Medicii de familie vor putea trece, în premieră, la practica individuală

Guvernul a aprobat un proiect de lege privind modificarea și completare unor acte legislative în vigoare, prin care se intenționează soluționarea mai multor probleme cu care se confruntă asistența medicală primară ( AMP). După adoptarea proiectului în Parlament, rolul medicilor de familie în sistemul de sănătate va spori esențial.

Astfel, prin modificările propuse în Legea ocrotirii sănătății, sunt definite mai clar prevederile ce se referă la prestatorii de servicii medicale, fondarea și activitatea acestora, cu accent pe prestatorii de AMP.

Pentru asigurarea accesului la servicii medicale calitative și nu departe de localități se propune acordarea în comodat de către autoritățile publice locale, la cerere, prestatorilor de asistență medicală primară în contextul exercitării profesiunii de medic, spații necesare în incinta instituțiilor medico-sanitare publice sau a altor spații care corespund cerințelor, pentru cabinetele de medicină de familie. Bunurile pentru activitate, de asemenea, vor putea fi oferite în comodat.

O modificare și completare la articolul 8 al Legii ocrotirii sănătății concretizează modalitățile exercitării profesiunii de medic. Una din acestea este activitatea independentă. Posibilitatea activității independente este deja prevăzută în legislație, dar nefiind definit clar mecanismul de realizare, medicii nu își puteau exercita independent profesiunea.

Un alt element, ce va elimina abordarea diferențiată a lucrătorilor medicali ce activează în zona rurală, este propus prin modificările la articolul 11. Astfel, toți absolvenții studiilor postuniversitare de rezidențiat și ai învățământului mediu medical și farmaceutic, care acceptă activitatea în localitățile rurale, indiferent de statutul juridic al instituției în care se angajează(este instituție sau cabinet al medicului de familie care desfășoară activitate independentă) vor beneficia de aceleași indemnizație în sumă de 45mii lei).

Prin alte modificări și completări se prevede obligativitatea activării timp de cel puțin 3 ani după rezidențiat conform repartizării Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, pentru absolvenții studiilor medicale și farmaceutice cu studii finanțate de la bugetul de stat.

Noile reglementări prevăd, de asemenea, internarea pacienților în spitale prin intermediul medicului de familie, cu excepția internărilor urgente.  

În proiect sunt propuse reglementări noi, care se vor regăsi pentru prima data într-un act legislativ. Ele vizează practica medicului de familie, cabinetul de medicină de familie, formele de organizare ale cabinetului. De exemplu, asistența medicală primară este definită drept asistența medicală universal accesibilă, orientată spre satisfacerea necesităților esențiale de sănătate ale individului, familiei și comunității.

Prin modificările și completările la Codul fiscal se preconizează impozitarea medicilor de familie care desfășoară activitate independentă analogic contribuabililor care desfășoară activitate profesională în domeniul juridic.

Premierul Pavel Filip a menționat că asupra acestui proiect de lege s-a lucrat foarte mult.

„Modelul pe care îl propunem ce referă la activitatea independentă a medicilor de familie și este unul bazat pe competitivitate. El va permite prestarea unor servii medicale calitative populației pentru că oamenii vor putea alege, dar vor spori și veniturile medicilor de familie”, a spus în context  prim-ministrul. El a menționând că în Moldova circa 80 la sută din serviciile medicale sunt acordate  prin asistența medicală primară. 

Dacă observați o eroare, evidențiați textul dorit și apăsați pe Ctrl + Enter pentru a o raporta editorului
Vă recomand
Nimeni nu a recomandat încă

Comentarii

Comments are designed to communicate and discuss the features of an enterprise or event, as well as to find out the interesting questions on it.

Politică
Votarea în cadrul scrutinelor electorale desfășurate în Republica Moldova se efectuează în baza buletinului de identitate al cetățeanului Republicii Moldova, cu fișa de însoțire care confirmă domiciliul sau reședința alegătorului pe teritoriul secției de votare.Un alt act în baza căruia moldovenii pot să-și exprime dreptul la vot este buletinul de identitate provizoriu (formularul nr.9) cu mențiunile privind cetățenia Republicii Moldova și domiciliul titul...
Sănătate
Patru bărbați și trei femei, cu vârste cuprinse între 32 și 69 de ani, au murit din cauza complicațiilor cauzate de gripă, în săptămâna 4-10 februarie. Victimele sunt din Chișinău, Ungheni, Taraclia, Strășeni, Briceni, Hâncești și Edineț și nu erau vaccinate împotriva gripei sezoniere. De la 1 octombrie, numărul deceselor asociate gripei a ajuns la 20 de cazuri, transmite IPN.Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale informează că între 4 și 10 fe...
Diverse
Ediția de anul acesta a expoziției Fabricat în Moldova, desfășurată în perioada 30 ianuarie-3 februarie, a înregistrat un număr record de vizitatori – peste 53 de mii, în comparație cu edițiile precedente când numărul nu depășea 50 de mii. De asemenea, în cadrul evenimentului au fost semnate în jur de 60 de memorandumuri de înțelegere pentru produsele și serviciile prestate de companiile moldovenești. Informațiile au fost prezentate marți, 12 februarie, la...