterea sânilor. Mielăreaua este indicată în cazul mastalgiei sau a durerilor ciclice de la nivelul sânilor de care suferă multe femei înainte de perioada menstruală.

 De asemenea, mielăreaua este un excelent remediu naturist pentru calmarea spasmelor musculare și a durerilor de spate din timpul perioadei menstruale și combate tulburările menstruale ca amenoreea sau hipermenoreea. Totodată, această plantă medicinală favorizează producerea laptelui matern și este indicată pentru combaterea diverselor simptome ale perimenopauzei precum: iritație nervoasă, palpitații, migrene, insomnii, grețuri și amețeli.

 - Proprietăți: mielăreaua este antiestrogenică, galactogenă, antispastică și sedativă.

 - Cum se administrează: sub formă de infuzie simplă sau mixtă (între două și patru căni zilnic), ca extract lichid (câte 2 g pe zi, cu apă sau suc de fructe) sau sub formă de capsule hipoestrogenice sau antimigrenoase.

 - Precauții: dacă există probleme ale sistemului hormonal sau dacă se urmează tratamente cu hormoni feminini, este indicat să se consulte un medic de specialitate. În cazul folosirii acestei plante medicinale, pot apărea efecte secundare ocazionale, precum prurit, greață sau senzația de oboseală. De asemenea, mielăreaua poate interacționa cu medicamentele antihipertensive, agoniste sau antagoniste ale dopaminei și cu terapiile cu estrogeni.

albasat
Dacă observați o eroare, evidențiați textul dorit și apăsați pe Ctrl + Enter pentru a o raporta editorului
19 reviews în aprilie
Vă recomand
Nimeni nu a recomandat încă

Comentarii

Comments are designed to communicate and discuss the features of an enterprise or event, as well as to find out the interesting questions on it.

Societate
Șapte reprezentanți ai unor companii de transport au fost reținuți de către oamenii legii. Aceștia sunt suspectați că „pentru a-și lichida concurenții”, au organizat o serie de șantajări, distrugeri și deteriorări intenționate a bunurilor ce aparțineau firmelor concurente.Într-un comunicat de presă al Procuraturii Generale, se menționează că organizatorii grupului sunt doi locuitori ai capitalei, de 38 și 33 de ani, administratori ai unor firme specializat...
Societate
Elevii intră de sâmbătă, 27 aprilie, în vacanța de Paști, care va dura zece zile. Școlarii vor reveni la ore pe 7 mai. Vor învăța și pe 8 mai, după care iar vor sta acasă patru zile.Șefa Serviciului informare și comunicare cu mass media a Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, Angela Mutruc, a precizat pentru IPN că din data de 9 mai și până pe 12 mai, școlarii vor avea o minivacanță. Ziua de 10 mai, la fel ca și bugetarii, elevii o vor recupera p...
Societate
Ziua drapelului naţional a fost sărbătorită la Nisporeni. Cu acest prilej, dis-de-dimineaţă, a avut loc o ceremonie specială, la care au participat autoritățile locale. Vedeți mai jos o GALERIE FOTO.
Societate
Serviciul Hidrometeorologic de Stat anunță pentru astăzi, 26 aprilie, cer variabil. Maxima termică va urca până la 23 de grade Celsius. În nordul ţării, termometrele vor indica +19 °C ziua și +5 °C noaptea. În centru vor fi +21 de grade Celsius ziua, iar noaptea va fi +7 grade Celsius.
Sănătate
Unul din trei medici din Republica Moldova se află la vârsta de pensionare, ceea ce atestă o îmbătrânire continuă a lucrătorilor medicali din Republica Moldova. În același timp, tinerii de pe băncile Facultății de Medicină nu se înghesuie la un post în sistemul public. Numai 10 tineri specialiști au mers să se angajeze în sate, scrie sănătateinfo.md. Datele Sindicatelor din Sănătate arată că 2.885 medici, ceea ce reprezintă aproape o treime din numărul tot...
Moldova Plus
Încă o rundă de alegeri a avut loc, la care puțini tineri cu vârste cuprinse între 18-25 de ani au preferat să participe. Nu au întârziat nici știrile în care tinerii au fost numiți pasivi, leneși sau indiferenți de a-și decide viitorul.  Însă, lucrurile nu sunt mereu așa. Irina Iacoban, o tânără activă din Chișinău, nu a mers să voteze, pentru că, spune ea, nu are din ce alege. „Dacă pe masă ai mai multe mere stricate, tu pe care-l alegi? De obicei, așa s...
Societate
În anul 2018 s-au născut cu aproape 1500 de copii mai puțin decât în 2017, arată datele Biroului Național de Statistică. Într-un răspuns pentru Agenția de Presă IPN, BNS menționează că anul trecut au venit pe lume 32 606 de copii, ceea ce constituie o descreștere cu 4,3% față de anul 2017.Rata natalității a fost de 9,2 născuți-vii la o mie de locuitori. Din numărul copiilor născuți-vii, ponderea băieților este de 51,7%. Astfel, raportul este de 107 băieți...
Cultură
În incita bibliotecii publice raionale din or. Nisporeni s-a desfășurat etapa raională a Concursului literar” La izvoarele înțelepciunii”, ediţia a XXIX-a, dedicată scriitorului Camil Petrescu. Scopul acestui concurs este promovarea lecturii şi familiarizarea elevilor cu viaţa şi activitatea personalităţilor din literatură, cultură, istorie naţională şi universală. GABRIEL BOUROŞ, PARTICIPANT: "Acest concurs a fost un pic mai greu deoarece Cămil Petrescu e...
Societate
La liceul „Mircea Eliade” din Nisporeni a fost organizat un eveniment tradiţional – Ziua uşilor deschise pentru elevii ce vor păşi anul acesta pragul şcolii în clasa I. În sala de festivităţi a instituţiei au fost invitaţi copiii din grupele preşcolare de la grădiniţele din oraş, fiind însoţiţi de părinţi şi de educatorii, care i-au ghidat în pregătirea de şcoală. Copiii de la grădiniţă au simţit că sunt aşteptaţi cu cea mai mare plăcere la şcoală, unde l...