Cel mai bun film al fiecărui an din 2000 până astăzi. Le-ai văzut pe toate?

În fiecare an avem câteva filme despre care toată lumea vorbeşte, pe care toţi criticii îl laudă şi care câştigă toate premiile festivalurilor de profil, însă, de cele mai multe ori avem şi dispute de genul “cel mai bun film a fost X, nu Y”. În ultimul timp, mai ales filmele care au câştigat Premiile Oscar au fost îndelung contestate atât de specialişti, cât şi de fani (mai ales de ei, am putea spune). 

Şi cu toate astea, trebuie să oferim acest titlu de cel mai bun film al anului respectiv. Aşa că, acum a venit timpul să vorbim despre cele mai bune filme ale ultimilor 18 ani. Iar dacă nu le-aţi văzut, poate ar fi bine să nu mai pierdeţi timpul cu altceva. Vestea bună este că multe dintre ele se găsesc deja pe Netflix sau HBO (asta dacă nu au apărut deja la posturile noastre de televiziune). 

Pe lista de mai jos o să regăsiţi filme precum "The Social Network" sau "Moonlight", alături de "Lord of the Rings" sau animaţia "Ratatouille". Agregatorul Metacritic face anual lista cu cele mai bune filme ale perioadei respective. Iar noi am ales cel mai bun film pentru fiecare perioadă în parte. Nu vă spunem de pe acum, dar în top o să regăsiţi o surpriză foarte plăcută. Şi, în plus, vă mai aducem din când în când şi câte o recomandare care să completeze acest film. 

Aşadar, înainte să vă spunem "vizionare plăcută", vă lăsăm mai jos topul celor mai bune filme din 2000 până astăzi:

2000: "Crouching Tiger, Hidden Dragon"

În China secolului al XIX-lea, o sabie magică oferită de un mare luptător iubitei sale este furată. Aşa că toată lumea încearcă să o găsească. Căutarea îi duce pe eroi către House of Yu, acolo unde povestea ia o întorsătură diferită. Un asasin misterios intră în acţiune. Şi o nouă povested e dragoste se încheagă.

Metascore: 93/100

User score: 8.1/10 

2001: "The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring"

Nu cred că există cineva care să nu fi văzut serial Lord of the Rings. Iar dacă, prin absurd, te afli în această situaţie, nu ai nicio scuză. Caută serial şi începe cu primul film. Lord of the Rings a avut un impact atât de puternic în cinematografia mondială, încât a schimbat profund nu doar modul în care sunt făcute astăzi filmele de genul blockbuster, dar şi modul în care publicul le consumă. Seria urmăreşte aventurile eroice ale personajelor scrise de J.R.R. Tolkien. 

Metascore: 92/100

User score: 9.1/10

2002: "Spirited Away"

Tânăra Chihiro cade prizonieră într-o lume ciudată a spiritelor. Iar atunci când părinţii săi observă schimbarea sa misterioasă, eroina îşi face curaj şi îşi strânge toate puterile pentru a se elibera din mrejele acestei lumi dubioase şi a se întoarce la familia sa. 

Metascore: 96/100

User score: 9/10

Recomandarea noastră: Y Tu Mamá También

2003: "The Lord of the Rings: The Return of the King"

Spuneam şi mai sus că seria Lord of the Ringstrebuie văzută de toată lumea şi nu doar pentru poveste, ci mai ales pentru inovaţiile pe care le-a adus în ceea ce priveşte efectele visuale. Aşa că nu e de mirare că îl regăsim din nou pe listă. În acest film aflăm povestea capitalei Gondor. 

Metascore: 94/100

User score: 9.1/10

2004: "Sideways"

Doi prieteni foarte buni se pregătesc să plece într-un road trip în lumea degustărilor de vinuri şi de aici începe o explorare comic a iubirii şi prieteniei, precum şi a singurătăţii şi a războiului  dintre Pinot şi Cabernet.

Metascore: 94/100

User score: 7/10

2005: "The Best of Youth"

Alergând printre decenii, din haosul anilor ’60 şi până în prezent, acest film urmăreşte aventurile a doi fraţi din Italia şi cum trec aceştia printre evenimentele tumultoase din istoria ţării lor. 

Metascore: 89/100

User score: 8.8/10

Recomandarea noastră: Brokeback Mountain

2006: "Pan's Labyrinth"

Tânăra Ofelia intră într-o lume incredibil de cruntă atunci când se mută cu tatăl său vitreg, un ofiţer militar cu apucători de tiran. O luptă disproporţionată între un adult puternic şi o fetiţă înarmată doar cu imaginaţia ei. În încercarea ei de a evada din această lume dureroasă, Ofelia descoperă un labirint misterios de care se agaţă pentru a se salva. 

Metascore: 98/100

User score: 8.7/10

2007: "Ratatouille"

Şi mai avem o animaţie în top. Ratatouilese instalează confortabil ca fiind cel mai bun film al anului 2007. Povestea va urmări visul greu de realizat a lui Remy care îşi doreşte să devină un chef ... deşi el este doar un mic şoricel. 

