(emisiune/video) Electorala şi electoratul. De ce trebuie să mergem la vot?

Pe 24 februarie 2019, vom alege 101 deputați și deputate în Parlamentul Republicii Moldova în baza sistemului electoral mixt. În cadrul acestei emisiuni,  ne propunem să vorbim despre faptul ca votul tau contează. Noi avem una dintre cele mai mari drepturi pe care oamenii liberi îl pot avea: dreptul la vot.

Votul este un drept pentru care, pe parcursul istoriei, mulţi s-au luptat şi au sacrificat totul pentru a-l obţine. Poate că fiecare se întreabă: „Desi mii de oameni votează în orice scrutin, votul meu  contează cu adevărat?” Adevărul este că votul fiecăruia contează şi va face o diferenţă de fiecare dată când va vota!

A fost demonstrat, nu o singură dată, că un vot poate întoarce roata istoriei. Spre exemplu, în 1876, datorită  unui singur vot în plus, Rutherford Hayes a devenit președinte al Statelor Unite ale Americii. După ce cu 100 de ani în urmă, tot în Statele Unite, limba engleza obținea câștig de cauză în fața limbii germane tot cu un singur vot diferență. Tot cu un singur vot, după Revoluția franceză, era abolită monarhia și decapitat regele Ludovic al XVI-lea.

Orice vot este important, mai ales în condițiile noului sistem electoral – cel mixt. Acum, pe lângă deputații înscriși pe liste, vom alege și un candidat din circumscripție. În fiecare circumscripție sunt înregistrați în medie aproximativ 60 de mii de alegători, cam cât populația unui oraș mediu. Astfel, dacă mai înainte votul meu, sau al tău, era unul din aproximativ 3 milioane, acum valoarea lui crește de 50 de ori. Să presupunem că într-o circumscripție vor concura 10 candidați. Asta înseamnă deputatul ar putea fi ales cu 6.000 de voturi. Chiar n-o să-ți fie ciudă dacă din cauza indiferenței tale va ajunge, acolo sus, în Parlament, o altă persoană decât cea pe care ai agreat-o tu?

 Da, în Republica Moldova participarea la alegeri nu este obligatorie, așa ca în unele țări. Dar, la fel, legislația nu te obligă să te gândești la viitorul copiilor tăi. Nu te obligă să faci tot posibilul ca să le oferi o cale mai bună decât cea pe care ai fost nevoit s-o bătătorești tu. Deși legea nu te obligă, tu o faci. Pentru că ești o persoană responsabilă.

Votează pentru că îţi pasă de comunitatea ta. Votează pentru că tu crezi într-un guvern liber şi vrei să îţi faci auzită vocea. Votează, deoarece aceasta va face să te simţi bine, să participi la decizii şi să ai un cuvânt de spus.

Votează pentru că îţi pasă

albasat
Dacă observați o eroare, evidențiați textul dorit și apăsați pe Ctrl + Enter pentru a o raporta editorului
14 reviews în februarie
Vă recomand
Nimeni nu a recomandat încă

Comentarii

Comments are designed to communicate and discuss the features of an enterprise or event, as well as to find out the interesting questions on it.

Sport
Paulina Țurcan a câștigat medalia de aur la Cupa Europei la judo printre cadeți, care s-a desfășurat la Fuengirola (Spania), transmite IPN.În limitele categoriei de greutate 40 kg, ea a obținut trei victorii. Paulina le-a învins pe Noelia Barrero (Spania), Alina Lazareva (Rusia) și Sana Sabri (Franța).Pe podium a urcat și Oxana Diacenco la +70 kg. După două victorii, ea i-a cedat în semifinale rusoaicei Aleksandra Zagirova, dar în meciul pentru medalia de...
Societate
La 15 februarie 2019 se împlinesc 30 de ani de la retragerea trupelor sovietice din  Afganistan. Cu această ocazie în oraşul Nisporeni,  în memoria ostaşilor căzuţi, a avut loc acţiunea de comemorare.  La eveniment au fost prezenţi reprezentanţii ai autoritatilor locale, veterani ai războiului din Afganistan si rude ale celor căzuți pe campul de luptă. Ceremonia solemnă a început cu un serviciu divin  Cei prezenți au ținut un minut de reculegere, au depus...
Politică
Votarea în cadrul scrutinelor electorale desfășurate în Republica Moldova se efectuează în baza buletinului de identitate al cetățeanului Republicii Moldova, cu fișa de însoțire care confirmă domiciliul sau reședința alegătorului pe teritoriul secției de votare.Un alt act în baza căruia moldovenii pot să-și exprime dreptul la vot este buletinul de identitate provizoriu (formularul nr.9) cu mențiunile privind cetățenia Republicii Moldova și domiciliul titul...