(VIDEO/FOTO) Tinerii de la Nisporeni au fost iniţiaţi în domeniul jurnalismului

Un grup de 23 de elevi din or. Nisporeni, localităţile Vărzărești şi Şendreni au participat pe 16 martie  la o şedinţă de instruire în domeniul jurnalismului.

Aceștea au aflat ce este o știre, care este structura acesteia, cum să aleagă subiectul și cum să realizeze o știre interesantă și utilă pentru public.

MIHAELA     ZGLAVOCI: ”După părerea mea este un training binevenit, chiar de mult nu am avut parte de aşa evenimente în cadrul raionului Nisporeni şi cred că avem multe de învăţat de la acest training. Evident, vrem să urmăm o astfel de profesie si lucrurile care le-am învăţat aici sunt foarte utile, dar pe lângă această evident că aflăm mai multe, cum se realizează un reportaj şi cât de mult efort se depune în spatele camerelor de luat vederi”.


ADRIAN MOCREAC: “Este o experienţă interesantă, voi veni şi la următoarele desigur. Cred că este o modalitate bună de dezvoltare, pentru că ne ajută să alegem ce putem deveni în viaţă. Am învăţat, că toţi oamenii care stau în spatele camerei sunt o echipă. Atunci când noi ne uităm la televizor, ne pare atât de uşor, dar de fapt aici lucrează multe persoane, mult timp şi mult efort se depune”.

MĂDĂLINA BOLEA: ”Am învăţat că de fapt interviul şi reportajul necesită o muncă asiduă pentru a elabora un text, ceva unic şi ceva foarte bun”.

SORINA BOLEA: ”A fost o activitate foarte interesantă şi productivă, sper că în viitor să se organizeze mai multe activităţi interesante pentru noi. Am aflat foarte multe lucruri interesante, am aflat mai multe tipuri de reportaje, fiecare ce presupune, din ce sunt alcătuite. În continuare voi utiliza toate cele cunoscute pentru a realiza diferite reportaje, pentru a informa şi pe colegii mei despre cele ştiute şi aflate astăzi”.

ALEXANDRA CÂRLIG: “Astăzi am reuşit să aflăm mai multe lucruri în acest domeniu şi anume în domeniul jurnalismului, am reuşit să îndeplinim şi câteva sarcini”.

MIŞCOI DIANA: “În urma acestui traning, noi am învăţat ce înseamnă mass-media, am învăţat cum putem să ne bazăm pe jurnalism. În general, ce profesie putem alege pe viitor. ”.

Elevii au avut posibilitatea să afle cât de complexă este munca în echipă într-o televiziune, de la jurnalista de la compania publica Moldova1, Ludmila Barba, care a fost şi moderatoarea acestei instruiri.

LUDMILA BARBA, TRAINER: "Astăzi, aici la Nisporeni, am onoarea să desfăşor un training pentru viitorii ziarişti. Cred că este o idee foarte bună, o iniţiativă foarte bună a echipei de la ALBASAT TV, că doresc să-şi pregătească o echipă de tineri reporteri, prezentatori, moderatori, producători de emisiuni televizate, asta ar însemna că evenimentele de aici, de la Nisporeni vor fi reflectate mai pe larg, asta înseamnă că tinerii de aici de la Nisporeni şi din raionul Nisporeni vor fi antrenaţi în a prezenta evenimentele în desfăşurare, asta înseamnă că tinerii vor avea o atitudine mai responsabilă faţă de tot ce seîntâmpla în jur aici. Mi-aş dori ca toate cunoştinţele care le obţin, să le implementeze în viaţa lor, chiar dacă nu vor deveni ziarişti, să le prindă bine, pentru comunicare, pentru a vedea anumite lucruri şi realităţi prin prisma unei echidistanţe şi a unei imparţialităţi de care trebuie să dea dovadă ziariştii”.

De asemenea, ei au aflat cum se realizează o emisiune  televizată și cât de solicitantă este munca în televiziunede la gazda întrunirii – jurnalista de la Albasat TV, Tatiana Pantilei.

La instruire a asistat colaboratoarea IREX Europe, Valentina Botnaru, care i-a încurajat pe tineri să fie activi, să devină reporteri cetăţeneşti în localitatea lor, semnalând în acest fel problemele cu care se confruntă atât tinerii, cât şi comunitatea per ansamblu.

VALENTINA BOTNARU, COLABORATOARE IREX EUROPE: "Astăzi suntem aici în vizită la ALBASAT TV întrucât avem un proiect vizat pe tineri, încercăm să consolidăm cetăţenii să devină tineri activi prin intermediul jurnalismului. Împreună cu ALBASAT TV facem o instruire cu tinerii din Nisporeni şi sperăm noi, după instruire ei vor fi mai avansaţi în ceia ce este o ştire, cum putem crea o ştire, cum putem independent, transparent, echidistant să redăm evenimentele din localitatea noastră şi sperăm să vedem şi rezultatele după instruire”.

Această activitate face parte din cadrul proiectului ”Tineri activi pentru comunitate”, implementat de ALBASAT, în cadrul programului «Încurajarea tinerilor pentru ca să devină cetăţeni activi » implementat de IREX Europe, în parteneriat cu Centrul Media pentru tineri şi susţinut financiar de Uniunea Europeană.