Metascore: 96/100

User score: 8.6/10

2008: "4 Luni, 3 săptămâni şi 2 zile"

Vă spuneam de la început despre o surpriză care sigur o să vă bucure, a venit timpul ei – cel mai bun film al anului 2008 este producţia românească semnată de Cristian Mungiu. Dacă nu aţi văzut-o deja, atunci ar fi cazul să o faceţi. Şi nu pentru că filmul a intrat în acest top select, nici pentru că a fost marele câştigător al Festivalului de la Cannes, ci pentru că este foarte bun. Acţiunea se situează în comunism dureros al României anilor ’80, atunci când avortul era complet interzis. În aceste condiţii grele, două colege de cămin, Otilia şi Găbiţa, trăiesc situaţii extreme care vor lăsa urmări puternice în mintea şi sufletul amândurora.  

Metascore: 97/100

User score: 8/10

2009: "The Hurt Locker"

Filmul a făcut istorie datorită faptului că a fost primul film regizat de o femeie (Kathryn Bigelow) care să fi câştigat premiul pentru Best Picture la Premiile Oscar. The Hurt Lockerspune povestea de pe frontul din Irak prin acţiunile trăited e sergentul James (Jeremy Renner) şi subordonaţii săi Sanborn (Anthony Mackie) şi Eldridge (Brian Geraghty). 

Metascore: 94/100

User score: 7.3/10

2010: "The Social Network"

Mai ales acum când toată lumea vorbeşte despre impactul reţelelor de socializare, trebuie văzut acest film. Pe scurt, The Social Networkspune povestea lui Mark Zuckerberg (Jesse Eisenberg) care într-o noapte în toamna anului 2003 începe să lucreze la Facebook.

Metascore: 95/100

User score: 8.2/10

2011: "A Separation"

Filmul se petrece în Iranul contemporan, spunând povestea dramatică a distrugerii unei familii. Simin vrea să plece din Iran împreună cu soţul său Nader şi fiica lor Termeh. Iar atunci când el nu mai vrea să plece pentru că nu vrea să îl lase în urmă pe tatăl său care suferă de Alzheimer, Simin încearcă să divorţeze. 

Metascore: 95/100

User score: 8.9/10

2012: "Zero Dark Thirty"

Pentru decenii, o echipă formată doar din elita intelectuală şi militară de pe tot globul lucrează în secret cu un singur scop: să îl găsească şi să îl elimine pe Osama bin Laden.

Metascore: 95/100

User score: 6.9/10

2013: "12 Years a Slave"

Un film care a marcat istoria recentă a Premiilor Oscar (poate că e cel mai bun film care a câştigat Best Picture în perioada aceasta), 12 Years a Slavese petrece înaintea Războiului Civil din Statele Unite ale Americii şi spune povestea lui Solomon Northup, un bărbat de culoare care este prins şi transformat în sclav. 

Metascore: 96/100

User score: 8.1/10

Recomandarea noastră: Gravity

2014: "Boyhood"

Filmat de-a lungul a 12 ani cu aceiaşi actori, pelicula lui Richard Linklater este o poveste incredibilă despre trecerea ireversibilă a timpului ...micuţul Mason (Ellar Coltrane) îşi povesteşte viaţa în timpul acestor 12 ani, observând cum creşte. 

Metascore: 100/100 (singurul film din această perioadă care să primească punctaj maxim – ca idee, doar alte 5 filme au mai avut acest punctaj – Citizen Kane, The Godfather, Rear Window, Casablanca şi Three Colors: Red)

User score: 7.7/10

2015: "Carol"

Un film care ne spune din nou că dragostea este cel mai frumos sentiment. Un clişeu frumos. Dar nu ar fi fost un clişeu, dacă nu ar fi fost adevărat. Aşa că povestea situată în New York-ul anilor ’50, urmăreşte povestea de dragoste dintre două femeie din două lumi diferite. 

Metascore: 95/100

User score: 8/10

Recomandarea noastră: Inside Out

2016: "Moonlight"

Şi Moonlight a făcut istorie la Premiile Oscar şi asta pentru că ... La La Land. Însă, fără doar şi poate filmul nu merită să treacă prin aceea experienţă amuzantă şi nu prea. Pelicula lui Barry Jenkins spune povestea unui tânăr de culoare care încearcă să se descopere pe sine de-a lungul mai multor capitole din viaţa sa: de la ecstasy la durere, de la descoperirea dragostei la cea a propriei sexualităţi. 

Metascore: 99/100

User score: 7.2/10

2017: "Faces Places"

Un documentar francez semnat de Agnès Varda şi JR care îi urmăreşte pe Varda şi pe JR în timp ce străbat Franţa rurală. Prezentând portretele oamenilor pe care îi întâlnesc,Faces Places este o reprezentare fidelă a uneia dintre cele mai interesante ţări din lume. Filmul a fost în competiţia Festivalului de la Cannes, unde a şi câştigat Premiul L'Œil d'or.

Dacă observați o eroare, evidențiați textul dorit și apăsați pe Ctrl + Enter pentru a o raporta editorului
Vă recomand
Nimeni nu a recomandat încă

Comentarii

Comments are designed to communicate and discuss the features of an enterprise or event, as well as to find out the interesting questions on it.

Diverse
Numele formaţiilor Blink182, Metallica şi Foo Fighters au fost incluse în lista celor mai riscante parolele online, întocmită de National Cyber Security Centre din Marea Britanie. Foto: Guliver / GettyImages National Cyber Security Centre a întocmit o listă cu 100.000 de parole vulnerabile, între care se regăsesc Green Day, Slipknot, Pearl Jam, Nirvana, Sum 41 şi Iron Maiden, dar şi cuvintele liverpool, superman şi numele Michael şi Ashley. Blink182 este c...
Societate
La scurt timp după atentatele din Sri Lanka, au început să se distribuie „știri false” pe internet, iar guvernul a luat măsura drastică de a bloca rețelele de socializare, scrie BBC. FOTO: Gulliver/ Getty Images Facebook, WhatsApp, Instagram, YouTube, Snapchat și Viber au fost blocate în Sri Lanka de autorități. Guvernul nu a anunțat încă până când va ține interdicția. După ce mai mult de 300 de oameni au murit în atentatele de duminică, prim-ministrul Ran...
Societate
Opt persoane au fost reținute într-o cauză penală pornită pe fapte de delapidare a averii străine și corupere pasivă. Este vorba de șeful adjunct al Depoului de Locomotive Bălți, patru mecanici de locomotivă, doi cumpărători din Răuțel, Fălești, și un șef de post din cadrul Inspectoratului de Poliție Fălești. Reținerile au avut loc în urma unor percheziții efectuate în prima parte a zilei, transmite IPN.Potrivit unui comunicat de presă al Procuraturii Anti...
Societate
Pompierii vor evalua situația riscului de incendii în aproximativ 1400 de biserici din țară, inclusiv 170 din Chișinău, până în seara de 27 aprilie, în ajunul Sărbătorii Învierii Domnului.Ca în fiecare an în preajma Paștilor, angajaţii Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) al MAI merg în biserici pentru a le face recomandări antiincendiare responsabililor de lăcașele de cult și enoriașilor, a precizat pentru IPN ofițerul de presă al IGS...
Societate
Persoanele diagnosticate cu diabet zaharat vor primi gratuit glucometre, teste și lanțete pentru controlul maladiei. Seturile vor fi distribuite, pe parcursul lunii mai și iunie, la domiciliul beneficiarilor prin intermediul oficiilor poștale la care sunt deserviți. Pentru achiziționarea și distribuirea glucometrelor, testelor și lanțetelor, din bugetul de stat au fost alocate 25 de milioane de lei, transmite IPN.Ministrul sănătății, muncii și protecției s...
Cultură
Uniunea Europeană va acorda asistență țărilor Parteneriatului Estic, inclusiv Republicii Moldova, pentru susținerea eforturilor de atenuare și adaptare la schimbările climatice, inclusiv dezvoltarea acestora spre o economie cu emisii reduse și rezistentă la schimbările climatice. În acest sens, marți, 23 aprilie, la Chișinău, a fost lansat proiectul – EU4Climate în Moldova (UE pentru schimbări climatice ), transmite IPN.În cadrul proiectului, 2019-2022, Re...
Societate
Doi șefi de schimb și un controlor de bilete ai Gării Nord din Chișinău au fost reținuți în cadrul unei cauze penale ce vizează fapte de luare de mită. Reținerile au avut loc în urma unor percheziții efectuate în prima parte a zilei, transmite IPN.Potrivit unui comunicat de presă al Procuraturii Anticorupție, perchezițiile au avut loc în cadrul instituției vizate, cât și la domiciliul și în automobilele angajaților suspectați de luare de mită. Potrivit mat...
Societate
Guvernul venezuelean a redus săptămâna de lucru la doar trei zile, de luni până miercuri, pentru a scădea consumul de curent electric pe fondul penelor repetate, relatează Agerpres. Venezuelenii vor lucra în această săptămână doar până la ora 14:00 (18:00 GMT), de luni până miercuri, a comunicat ministrul informaţiilor, Jorge Rodriguez, pe Twitter. Ziua de muncă începe de regulă la ora 08:00. Potrivit lui Rodriguez, şcolile vor fi deschise de la 07:00 până...
Sănătate
În fiecare zi, suntem în contact cu un număr mare de produse - multe dintre ele prezintă riscuri pentru sănătate care se pot acumula odată cu trecerea timpului. Multe substanțe chimice par să fie sigure, însă nu sunt și probabil nici măcar nu bănuiți cât de dăunătoare sunt pentru sănătate.  Însă alte produse care fac parte din stilul de viață “standard” contemporan - precum aparatele electronice și inclusiv scaunul de la biroul dumneavoastră de lucru – pot...