70% din alegători sunt convinși că vor participa la scrutinul parlamentar, Date Inteligente

70% din cetățenii țării sunt convinși că vor participa la alegerile parlamentare din 24 februarie, 19% probabil vor participa, 6,6% sunt siguri că nu vor participa, iar 3,6% încă nu au decis. Așa arată datele unui sondaj de opinie realizat de către compania „Date Inteligente”. Sondajul a fost prezentat miercuri, 30 ianuarie, într-o conferință de presă la IPN.

Întrebați pentru cine își vor da votul la alegerile parlamentare pe circumscripția națională, 32% din respondenți au răspuns PSRM, pentru blocul ACUM își vor da votul 20%, PDM ar acumula 16,1% din sufragii, iar Partidul Șor – 4,3%. 14% din respondenți nu știu dacă vor participa, iar 7,9% intenționează să nu participe la vot.

În baza rezultatelor, luând în calcul și indecișii, Mihai Bologan, directorul executiv „Date Inteligente”, a prezentat două posibile scenarii de distribuire a mandatelor pe circumscripția națională. Dacă Partidul Șor ar intra în Parlament (pragul minim de reprezentare fiind de 6%), PSRM ar lua 22 de mandate, blocul ACUM – 14 mandate, PDM – 11 mandate și partidul Șor – 3 mandate. Dacă Partidul Șor nu intră în Parlament, celor trei partide rămase li se distribuie câte un mandat. Respectiv, PSRM va avea 23 de mandate, Blocul ACUM – 15 mandate și PDM – 12 mandate.

La întrebarea deschisă despre candidatul pe care l-ar vota pe circumscripții uninominale, cel mai des a fost numit Igor Dodon, un candidat PSRM, dar și Maia Sandu. Din totalul de 49% de respondenți deciși, pe Igor Dodon l-au menționat 22%, un candidat PSRM au menționat 12% din alegători și pe Maia Sandu – 11,5%. Potrivit lui Mihai Bologan, pentru că sondajul a fost realizat înainte de campania electorală, respondenții nu-și cunoșteau candidații pe circumscripții, de aceea s-au orientat mai mult spre numirea unui partid.

Apartenența politică a candidatului în circumscripția uninominală contează extrem de mult pentru 26% din respondenți, mult pentru 31%, mai puțin pentru 17% și deloc pentru 12%. „Ne putem aștepta ca majoritatea să voteze pe circumscripții după apartenență de partid și alte calități într-o măsură mai mică”, a spus Mihai Bologan. Politicianul care se bucură de cea mai mare încredere este Igor Dodon, urmat de Maia Sandu, Vladimir Plahotniuc, Pavel Filip, Andrei Năstase și Ilan Șor. Practic 19% nu au încredere în niciun politician.

Același sondaj arată că 52% din respondenți nu cunosc că, în paralel cu alegerile parlamentare, va avea loc și un referendum. Din cei care s-au expus, susțin reducerea numărului de deputați de la 101 la 61 circa 80% din respondenți. Iar 70% susțin retragerea mandatului deputatului care nu-și exercită obligațiile.

Sondajul a fost realizat în perioada 17-26 ianuarie, pe un eșantion de 1208 persoane din 80 de localități și are o marjă de eroare de +/- 2,82 %. Reprezentanții companiei susțin că sondajul a fost realizat din surse proprii și face parte din strategia de promovare a companiei.

albasat
Dacă observați o eroare, evidențiați textul dorit și apăsați pe Ctrl + Enter pentru a o raporta editorului
7 reviews în februarie
Vă recomand
Nimeni nu a recomandat încă

Comentarii

Comments are designed to communicate and discuss the features of an enterprise or event, as well as to find out the interesting questions on it.

Sport
Paulina Țurcan a câștigat medalia de aur la Cupa Europei la judo printre cadeți, care s-a desfășurat la Fuengirola (Spania), transmite IPN.În limitele categoriei de greutate 40 kg, ea a obținut trei victorii. Paulina le-a învins pe Noelia Barrero (Spania), Alina Lazareva (Rusia) și Sana Sabri (Franța).Pe podium a urcat și Oxana Diacenco la +70 kg. După două victorii, ea i-a cedat în semifinale rusoaicei Aleksandra Zagirova, dar în meciul pentru medalia de...
Societate
La 15 februarie 2019 se împlinesc 30 de ani de la retragerea trupelor sovietice din  Afganistan. Cu această ocazie în oraşul Nisporeni,  în memoria ostaşilor căzuţi, a avut loc acţiunea de comemorare.  La eveniment au fost prezenţi reprezentanţii ai autoritatilor locale, veterani ai războiului din Afganistan si rude ale celor căzuți pe campul de luptă. Ceremonia solemnă a început cu un serviciu divin  Cei prezenți au ținut un minut de reculegere, au depus...
Politică
Votarea în cadrul scrutinelor electorale desfășurate în Republica Moldova se efectuează în baza buletinului de identitate al cetățeanului Republicii Moldova, cu fișa de însoțire care confirmă domiciliul sau reședința alegătorului pe teritoriul secției de votare.Un alt act în baza căruia moldovenii pot să-și exprime dreptul la vot este buletinul de identitate provizoriu (formularul nr.9) cu mențiunile privind cetățenia Republicii Moldova și domiciliul titul...