(VIDEO/FOTO) Tinerii de la Nisporeni au fost iniţiaţi în domeniul jurnalismului

Un grup de 23 de elevi din or. Nisporeni, localităţile Vărzărești şi Şendreni au participat pe 16 martie  la o şedinţă de instruire în domeniul jurnalismului.

Aceștea au aflat ce este o știre, care este structura acesteia, cum să aleagă subiectul și cum să realizeze o știre interesantă și utilă pentru public.

MIHAELA     ZGLAVOCI: ”După părerea mea este un training binevenit, chiar de mult nu am avut parte de aşa evenimente în cadrul raionului Nisporeni şi cred că avem multe de învăţat de la acest training. Evident, vrem să urmăm o astfel de profesie si lucrurile care le-am învăţat aici sunt foarte utile, dar pe lângă această evident că aflăm mai multe, cum se realizează un reportaj şi cât de mult efort se depune în spatele camerelor de luat vederi”.


ADRIAN MOCREAC: “Este o experienţă interesantă, voi veni şi la următoarele desigur. Cred că este o modalitate bună de dezvoltare, pentru că ne ajută să alegem ce putem deveni în viaţă. Am învăţat, că toţi oamenii care stau în spatele camerei sunt o echipă. Atunci când noi ne uităm la televizor, ne pare atât de uşor, dar de fapt aici lucrează multe persoane, mult timp şi mult efort se depune”.

MĂDĂLINA BOLEA: ”Am învăţat că de fapt interviul şi reportajul necesită o muncă asiduă pentru a elabora un text, ceva unic şi ceva foarte bun”.

SORINA BOLEA: ”A fost o activitate foarte interesantă şi productivă, sper că în viitor să se organizeze mai multe activităţi interesante pentru noi. Am aflat foarte multe lucruri interesante, am aflat mai multe tipuri de reportaje, fiecare ce presupune, din ce sunt alcătuite. În continuare voi utiliza toate cele cunoscute pentru a realiza diferite reportaje, pentru a informa şi pe colegii mei despre cele ştiute şi aflate astăzi”.

ALEXANDRA CÂRLIG: “Astăzi am reuşit să aflăm mai multe lucruri în acest domeniu şi anume în domeniul jurnalismului, am reuşit să îndeplinim şi câteva sarcini”.

MIŞCOI DIANA: “În urma acestui traning, noi am învăţat ce înseamnă mass-media, am învăţat cum putem să ne bazăm pe jurnalism. În general, ce profesie putem alege pe viitor. ”.

Elevii au avut posibilitatea să afle cât de complexă este munca în echipă într-o televiziune, de la jurnalista de la compania publica Moldova1, Ludmila Barba, care a fost şi moderatoarea acestei instruiri.

LUDMILA BARBA, TRAINER: "Astăzi, aici la Nisporeni, am onoarea să desfăşor un training pentru viitorii ziarişti. Cred că este o idee foarte bună, o iniţiativă foarte bună a echipei de la ALBASAT TV, că doresc să-şi pregătească o echipă de tineri reporteri, prezentatori, moderatori, producători de emisiuni televizate, asta ar însemna că evenimentele de aici, de la Nisporeni vor fi reflectate mai pe larg, asta înseamnă că tinerii de aici de la Nisporeni şi din raionul Nisporeni vor fi antrenaţi în a prezenta evenimentele în desfăşurare, asta înseamnă că tinerii vor avea o atitudine mai responsabilă faţă de tot ce seîntâmpla în jur aici. Mi-aş dori ca toate cunoştinţele care le obţin, să le implementeze în viaţa lor, chiar dacă nu vor deveni ziarişti, să le prindă bine, pentru comunicare, pentru a vedea anumite lucruri şi realităţi prin prisma unei echidistanţe şi a unei imparţialităţi de care trebuie să dea dovadă ziariştii”.

De asemenea, ei au aflat cum se realizează o emisiune  televizată și cât de solicitantă este munca în televiziunede la gazda întrunirii – jurnalista de la Albasat TV, Tatiana Pantilei.

La instruire a asistat colaboratoarea IREX Europe, Valentina Botnaru, care i-a încurajat pe tineri să fie activi, să devină reporteri cetăţeneşti în localitatea lor, semnalând în acest fel problemele cu care se confruntă atât tinerii, cât şi comunitatea per ansamblu.

VALENTINA BOTNARU, COLABORATOARE IREX EUROPE: "Astăzi suntem aici în vizită la ALBASAT TV întrucât avem un proiect vizat pe tineri, încercăm să consolidăm cetăţenii să devină tineri activi prin intermediul jurnalismului. Împreună cu ALBASAT TV facem o instruire cu tinerii din Nisporeni şi sperăm noi, după instruire ei vor fi mai avansaţi în ceia ce este o ştire, cum putem crea o ştire, cum putem independent, transparent, echidistant să redăm evenimentele din localitatea noastră şi sperăm să vedem şi rezultatele după instruire”.

