Pe 24 februarie 2019, vom alege 101 deputați și deputate în Parlamentul Republicii Moldova în baza sistemului electoral mixt. În cadrul acestei emisiuni, ne propunem să vorbim despre faptul ca votul tau contează. Noi avem una dintre cele mai mari drepturi pe care oamenii liberi îl pot avea: dreptul la vot.
Votul este un drept pentru care, pe parcursul istoriei, mulţi s-au luptat şi au sacrificat totul pentru a-l obţine. Poate că fiecare se întreabă: „Desi mii de oameni votează în orice scrutin, votul meu contează cu adevărat?” Adevărul este că votul fiecăruia contează şi va face o diferenţă de fiecare dată când va vota!
A fost demonstrat, nu o singură dată, că un vot poate întoarce roata istoriei. Spre exemplu, în 1876, datorită unui singur vot în plus, Rutherford Hayes a devenit președinte al Statelor Unite ale Americii. După ce cu 100 de ani în urmă, tot în Statele Unite, limba engleza obținea câștig de cauză în fața limbii germane tot cu un singur vot diferență. Tot cu un singur vot, după Revoluția franceză, era abolită monarhia și decapitat regele Ludovic al XVI-lea.
Orice vot este important, mai ales în condițiile noului sistem electoral – cel mixt. Acum, pe lângă deputații înscriși pe liste, vom alege și un candidat din circumscripție. În fiecare circumscripție sunt înregistrați în medie aproximativ 60 de mii de alegători, cam cât populația unui oraș mediu. Astfel, dacă mai înainte votul meu, sau al tău, era unul din aproximativ 3 milioane, acum valoarea lui crește de 50 de ori. Să presupunem că într-o circumscripție vor concura 10 candidați. Asta înseamnă deputatul ar putea fi ales cu 6.000 de voturi. Chiar n-o să-ți fie ciudă dacă din cauza indiferenței tale va ajunge, acolo sus, în Parlament, o altă persoană decât cea pe care ai agreat-o tu?
Da, în Republica Moldova participarea la alegeri nu este obligatorie, așa ca în unele țări. Dar, la fel, legislația nu te obligă să te gândești la viitorul copiilor tăi. Nu te obligă să faci tot posibilul ca să le oferi o cale mai bună decât cea pe care ai fost nevoit s-o bătătorești tu. Deși legea nu te obligă, tu o faci. Pentru că ești o persoană responsabilă.
Votează pentru că îţi pasă de comunitatea ta. Votează pentru că tu crezi într-un guvern liber şi vrei să îţi faci auzită vocea. Votează, deoarece aceasta va face să te simţi bine, să participi la decizii şi să ai un cuvânt de spus.
Votează pentru că îţi pasă