Opiniile exprimate în acest material nu reflectă neapărat punctele de vedere ale Uniunii Europene.

albasat
Dacă observați o eroare, evidențiați textul dorit și apăsați pe Ctrl + Enter pentru a o raporta editorului
106 views în octombrie
Vă recomand
Nimeni nu a recomandat încă

Comentarii

Post your comment to communicate and discuss this article.

Societate
Un bărbat de 34 de ani a fost condamnat 10 ani de închisoare după ce a promis unor tinere de 20 de ani locuri de muncă în Dubai, dar apoi le-a dus în Cipru de Nord, unde le-a luat pașapoartele.„Zilnic, acestea trebuiau să deservească câte 7-8 clienți, de care, în unele cazuri, erau maltratate, fără ca administrația să intervină. Munca era de 24/24 și includea și dansurile în local. Victimele nu erau lăsate să părăsească localul”, se arată într-un comunicat...
Societate
Președintele Igor Dodon întreprinde o vizită în Japonia, pentru a participa la ceremonia de încoronare a împăratului Naruhito. Într-o postare pe Facebook, președintele spune că la festivitate vor participa peste 150 de șefi de stat și guvern și preconizează să aibă întrevederi bilaterale cu lideri din străinătate.Potrivit președintelui, în Japonia, a reușit să viziteze Ambasada Republicii Moldova la Tokyo și a discutat cu angajații misiunii diplomatice. Ac...
Politică
Partidul Democrat s-a impus la alegerile din 20 octombrie la Nisporeni. Astfel, PD-ul urmează să aibă majoritate în cadrul consiliului raional, după ce a obținut un scor de aproape 50%. El este urmat de Blocul ACUM, cu 22,73 %. Iar pentru PSRM şi-au dat votul  7,88 la sută dintre alegători.  De asemenea, PDM s-a ales cu puţin peste 39% pentru consilierii locali ai or. Nisporeni. Blocul electoral ACUM a obţinut 29, 75 la sută din numărul votanţilor. Pentru...
Societate
Un oraş modern, cu locuri de muncă şi salarii decente. Pentru asta au votat majoritatea oamenilor din Nisporeni. Ei îşi pun speranţa că oraşul va fi condus de un primar responsabil, care să apere interesele cetăţenilor. De asemenea, alegătorii s-au arătat convinşi că votul lor va schimba spre bine situaţia  din Nisporeni.  Unii oameni au preferat să-şi înceapă ziua la secţiile  de votare, exercitându-şi dreptul de a alege primarul, consilierii locali, rai...
Societate
Comisia Electorală Centrală a prezentat cu puțin timp în urmă primele rezultate preliminare ale alegerilor parlamentare noi în cele patru circumscripții uninominale. Potrivit acestora, în Parlament ar ajunge un socialist, un democrat și doi membri ai Blocului ACUM. Până la această oră, pentru CEU nr. 17 (Nisporeni, Strășeni), au fost procesate 21 din 43 de procese-verbale. Voturile a 7700 de alegători au fost repartizate în felul următor: 4094- Verdeș Ghen...
Societate
Către ora 15.00, la alegerile locale in or.Nisporeni se înregistrează o prezență la vot de peste 28%. În ceea ce ține de prezența la urne, către ora 15.00, mai activi sunt bărbații  în comparație cu femeile, raportul fiind de 50.75 % la 49.25%. Totodată, cei mai activi – 37.31% – sunt alegătorii cu vârstele cuprinse între 56 și 70 de ani. Această categorie de vârstă este urmată de cetățenii cu vârstele cuprinse între 41 și 55 de ani – 26.03%. Următoarele c...
Societate
În perioada 18-25 octombrie se desfășoară Campania naţională „Săptămâna de luptă împotriva traficului de ființe umane". Cu acest prilej, Direcţia pentru Ocuparea Forţei de Muncă Nisporeni în colaborare cu Biroul de Probaţiune a organizat un seminar informativ, la care au participat 16 şomeri. Aceştia au aflat cum ar putea să se angajeze legal în câmpul muncii, dar şi care sunt riscurile de a deveni victimă a traficului de fiinţe umane. Campania este lansat...
Societate
Din Fondul național de dezvoltare vor fi finanțare mai multe proiecte de îmbunătățire a vieții și condițiilor de muncă în mediul rural. Un regulament aprobat de Guvern prevede că subvențiile vor oscila de la un milion până la trei milioane de lei, în funcție de proiect, și vor acoperi până la 80% din buget.Numărul de beneficiari de infrastructură modernă și servicii îmbunătățite se estimează la 250 de mii de oameni anual. De asemenea, se preconizează crear...
Societate
Incluziunea persoanelor cu dizabilități și a persoanelor de etnie romă la alegerile locale continuă să fie una problematică. Concluzia se conține în raportul de monitorizare „Cât de incluzive sunt alegerile locale generale din 20 octombrie 2019?”, elaborat de Fundația Est-Europeană.În raportul prezentat într-o conferință de presă la IPN, de Polina Panainte, secretarul Coaliției Civice pentru Alegeri Libere și Corecte, se precizează că, față de anii precede...