(VIDEO/FOTO) Tinerii de la Nisporeni au fost iniţiaţi în domeniul jurnalismului

Un grup de 23 de elevi din or. Nisporeni, localităţile Vărzărești şi Şendreni au participat pe 16 martie  la o şedinţă de instruire în domeniul jurnalismului.

Aceștea au aflat ce este o știre, care este structura acesteia, cum să aleagă subiectul și cum să realizeze o știre interesantă și utilă pentru public.

MIHAELA     ZGLAVOCI: ”După părerea mea este un training binevenit, chiar de mult nu am avut parte de aşa evenimente în cadrul raionului Nisporeni şi cred că avem multe de învăţat de la acest training. Evident, vrem să urmăm o astfel de profesie si lucrurile care le-am învăţat aici sunt foarte utile, dar pe lângă această evident că aflăm mai multe, cum se realizează un reportaj şi cât de mult efort se depune în spatele camerelor de luat vederi”.


ADRIAN MOCREAC: “Este o experienţă interesantă, voi veni şi la următoarele desigur. Cred că este o modalitate bună de dezvoltare, pentru că ne ajută să alegem ce putem deveni în viaţă. Am învăţat, că toţi oamenii care stau în spatele camerei sunt o echipă. Atunci când noi ne uităm la televizor, ne pare atât de uşor, dar de fapt aici lucrează multe persoane, mult timp şi mult efort se depune”.

MĂDĂLINA BOLEA: ”Am învăţat că de fapt interviul şi reportajul necesită o muncă asiduă pentru a elabora un text, ceva unic şi ceva foarte bun”.

SORINA BOLEA: ”A fost o activitate foarte interesantă şi productivă, sper că în viitor să se organizeze mai multe activităţi interesante pentru noi. Am aflat foarte multe lucruri interesante, am aflat mai multe tipuri de reportaje, fiecare ce presupune, din ce sunt alcătuite. În continuare voi utiliza toate cele cunoscute pentru a realiza diferite reportaje, pentru a informa şi pe colegii mei despre cele ştiute şi aflate astăzi”.

ALEXANDRA CÂRLIG: “Astăzi am reuşit să aflăm mai multe lucruri în acest domeniu şi anume în domeniul jurnalismului, am reuşit să îndeplinim şi câteva sarcini”.

MIŞCOI DIANA: “În urma acestui traning, noi am învăţat ce înseamnă mass-media, am învăţat cum putem să ne bazăm pe jurnalism. În general, ce profesie putem alege pe viitor. ”.

Elevii au avut posibilitatea să afle cât de complexă este munca în echipă într-o televiziune, de la jurnalista de la compania publica Moldova1, Ludmila Barba, care a fost şi moderatoarea acestei instruiri.

LUDMILA BARBA, TRAINER: "Astăzi, aici la Nisporeni, am onoarea să desfăşor un training pentru viitorii ziarişti. Cred că este o idee foarte bună, o iniţiativă foarte bună a echipei de la ALBASAT TV, că doresc să-şi pregătească o echipă de tineri reporteri, prezentatori, moderatori, producători de emisiuni televizate, asta ar însemna că evenimentele de aici, de la Nisporeni vor fi reflectate mai pe larg, asta înseamnă că tinerii de aici de la Nisporeni şi din raionul Nisporeni vor fi antrenaţi în a prezenta evenimentele în desfăşurare, asta înseamnă că tinerii vor avea o atitudine mai responsabilă faţă de tot ce seîntâmpla în jur aici. Mi-aş dori ca toate cunoştinţele care le obţin, să le implementeze în viaţa lor, chiar dacă nu vor deveni ziarişti, să le prindă bine, pentru comunicare, pentru a vedea anumite lucruri şi realităţi prin prisma unei echidistanţe şi a unei imparţialităţi de care trebuie să dea dovadă ziariştii”.

De asemenea, ei au aflat cum se realizează o emisiune  televizată și cât de solicitantă este munca în televiziunede la gazda întrunirii – jurnalista de la Albasat TV, Tatiana Pantilei.

La instruire a asistat colaboratoarea IREX Europe, Valentina Botnaru, care i-a încurajat pe tineri să fie activi, să devină reporteri cetăţeneşti în localitatea lor, semnalând în acest fel problemele cu care se confruntă atât tinerii, cât şi comunitatea per ansamblu.

VALENTINA BOTNARU, COLABORATOARE IREX EUROPE: "Astăzi suntem aici în vizită la ALBASAT TV întrucât avem un proiect vizat pe tineri, încercăm să consolidăm cetăţenii să devină tineri activi prin intermediul jurnalismului. Împreună cu ALBASAT TV facem o instruire cu tinerii din Nisporeni şi sperăm noi, după instruire ei vor fi mai avansaţi în ceia ce este o ştire, cum putem crea o ştire, cum putem independent, transparent, echidistant să redăm evenimentele din localitatea noastră şi sperăm să vedem şi rezultatele după instruire”.

Această activitate face parte din cadrul proiectului ”Tineri activi pentru comunitate”, implementat de ALBASAT, în cadrul programului «Încurajarea tinerilor pentru ca să devină cetăţeni activi » implementat de IREX Europe, în parteneriat cu Centrul Media pentru tineri şi susţinut financiar de Uniunea Europeană.

Opiniile exprimate în acest material nu reflectă neapărat punctele de vedere ale Uniunii Europene.

albasat
Dacă observați o eroare, evidențiați textul dorit și apăsați pe Ctrl + Enter pentru a o raporta editorului
102 reviews în iulie
Vă recomand
Nimeni nu a recomandat încă

Comentarii

Comments are designed to communicate and discuss the features of an enterprise or event, as well as to find out the interesting questions on it.

Sănătate
Băiatul de 11 ani diagnosticat cu rabie, care se află la spital în stare extrem de gravă, s-a îmbolnăvit acum zece zile, după ce a fost zgâriat de un câine necunoscut, care i-a sărit în spate în timp ce copilul mângâia un alt patruped. Băiatul a acuzat slăbiciuni generale, cefalee, lipsa poftei de mâncare, febra până la 39,3 de grade Celsius și agitație.Potrivit Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, la spital starea băiatului s-a agravat, iar la 16 i...
Societate
Doi cetățeni moldoveni au murit, marți seara, într-un accident rutier produs pe traseul Odesa-Reni, lângă comuna Petrodolînske, regiunea Ovidiopol, după ce mașina în care se aflau s-a lovit frontal cu un alt automobil, transmite IPN.Potrivit Poliției din Odesa, accidentul a avut loc în jurul orei 20.00. Ca urmare a accidentului, șoferul unuia dintre automobile, din regiunea transnistreană, și pasagerul său, cetățean al Republicii Moldova, au murit la fața...
Sport
Atleta Alexandra Emilianov a cucerit medalia de argint la Campionatul European Under 23, care s-a desfășurat în Suedia. Sportiva de 19 ani a concurat la proba aruncarea discului și a înregistrat rezultatul 57,30 metri, transmite IPN.Primul loc a fost ocupat de croata Marija Tolj (62,76 metri), în timp ce germana Annina Brandenburg s-a clasat pe locul 3 (56,52 metri).Pentru Alexandra urmează Campionatul European pe echipe din Macedonia și Campionatul Mondia...
Sport
Sheriff a ratat calificarea în turul doi preliminar al Ligii Campionilor. Echipa din Tiraspol a câștigat meciul retur din deplasare cu Saburtalo Tbilisi, scor 3-1. În faza următoare a competiției a ajuns însă formația georgiană, grație victoriei din prima manșă cu 3-0, transmite IPN.Sheriff a început excelent partida din Georgia și în primele 10 minute a înscris de trei ori, prin Latifi, Margvelașvili (autogol) și Tambe. Saburtalo a redus din diferență în...
Societate
Casa Națională de Asigurări Sociale face publică lista agenților economici care nu au ridicat de la casele teritoriale o parte din carnetele de muncă ale angajaților. În acest context, CNAS se adresează către contribuabili să vină la structurile teritoriale și să ridice carnetele de muncă, transmite IPN.Într-un comunicat de presă emis de instituție se menționează că, în conformitate cu o hotărâre de Guvern, CNAS a fost responsabilă de scanarea carnetelor d...
Economie
Anul 2018 a fost unul reușit pentru activitatea Băncii Naționale a Moldovei, instituția făcând pași importanți care au dus la schimbarea radicală a sistemului bancar. Declarația aparține guvernatorului BNM, Octavian Armașu, și a fost făcută pe 17 iulie, la prezentarea raportului anual la ședința Comisiei economie, buget și finanțe a Parlamentului. Potrivit raportului, băncile sunt mult mai bine guvernate, fiind eliminate riscurile unor noi fraude, transmit...
Societate
Trei pompe noi și cinci convertizoare de frecvență vor fi montate de către Termoelectrica la Centrala Electrică cu Termoficare, Sursa I, în cadrul lucrărilor de modernizare planificate. Va fi modernizată și pompa de alimentare a cazanului din cadrul sursei întâi, care a fost pusă în funcțiune în 1976, se menționează într-un comunicat de presă al întreprinderii, citat de IPN.Potrivit comunicatului, lucrările sunt executate pe etape și presupun demontarea un...
Sănătate
Un copil de 11 ani din municipiul Chișinău a fost internat în stare extrem de gravă la Spitalul clinic municipal de boli contagioase de copii, fiind diagnosticat cu rabie.Solicitată de IPN, vicedirectorul Spitalului, Stela Cornilova, a declarat că băiatul a fost internat în Secția de reanimare, pe 12 iulie. Se cunoaște că a fost în contact cu câinii. Urmă de mușcătură nu are, dar putea contracta virusul printr-o zgârietură, contactând cu saliva animalului...
Politică
În Republica Moldova, va conta implementarea intențiilor expuse în programul noului Guvern. Vor conta schimbările reale pe care acestea le va produce. În acest spirit vom continua sprijinirea procesului de reformă”, a declarat înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe și politica de securitate, în cadrul unor dezbateri în Parlamentul European privind situația în Republica Moldova.Potrivit oficialului european, este îmbucurător faptul...