(Emisiune/video) Sistemul electoral mixt: cum funcționează?

Pe 24 februarie 2019, vom alege 101 deputați și deputate în Parlamentul Republicii Moldova în baza sistemului electoral mixt. În cadrul acestei emisiuni,  ne propunem să vorbim despre elementele-cheie ale sistemului electoral mixt.

Așadar, la scrutinul din 24 februarie 2019, pentru a decide componența noului Parlament, va trebui să utilizăm două buletine de vot: unul - pentru a alege un deputat din regiunea în care avem domiciliu, adică, din circumscripția uninominală; și altul – pentru a alege un deputat din circumscripția națională. Astfel, un deputat ar putea să ne reprezinte la nivel local, și altul – la nivel național.

Pentru alegerile parlamentare din 24 februarie 2019, sunt stabilite 51 de circumscripții uninominale: 48 de circumscripții în țară și 3 circumscripții peste hotare. Circumscripțiile uninominale din țară cuprind un număr relativ egal de alegători - între 55,000 și 60,000. Prin urmare, în fiecare circumscripție uninominală, din mediul rural, intră localități din unul, două sau mai multe raioane. De exemplu, din circumscripția uninominală nr. 16, fac parte localități doar din raionul Ungheni, iar din circumscripția 17 - localități din raioanele Nisporeni și Strășeni.

În municipiul Chișinău sunt 11 circumscripții uninominale; în Gagauz-Yeri, în municipiul Bălți și în regiunea transnistreană – câte două; în restul țării - 31 de circumscripții. Alegătorii din stânga Nistrului urmează să voteze în secțiile amplasate pe teritoriul aflat sub jurisdicția Republicii Moldova. 3 circumscripții uninominale sunt rezervate diasporei, adică cetățenilor noștri care locuiesc în străinătate și au drept de vot. În viitorul Parlament diaspora va avea trei deputați: unul – din partea celor stabiliți, geografic, la Est de Moldova, al doilea – din partea celor stabiliți la Vest de țara noastră, și al treilea – din partea alegătorilor moldoveni de peste ocean, din SUA și Canada.   

Să revenim la buletinele de vot, în baza cărora vom alege viitorii parlamentari. În unul, vor fi incluși candidații independenți sau cei care au fost propuși de partidele politice. În acest mod vom alege 51 de deputați în Parlament. În al doilea buletin, vor fi incluse partidele politice sau blocurile electorale formate din două sau mai multe partide politice. În viitorul parlament vor fi reprezentate partidele politice care vor acumula mai mult de 6% din voturi, și blocurile electorale, care vor acumula mai mult de 8% din voturi. Mandatele de deputat vor fi distribuite proporțional, în funcție de voturile acumulate. În acest mod vom alege 50 de deputați. Anume aceasta înseamnă sistem electoral mixt: parte dintre deputați vor fi aleși pe circumscripții uninominale, iar altă parte, pe circumscripția națională.

albasat
Dacă observați o eroare, evidențiați textul dorit și apăsați pe Ctrl + Enter pentru a o raporta editorului
19 reviews în februarie
Vă recomand
Nimeni nu a recomandat încă

Comentarii

Comments are designed to communicate and discuss the features of an enterprise or event, as well as to find out the interesting questions on it.

Sport
Paulina Țurcan a câștigat medalia de aur la Cupa Europei la judo printre cadeți, care s-a desfășurat la Fuengirola (Spania), transmite IPN.În limitele categoriei de greutate 40 kg, ea a obținut trei victorii. Paulina le-a învins pe Noelia Barrero (Spania), Alina Lazareva (Rusia) și Sana Sabri (Franța).Pe podium a urcat și Oxana Diacenco la +70 kg. După două victorii, ea i-a cedat în semifinale rusoaicei Aleksandra Zagirova, dar în meciul pentru medalia de...
Societate
La 15 februarie 2019 se împlinesc 30 de ani de la retragerea trupelor sovietice din  Afganistan. Cu această ocazie în oraşul Nisporeni,  în memoria ostaşilor căzuţi, a avut loc acţiunea de comemorare.  La eveniment au fost prezenţi reprezentanţii ai autoritatilor locale, veterani ai războiului din Afganistan si rude ale celor căzuți pe campul de luptă. Ceremonia solemnă a început cu un serviciu divin  Cei prezenți au ținut un minut de reculegere, au depus...
Politică
Votarea în cadrul scrutinelor electorale desfășurate în Republica Moldova se efectuează în baza buletinului de identitate al cetățeanului Republicii Moldova, cu fișa de însoțire care confirmă domiciliul sau reședința alegătorului pe teritoriul secției de votare.Un alt act în baza căruia moldovenii pot să-și exprime dreptul la vot este buletinul de identitate provizoriu (formularul nr.9) cu mențiunile privind cetățenia Republicii Moldova și domiciliul titul...