Această activitate face parte din cadrul proiectului ”Tineri activi pentru comunitate”, implementat de ALBASAT, în cadrul programului «Încurajarea tinerilor pentru ca să devină cetăţeni activi » implementat de IREX Europe, în parteneriat cu Centrul Media pentru tineri şi susţinut financiar de Uniunea Europeană.

Opiniile exprimate în acest material nu reflectă neapărat punctele de vedere ale Uniunii Europene.

albasat
Dacă observați o eroare, evidențiați textul dorit și apăsați pe Ctrl + Enter pentru a o raporta editorului
89 reviews în aprilie
Vă recomand
Nimeni nu a recomandat încă

Comentarii

Comments are designed to communicate and discuss the features of an enterprise or event, as well as to find out the interesting questions on it.

Societate
Elevii intră de sâmbătă, 27 aprilie, în vacanța de Paști, care va dura zece zile. Școlarii vor reveni la ore pe 7 mai. Vor învăța și pe 8 mai, după care iar vor sta acasă patru zile.Șefa Serviciului informare și comunicare cu mass media a Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, Angela Mutruc, a precizat pentru IPN că din data de 9 mai și până pe 12 mai, școlarii vor avea o minivacanță. Ziua de 10 mai, la fel ca și bugetarii, elevii o vor recupera p...
Societate
Ziua drapelului naţional a fost sărbătorită la Nisporeni. Cu acest prilej, dis-de-dimineaţă, a avut loc o ceremonie specială, la care au participat autoritățile locale. Vedeți mai jos o GALERIE FOTO.
Societate
Serviciul Hidrometeorologic de Stat anunță pentru astăzi, 26 aprilie, cer variabil. Maxima termică va urca până la 23 de grade Celsius. În nordul ţării, termometrele vor indica +19 °C ziua și +5 °C noaptea. În centru vor fi +21 de grade Celsius ziua, iar noaptea va fi +7 grade Celsius.
Sănătate
Unul din trei medici din Republica Moldova se află la vârsta de pensionare, ceea ce atestă o îmbătrânire continuă a lucrătorilor medicali din Republica Moldova. În același timp, tinerii de pe băncile Facultății de Medicină nu se înghesuie la un post în sistemul public. Numai 10 tineri specialiști au mers să se angajeze în sate, scrie sănătateinfo.md. Datele Sindicatelor din Sănătate arată că 2.885 medici, ceea ce reprezintă aproape o treime din numărul tot...
Moldova Plus
Încă o rundă de alegeri a avut loc, la care puțini tineri cu vârste cuprinse între 18-25 de ani au preferat să participe. Nu au întârziat nici știrile în care tinerii au fost numiți pasivi, leneși sau indiferenți de a-și decide viitorul.  Însă, lucrurile nu sunt mereu așa. Irina Iacoban, o tânără activă din Chișinău, nu a mers să voteze, pentru că, spune ea, nu are din ce alege. „Dacă pe masă ai mai multe mere stricate, tu pe care-l alegi? De obicei, așa s...
Societate
În anul 2018 s-au născut cu aproape 1500 de copii mai puțin decât în 2017, arată datele Biroului Național de Statistică. Într-un răspuns pentru Agenția de Presă IPN, BNS menționează că anul trecut au venit pe lume 32 606 de copii, ceea ce constituie o descreștere cu 4,3% față de anul 2017.Rata natalității a fost de 9,2 născuți-vii la o mie de locuitori. Din numărul copiilor născuți-vii, ponderea băieților este de 51,7%. Astfel, raportul este de 107 băieți...
Cultură
În incita bibliotecii publice raionale din or. Nisporeni s-a desfășurat etapa raională a Concursului literar” La izvoarele înțelepciunii”, ediţia a XXIX-a, dedicată scriitorului Camil Petrescu. Scopul acestui concurs este promovarea lecturii şi familiarizarea elevilor cu viaţa şi activitatea personalităţilor din literatură, cultură, istorie naţională şi universală. GABRIEL BOUROŞ, PARTICIPANT: "Acest concurs a fost un pic mai greu deoarece Cămil Petrescu e...
Societate
La liceul „Mircea Eliade” din Nisporeni a fost organizat un eveniment tradiţional – Ziua uşilor deschise pentru elevii ce vor păşi anul acesta pragul şcolii în clasa I. În sala de festivităţi a instituţiei au fost invitaţi copiii din grupele preşcolare de la grădiniţele din oraş, fiind însoţiţi de părinţi şi de educatorii, care i-au ghidat în pregătirea de şcoală. Copiii de la grădiniţă au simţit că sunt aşteptaţi cu cea mai mare plăcere la şcoală, unde l...
Societate
În Republica Moldova vor funcționa centre specializate de intervenție pentru copii și adulți cu tulburări din spectrul autist (TSA). Guvernul a aprobat Regulamentul-cadru de organizare și funcționare a acestora și standardele minime de calitate. Centrele vor fi publice sau private, iar beneficiarii acestora vor putea fi copii de la 3 până la 18 ani și tineri, de la 18 până la 25 de ani.Într-un comunicat de presă al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecț...