NASA lansat cea mai mare vânătoare de planete de până acum, cu ajutorul telescopului TESS

NASA a lansat în aprilie cel mai puternic telescop de până acum pentru vânătoarea de planete, TESS, dar fost nevoie ca acesta să călătorească în spaţiu mai multe luni pentru a ajunge în poziţia dorită, pe o orbită între Pământ şi Lună, potrivit Business Insider.

Pe 25 iulie, TESS (Transiting Exoplanet Survey Satellite), a intrat pe o orbită unică între Pământ şi Lună, iar în prezent începe să scaneze 85% din cerul nopţii, să observe sisteme solare îndepărtate şi să caute planete mici, asemănătoare Pământului.

Observarea timp de doi ani a circa 200.000 de stele ar putea descoperi mii de planete noi până la o distanţă de aproximativ 200 de ani lumină de Pământ.

”Ştim  că în universul nostru sunt mai multe planete decât stele. Aştept cu interes lumile ciudate, fantastice pe care le vom descoperi”, a afirmat Paul Hertz, directorul pentru astrofizică al NASA, într-un comunicat referitor la telescopul TESS.

Sara Seager, director ştiinţific adjunct pentru TESS şi astrofizician la MIT, a declarat că nu ar putea dura prea mult până când TESS va descoperi primele planete.

”Mâine vom primi primele date ştiinţifice de pe orbită, iar echipa ştiinţifică a TESS va începe apoi vânătoarea de planete”, a afirmat Seager luni, într-un email.

Seager şi alţi astrofizicieni se aşteaptă să descopere în următorii ani zeci de lumi asemănătoare Pământului, fiind posibilă  o dublare a numărului de exoplanete care ar putea fi locuibile.

Cercetările ar mai putea conduce şi la primele observaţii ale atmosferelor unor lumi extratereste mici, stâncoase şi poate la primele dovezi indirecte ale existenţei vieţii extraterestre în afara sistemului nostru solar.

TESS, care a are dimensiunea unei maşini, a fost lansat cu o rachetă SpaceX, iar ulterior a călătorit două luni până când a intrat pe o orbită între Pământ şi Lună. Cercetătorii au verificat apoi nava spaţială, înainte de a începe oficial observaţiile.

În multe privinţe, TESS este o extensie a telescopului spaţial Kepler, cu care agenţia caută exoplanete. Kepler a fost inaugurat în martie 2009 şi a  observat o porţiune mică a spaţiului, timp de peste trei ani. Kepler a descoperit aproape 4.000 de planete, iar oamenii de ştiinţă au ajuns la concluzia că numai în galaxia Calea Lactee ar putea exista aproximativ 2 mii de miliarde de planete, respectiv 10 pentru fiecare stea.

Kepler a mai descoperit circa 50 de planete din rocă de dimensiunea Pământului care ar putea fi locuibile. Un algoritm al Google bazat pe inteligenţă artificială a analizat datele şi a detectat chiar mai multe astfel de planete.

Durata de viaţă a Kepler se apropie de sfârşit, pentru că este pe cale să rămână fără combustibil, cu toate că recent a ieşit din letargie şi a transmis date noi.

TESS va utiliza o tehnică similară cu cea a Kepler pentru descoperirea de planete, dar are capacitatea de a urmări o suprafaţă mai mare.

Dacă observați o eroare, evidențiați textul dorit și apăsați pe Ctrl + Enter pentru a o raporta editorului
Vă recomand
Nimeni nu a recomandat încă

Comentarii

Comments are designed to communicate and discuss the features of an enterprise or event, as well as to find out the interesting questions on it.

Studii
La studiile de licență vor fi admise 4906 persoane, la 26 de domenii generale de studiu, număr de locuri bugetare similar cu cel din anul trecut. Guvernul a aprobat la ședința de astăzi, 18 iulie, planurile de pregătire a cadrelor, cu finanțare de la bugetul de stat, în instituțiile de învățământ superior și profesional tehnic pentru anul de studii 2019-2020, transmite IPN.Pentru studiile superioare de master vor fi finanțate de la buget 2876 de locuri. La...
Studii
Certificatul de sănătate pentru admiterea în instituțiile de învățământ profesional tehnic și superior, de astăzi, 18 iulie, nu se mai solicită. Un ordin în acest sens a fost semnat de către ministra sănătății, muncii și protecției sociale, Ala Nemerenco, și cea a educației, culturii și cercetării, Liliana Nicolaescu-Onofrei, transmite IPN.Ala Nemerenco a scris pe Facebook că astăzi forma 086/e este pestriță cu date despre starea sănătății tinerilor, iar e...
Societate
Programul de dobândire a cetățeniei prin investiții va fi suspendat în ședința de vineri, 19 iulie, a Parlamentului. Declarația a fost făcută de președintele Igor Dodon după ședința Consiliului Suprem de Securitate, transmite IPN.Potrivit președintelui, programul va fi suspendat până se vor clarifica mai multe detalii privind desfășurarea acestuia. „Sunt întrebări referitor la companiile care sunt implicate. Există o companie internațională, cu bun nume, c...
Societate
Licența pentru activitatea magazinelor Duty Free de pe teritoriul regiunii transnistrene a fost suspendată. Președintele Igor Dodon a declarat, într-o conferință de presă, că, până zilele trecute, „a existat o chemă de contrabandă prin magazinele Duty Free din Transnistria”, IPN.Potrivit lui Igor Dodon, există prevederile legale introduse în 2015 de către guvernul precedent și majoritatea parlamentară, prevederi care permiteau activitatea acestor magazine....
Politică
Fostul premier Iurie Leancă, în timpul șefiei căruia la Guvern s-a decis acordarea garanțiilor de stat pentru ca Banca Națională să acopere gaura financiară din cele trei bănci devalizate, Banca de Economii, Banca Socială și Unibank, spune că a luat această hotărâre pentru că nu exista o altă soluție. Politicianul face trimitere și la un raport elaborat în comun cu experți ai Fondului Monetar Internațional care, la fel, spunea că altă soluție, decât acorda...
Economie
Valuta Cod ABR Rata Cursul Coroana ceha 203 CZK 1 0.7721 Coroana daneza 208 DKK 1 2.6453 Coroana islandeza 352 ISK 10 1.3999 Coroana norvegiana 578 NOK 1 2.0479 Coroana suedeza 752 SEK 1 1.8801 D.S.T. 960 XDR 1 24.3366 Denar macedonian 807 MKD 10 3.2109 Dinar kuweitian 414 KWD 1 57.8808 Dinar sirb 941 RSD 100 16.7787 Dirham E.A.U. 784 AED 1 4.7962 Dolar Hong Kong 344 HKD 1 2.2544 Dolar S.U.A. 840 USD 1 17.6166 Dolar australian 036 AUD 1 12.3854 Dolar canad...
Societate
Voievodul Ștefan cel Mare și Sfânt a fost sărbătorit duminica la Mănăstirea cu același nume din or. Nisporeni. S-au împlinit 515 ani de trecerea sfântului voievod la cele veşnice şi 562 de ani de la înscăunarea sa ca domn al Moldovei.  Zeci de credincioși din raionul Nisporeni au participat la slujba dedicată Voievodului Ştefan cel Mare și Sfânt.  Personalitatea Sfântului Voievod Ștefan cel Mare, dar și credința poporului moldovenesc, au fost apreciate și...
Societate
Cuantumul ajutorului bănesc pentru beneficiarii de protecție internațională, pentru anul 2019, va constitui 1046,25 lei (egal cu 15% din salariul mediu lunar prognozat: 6975 lei), transmite IPN cu referire la o decizie aprobată de Guvern.Ajutorul bănesc este oferit în baza cererii depuse de persoanele cu statutul respectiv, dacă sunt lipsite de mijloace. Ajutorul se acordă pentru o perioadă de șase luni.În perioada 2011- 2018, au beneficiat de astfel de aj...
Societate
Vânzarea companiei de asigurări Moldasig a fost sistată. Potrivit președintelui Igor Dodon, statul va rămâne în continuare proprietarul acesteia, o va reevalua, după care o va vinde. Banii obținuți vor folosiți pentru recuperarea miliardului din sistemul bancar.Declarațiile au fost făcute în cadrul unei conferințe de presă după ședința Consiliului Suprem de Securitate, transmite IPNPreședintele susține că vânzarea companiei urma să aibă loc în următoarele...